CROPIX
DIGNUO GRADSKI VRT NA NOGE

ODMAH JE REKAO 'STAVITE NOVAC NA TINA' I NIJE POGRIJEŠIO' Hrvat na tronu svijeta ponovno oduševio: Letio sam, ova publika mi je dala dodatnu energiju!

TIN SRBIĆ DIGNUO GRADSKI VRT NA NOGE Kralj preče potvrdio dominaciju i pred oduševljenim osječkim navijačima, osvojivši drugu godinu za redom zlato na DOBRO Svjetskom kupu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. svibanj 2018. 15:39

Robert Seligman u subotu je rekao “stavite novac na Tina”. I pokazao se kao dobar savjetnik premda, kad je Tin Srbić u pitanju, to i nije bila hazarderska prognoza. Svjetski prvak na preči je u ovom trenutku jednostavno klasa za sebe, čak i s ozlijeđenim ramenom, zbog kojeg je morao raditi lakšu vježbu. Još jednom je Tin zapalio Gradski vrt i na idealan način, uvjerljivom pobjedom, zatvorio deseto izdanje DOBRO Svjetskog kupa.

Odradio je Srbić vježbu koju inače izvodi u kvalifikacijama, sa startnom ocjenom 6,1, ali nije ga to zaustavilo na putu do pobjede. Bila je to savršena vježba, bez pogreške i za nju je nagrađen ocjenom 14,700, koja je za konkurenciju jučer bila nedostižna.

- Jako dobar nastup. Odradio sam jednu od svojih najboljih vježbi u finalima i stvarno sam sretan - istaknuo je Tin nakon što je odslušao himnu.

Treće postolje za redom

U prvom trenutku, međutim, nakon što se naklonio sucima i mahnuo publici, nije bio siguran da je sve bilo baš tako dobro.

- Kad sam radio vježbu, osjećao sam u nekim letovima da to nije bilo savršeno kako to znam napraviti. Ali kad sam pogledao usporenu snimku, razuvjerio sam se. Ocjena je bila korektna, nisam očekivao 14,700, možda 14,500, ali sve je to u nekim uobičajenim granicama.

Treću godinu za redom Tin je na pobjedničkom postolju u Osijeku, drugu godinu u nizu sa zlatom oko vrata. Ovo mu je četvrto zlato s natjecanja Svjetskog kupa u karijeri i ukupno deveta medalja. Ujedno, ovo je i treća uzastopna sezona u kojoj je baš na svakom turniru izborio minimalno finale.

U 2016. je na svakom od četiri natjecanja Svjetskog kupa osvajao medalje i to brončane (Szombathely, Osijek, Ljubljana i Baku). Prošle je godine, pak, na pet turnira bio u finalu i pritom osvojio zlata u Kopru i Osijeku te srebro u Dohi, u kojoj je ove godine napravio korak više. Osjeća li se nakon svjetskog naslova u Montrealu te ovogodišnjih trijumfa u Dohi i Osijeku nedodirljivim za konkurenciju?

- S ovom vježbom nisam, ali kad je pojačam... Htio sam raditi jaču vježbu, ali ta ozljeda ramena me zaustavila. Sada na treninzima radimo neke elemente da bismo pojačali start na 6,5 ili 6,6. Kad dođem do toga, možda neću biti nedodirljiv u svijetu, ali ću svakako biti u krugu za medalje na velikim natjecanjima. S ovom sadašnjom vježbom mogu u svako finale bez problema. Samo je moram odraditi.

Dobra priprema u glavi

A u posljednje vrijeme odrađuje je bez pogrešaka.

- U posljednje se dvije godine ne sjećam nekog pada u finalu, možda sam lani u Bakuu nešto zabrljao. Ali stvarno jako malo griješim, što mi dodatno povećava samopouzdanje i na svakom sljedećem natjecanju sam još uvjereniji da ću odraditi vježbu. Gimnastika je sport u kojem nikad ne znaš, može se bilo što dogoditi, kao što je sad u finalu pao dečko iz Egipta. Drago mi je što se meni to ne događa ili mi se događa u jako malom broju slučajeva. Dobro sam pripremljen u glavi, a atmosfera u dvorani mi je dala dodatnu energiju.

Nakon subotnjih padova Roberta Seligmana i Filipa Udea teret očekivanja se preselio Tinova leđa, ali njega to nije nimalo omelo.

- Osjećao sam pritisak gore na zagrijavanju, ali čim sam sišao, prošlo je i letio sam. Imao sam osjećaj da dvije minute nakon vježbe mogu napraviti još jednu.

Finale preče su obilježili i padovi, čak tri gimnastičara su nesretno sletjela na strunjaču. Najružnije je izgledao pad Egipćanina Ahmeda Elmaraghyja, svi su se ustrčali oko njega, ali prošao je, srećom, bez težih posljedica.

Drugi hrvatski predstavnik Anton Kovačević nije pao, ali je u jednom trenutku napravio pogrešku i ostao visjeti na jednoj ruci. Dakako, i to su suci tretirali kao pad pa je Srbićev klupski kolega iz Hrvatskog sokola završio na petom mjestu s ocjenom 12,867. Šteta, jer je dotad sve odradio jako dobro.

- Zadovoljan sam početkom vježbe, krenuo sam jako, samouvjereno i sve teže elemente odlično napravio, puno bolje nego u kvalifikacijama. Na žalost, dogodila mi se pogreška, trenutak nepažnje. Bez toga bi ocjena bila jako dobra, ali, bože moj, u ovom se sportu pogreške događaju - razočarano je govorio Kovačević.

- Ništa, sada slijedi trening, čekaju me krv, znoj i suze. Pripremam težu vježbu, na EP u Glasgow želim otići sa startnom ocjenom 6,3 - zaključio je Anton.

Linker
03. svibanj 2024 07:55