REUTERS/Antonio Bronic
25 OBRANA U DOSADAŠNJEM DIJELU SP-A

ON ĆE DANAS BITI NAJVEĆA PRIJETNJA! AKO NJEGA KRENE LOŠE NAM SE PIŠE 'Hrvatska je u samom vrhu i apsolutni favorit, a mi ćemo pokušati iznenaditi'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. siječanj 2019. 16:34

Sjajan vratar, stara škola. Posljednjih godina sve se pretvorilo u karijeru za pamćenje. Prvo Gummersbach, pa katarski Al Ahly, Creteil, pa RN Löwen s kojim je osvojio Bundesligu, pa Barcelona, a sada portugalska Benfica - primjereno jednom 37-godišnjaku kojemu je ovo možda i posljednji SP. Konstanta u vrhu europskog klupskog rukometa je vratar Makedonije Borko Ristovski. Puno je utakmica u karijeri pobijedio sam. Iza njega je 120 reprezentativnih nastupa i po tome je samo Kiro Lazarov u ovom sastavu ispred. Emotivac na utakmicama, ali na golu staložen, spreman svakog protivnika navući na svoj mlin. Ako bismo birali najopasnijeg Makedonca za danas, onda je to svakako on.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Macedonia v Bahrain - Olympiahalle, Munich, Germany - January 13, 2019  Macedonia's Kiril Lazarov in action with Bahrain's Ali Merza   REUTERS/Andreas Gebert
REUTERS/Andreas Gebert

Pomoć mladima

Krenulo mu je, prije nekoliko mjeseci postao je otac, napravio veliku svadbenu feštu u rodnom Skoplju za doček Nove godine, zlatna torta s fešte bila je vijest dana u Makedoniji u kojoj ga smatraju jednim od najboljih sportaša. A onda se okrenuo reprezentaciji.

Sjajno ste otvorili SP protiv Japana, čistih devet razlike?

- Pa, nije bilo lako kako pokazuje konačni rezultat. Bili smo koncentrirani, iskoristili smo sve njihove pogreške, zatvorili im brzu realizaciju koliko god se to moglo. Da, ispalo je O.K. Nismo poletjeli nakon toga, svjesni smo da ono najbitnije tek slijedi. Za start smo imali dva lakša protivnika, možda je to dobro, a sada ćemo vidjeti.

Bit će to protiv Hrvatske danas pravi derbi u Münchenu?

- Mi ne razmišljamo da je to derbi. Ovo je jako mlad sastav. Za nas je Hrvatska još daleko, ali iskreno gledamo način kako bismo prošli u drugi krug. Hrvatska je u svjetskom i europskom vrhu. Apsolutno je favorit, a mi ćemo pokušati iznenaditi. Za prolaz u drugu rundu treba nam jedna pobjeda protiv Hrvatske, Islanda ili Španjolske. Računica je vrlo jasna. Pokušat ćemo.

Handball - Men's EHF European Handball Championship - preliminary round Group C - Montenegro v Macedonia - Arena Zagreb, Zagreb, Croatia - January 15, 2018. Goalkeeper Borko Ristovski of Macedonia reacts. REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Vratio se na mlade igrače.

- Oni su jako dobri, ali trebaju podršku nas starijih da bi skinuli pritisak prvog nastupa na SP-u. Dobro su reagirali na startu, i to je ohrabrenje. Mislim da ćemo biti sve bolji kako turnir bude išao dalje.

Kako gledate na današnju Hrvatsku?

- U Hrvatskoj se također dogodila promjena generacije, ali kada se pogleda gdje svi igraju, onda je jasno da to i nije takav hendikep. To su igrači koji igraju u vrhunskim klubovima, koji igraju vrhunski rukomet i s njima je ipak lakše nego u našem slučaju.

Lino Červar je često bio vaša meta, niste mu mogli oprostiti rastanak s Metalurgom svojedobno?

Men's Handball - Macedonia v Iceland - 2017 Men's World Championship Main Round - Group B - Arenes de Metz, Metz, France - 19/01/17 - Macedonia's head coach Lino Cervar congratulates his player Kiril Lazarov after their match.  REUTERS/Vincent Kessler
REUTERS/Vincent Kessler

Najbolji navijači

- Ma dobro, to je bilo... Ne gledam posebno na Linu, ne opterećuje me to. Svaka utakmica za svoju državu je važna jer mi smo dosta patriotski nastrojeni i tako to gledamo. Mi ovdje trošimo i svoje vrijeme i svoj novac jer tako želimo, jer tako osjećamo. To nam je puno važnije.

Imate, kao i Hrvatska, velik broj navijača u Münchenu?

- Drago mi je što su navijači tu. Navijači s Balkana su najbolji na svijetu i bio bi to, kada bismo doživjeli, neviđen finale, recimo. Mislim da nema takvih navijača nigdje kada pogledate kakva je visina primanja ljudi kod nas u državama u odnosu na ovo ovdje. Toga nema nigdje. Ne dijelim naše navijače, mislim da se trebamo više poštovati nego što se poštujemo. Želim Hrvatskoj, bez obzira na našu utakmicu, kako god da završi, dalje sve najbolje.

Rezultati by SofaScore

Linker
16. lipanj 2024 12:40