Goran Mehkek / CROPIX
RADOVI SU VEĆ POČELI

OKO MAKSIMIRA SE IPAK NEŠTO DOGAĐA, BAGERI VEĆ POČELI PRIPREMATI TEREN Ukoliko sve bude išlo prema planovima radovi će biti završeni do kraja godine

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 12. prosinac 2019. 21:08

Na SRC Svetice su prije nekoliko tjedana ponovno uletjeli bageri, nešto raskopali, nešto raščistili i ostavili puno upitnika među atletičarima koji već godinama treniraju u uvjetima iz noćne more. Staza koja je napravljena za Univerzijadu 1987. nikad nije ozbiljno obnavljana, tek ponešto pokrpana uoči Vojnih igara 1999. Već tada je cijeli atletski objekt bio daleko od idealnog, s vremenom je situacija postajala sve lošija, ali i takvi su uvjeti bili “el dorado” za ovo što atletičari na Sveticama proživljavaju posljednjih godina.

Točnije, od onog trenutka kad je svoje ruke na SRC Svetice stavio Hrvatski nogometni savez (HNS). Za one zaboravne, trebao se tamo graditi velebni nogometni centar u kojem bi svoj prostor dobili i atletičari. Ali, osim što je poslao bagere da sravne sa zemljom sve što je na Sveticama valjalo, HNS tamo nije napravio ništa. U međuvremenu je odustao od projekta i Gradu Zagrebu ostavio devastirani objekt u kojem je opasnost vrebala na svakom koraku. Najgore je u toj priči prošla atletika koju su nogometaši prije više od 20 godina izbacili s maksimirskog stadiona, a sada su im uništili i rezervni dom. I nikom ništa.

Nakon što su ih poharali Šukerovi i Mamićevi bageri, na Sveticama je ostala staza prepuna rupa, oštećenja i smeća, staza iz koje niču biljke i na kojoj se ne vide linije, staza oko koje više nema ni svlačionica, ni sanitarnog čvora, ni rasvjete, a do koje ste se morali probijati kroz šikaru. Atletski klubovi iz istočnog dijela grada nastavili su trenirati u takvim uvjetima jer drugog izbora nisu ni imali. Jedini preostali funkcionalni atletski stadion u Zagrebu je onaj na Mladosti, na potpuno drugom kraju grada, a i tamo već trenira više klubova, tako da za sve jednostavno nema mjesta.

Zagreb, 111219. 
Svetice.
Radovi na atletskoj stazi Svetice.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Micanje oštrih površina

Svaki put kad smo u posljednjih godinu ili dvije radili temu o Sveticama, iz Grada su nam ponosno odgovarali da su atletičarima uredili objekt na SRC Grana-Klaka u Dubravi. Što bi bilo lijepo kad bi bilo istinito. Činjenica je da je na Klaki napravljena staza sa šest pruga koja je dobre kvalitete, ali osim nje, tamo i dalje nema ničega. Ni skakališta, ni bacališta, ni svlačionica...

Uglavnom, prije nekoliko se tjedana, kao što smo spomenuli, nešto počelo događati na Sveticama. Atletski klubovi su nam potvrdili da ih nitko ništa nije pitao, niti o ičemu obavijestio. Na naš upit iz ustanove Upravljanje sportskim objektima dobili smo sljedeći odgovor:

“Na kompleksu SRC Svetice se provode radovi poravnanja terena i depresija te micanje oštrih metalnih i betonskih površina, priprema infrastrukture za postavljanje svlačionica, tuševa i sanitarnih čvorova te postavljanje rasvjete na atletskom stadionu. Navedeni radovi se provode s ciljem da se površine dovedu u red i podigne sigurnost korištenja objekta za trenažne procese sportskih klubova i rekreativaca. Završetak radova je planiran do kraja godine ukoliko ne bude težih vremenskih uvjeta.”

Za atletičare je, dakle, dobra vijest da će biti postavljena privremena rasvjeta te, kako neslužbeno doznajemo, nekoliko kontejnera s tuševima koji će služiti kao svlačionice. Staza će ostati kakva jest, puna oštećenja i prilično opasna, ali eto, atletičari se do nje više ne probijaju kroz šikaru, a uskoro više neće morati ni trčati sa svjetiljkama na glavama.

Natječaj u planu

“U daljnjem tijeku konačnog uređenja SRC Svetice planira se raspisati javni arhitektonsko-urbanistički natječaj za nogometni stadionski i atletski kompleks, koji za cilj ima iznalaženje kvalitetnog oblikovnog, funkcionalnog i održivog rješenja”, dodaje se u odgovoru ustanove Upravljanje sportskim objektima.

Ovo posljednje vezano je uz nove priče o gradnji stadiona u Maksimiru u sklopu kojeg bi trebao biti i atletski stadion na Sveticama. No, naslušali smo se takvih bajki jako puno u posljednjih 20 godina, a kad im dodamo i gomilu drugih neispunjenih obećanja, od metroa do mostova i tunela, jasno je da se ne treba zanositi.

Linker
19. travanj 2024 09:55