REUTERS
NOVI POTRES NAKON SMJENE

OGORČENI VESELIN VUJOVIĆ ZNA TKO MU JE SMJESTIO 'To je toliko bolesno, jadno i bijedno! Ja sam s tim ljudima napravio nešto što oni nisu nikad!'

VESELIN VUJOVIĆ Trener PPD Zagreba nakon teškog posrtanja u Szegedu u Ligi prvaka i novih ružnih prozivanja nakon odlaska sa slovenske klupe
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. prosinac 2019. 14:14

Ima takvih dana. Sve loše sručilo se baš ovih dana na Veselina Vujovića. Trener koji je sa Zagrebom posljednjih godina postigao najveće uspjehe ove se godine po povratku suočio s jednom drugačijom stvarnošću. Ovaj Zagreb trenutno nije momčad koja se može nositi s Europom, pa ju je Vujović od svog dolaska uspio pokrenuti do samo tri boda. I sam će reći da je to katastrofa, da mu nije lako, ali očito je da neke stvari sam, premda ih dobro vidi i locira, ne može promijeniti. I Szeged je bio samo još jedna epizoda iz te priče. Iako će svi igrači reći da ne sumnjaju u sebe, ipak nisu napravili ono što se od njih očekivalo uoči strata sezone.

Nikako da se sastavimo

- Nemoćan sam, jednostavno rečeno. Nismo loše postavili obranu, Ašanin je dobro branio. Sve krene kako treba, a mi umjesto da vodimo 2 razlike, mi gubimo 2 i ja ne znam kako to da riješim. Penali? Horvat je bio nedodirljiv, našli smo Bičanića, pa je i on promašio, pa Mandić, pa Vistorop... Ne znam je li to istina, iskreno, ali očito jest.

I onda na kraju -10?

- Curi obrana, nikako da se sastavimo. Nemamo kvalitetnu rotaciju u centralnom dijelu, pa kako utakmica ide dalje, padne koncentracija, pa griješe u napadu... Vrtimo to što imamo, a braniti s takvom širinom 60 minuta napad Banhidija, Maquede, Stepančića, nije mogla ni Barcelona. To je realnost.

Ali ipak je pokušao izvući trag nade?

- Meni dojam stvarno nije loš, zato sam rekao da sam zadovoljan svojom momčadi. Pastor je na presici izjavio da je bilo koja druga momčad bila s druge strane, a ne Zagreb, izgubila bi 15-20 razlike. Zagreb se nije predao, a što ja da njemu kažem? Jedino što mogu, a to tražim, je da ako trebamo izgubiti 10, izgubimo 9, ako treba biti 7, da bude 6... To želim da pokažu, jer znam da je to moguće i oni su to dali.

Zaključak je - ne mogu, a problem treba riješiti do starta drugog dijela sezone?

- Ovo je daleko od onoga što Zagreb treba biti. Nalazimo se u jako teškoj situaciji. Slobodnih i kvalitetnih igrača nema, a ja neću igrača koji je dobio otkaz u Rumunjskoj, trećoj Njemačkoj ligi, jer to ne mogu biti pojačanja za Zagreb. Jedina šansa je da neki od ozbiljnih timova uđe u financijske probleme, pa da se igrači pojave na tržištu. Svi koji smo u klubu pokušavamo tražiti, svim mogućim vezama, na sve moguće načine, ali jednostavno nema igrača kakvih trebamo, čak i da platimo na europskoj razini, čak i da toliko realno ne vrijede. I na to smo spremni, novac čak nije presudan, jer ih nema...

Gledate li utakmice domeće lige, ima li u njoj potencijala?

- Gledam, sve sam momčadi vidio. Ima taj mali pivot iz Dubrave (Grahovac), ali tu smo na pivotu pokriveni...

A u SEHA ligi?

- Ima par igrača Vojvodine, Metaloplastike koji bi mogli, ali koji su pod ugovorima, tako da su to nemoguće situacije. Evo, Danac, desni vanjski koji bi nam odgovarao svojim stilom, načinom igre u dva pravca, iako smo se s njim dogovorili skoro sve, ipak je izabrao odlazak u Fredericiju. Ne želi doći, čak i za više nego što objektivno vrijedi. Zato kažem da je situacija jako osjetljiva i treba izdržati pritisak javnosti i očekivanja da ne popucamo prije domaćih obveza koje su nam jako bitne.

Sezona nije gotova, već u utorak ovako raspoloženi morate u Bitolj?

- To je izuzetno teško gostovanje protiv momčadi koja je u subotu dobila pobjednika skupine Lige prvaka Bidasou. Promijenili su trenera, dobili novi motiv, a mi moramo tamo dobiti, jer to bi mogla biti ključna utakmica za rasplet u našoj skupini, na kojoj gađamo jedno od prva dva mjesta, što protiv Veszprema i Meškova nije lako.

Nije ni Bitola kraj polusezone?

- Nije, ostaju nam doma Spartak, Veszprem i Meškov, i to u ritmu srijeda - petak - ponedjeljak, a mi s ovim timom nemamo snagu to izdržati. A sada je Liga prvaka gotova i oni koji su dosad igrali sa slabijim momčadima jer su se štedjeli za Ligu prvaka, sada više neće. Doći će u kompletnim sastavima, a tako je kako je. Kud sve, tud i to.

U Sloveniji, koju ste napustili protekli tjedan, okomili su se na vas vrlo žestoko, da ste igrali poker s igračima, da niste birali načine u vođenju momčadi.

- Nekome očito to treba i morat ću dati neko priopćenje, jer odgovarati pojedinačno nema nikakvog smisla. Mislim da znam otkuda dolazi, a znaju i oni, kao što znaju kakav sam i da se teško mijenjam. Kad sam otišao s klupe, dobio sam dobre komentare za ono što sam radio. Čak sam bio u Szegedu sa svojim dojučerašnjim igračima Bombačom, Gaberom, javili su se Mačkovšek iz Veszprema, Zarabec iz Kiela i kažu da će i oni kao igrači dati priopćenje o svemu, jer to nema veze. To je toliko bolesno, jadno i bijedno, a znaju kakav sam. Tamo sam bio četiri godine i s tim ljudima nešto napravio, nešto što oni nisu nikada. Ne znam što sam to toliko loše napravio, ali onaj tko to servira očito zna.

Ostao je tajnovit na pitanje tko je “onaj”, u karijeri se s tim stvarima naučio nositi. Zagreb je pokrenuo s nule i uz malo pomoći ne sumnjamo će i više. A u Sloveniji očito misle drugačije, što je OK. Vrijeme uvijek pokaže sve i u slučaju Zagreba i u slučaju Slovenije. I u svakom drugom slučaju.

Linker
21. travanj 2024 01:38