Jozo Cabraja.KATAL Media.ZAGREB,Croatia
KOMENTAR STRUČNJAKA

'ON DOSLOVNO ZASTRAŠUJE PROTIVNIKE, NE ZNAM ŠTO SE S NJIM DOGAĐA' Hrvatski junak impresionirao i velikana koji upozorava: 'Trebat ćemo njih dvojicu'

Piše: Jutarnji ListObjavljeno: 15. siječanj 2019. 12:59

KOMENTIRA MIRZA DŽOMBA

Očekivana i zaslužena pobjeda u malo čudnoj utakmici. Očekivao sam da ćemo mi to gurati malo brže, da ćemo ih slomiti brzinom jer to je igra koja njima ne odgovara.

Naša je reprezentacija za ovu Makedoniju laka konjica, ali prihvatili smo njihov stil igre. Na određeni način pobijedili smo ih njihovim oružjem.

Mirza Dzomba of Croatia celebrates after scoring during their Group A men's handball game against Brazil at the Beijing 2008 Olympic Games August 12, 2008.     REUTERS/Sergio Moraes (CHINA)
REUTERS/Sergio Moraes / REUTERS
Mirza Džomba

Dugo nisam vidio našu reprezentaciju da tako zrelo rješava situacije na postavljenu obranu. Cijelo prvo poluvrijeme igralo se 6 na 6, koristili smo kao i oni opciju 7 na 6 uz prazan gol, što nam je super išlo. Zbog toga su morali igrati plitko i mi smo s Duvnjakom na sredini doslovno igrali šah. Tu je do izražaja došla i naša individualna kvaliteta jer osim Kire Lazarova, Makedonija realno nema igrača koji ima pregled igre, koji vidi sve. Nitko drugi ne može nešto posebno napraviti, nešto izvanserijski. U našim redovima ima i nekih novih lica koja pokazuju vrhunsku kvalitetu poput Šipića na crti.

Ipak, ključni igrač u našim redovima bio je Šego. Ne znam što se s njim događa, ali branio je fenomenalno i s više od 50 posto uspješnosti u intervencijama djeluje strahovito moćno na golu. Pun je samopouzdanja i doslovno zastrašuje protivnika, čak se i ne oduševljava previše svojim obranama. On nam je donio prednost koja nam je omogućila da držimo konce igre.

U drugom poluvremenu bilo je malo problema. Makedonci su smanjili prednost, ali kad se napokon odčepilo, Hrvatska je izgledala fenomenalno. Sve što se moglo pozitivno poklopiti, poklopilo se, ali nema euforije. Sve do sada ostvareno, pa i ova pobjeda protiv Makedonije, bilo je očekivano i nas tek čeka utakmica istine ona protiv Španjolske. Prije toga imamo dan odmora, utakmicu s Bahreinom, a onda ogled s aktualnim prvakom Europe iz kojeg ćemo doznati jesmo li spremni za polufinale ili za borbu od petog do osmog mjesta. Olimpijske igre smo praktično osigurali, ali za nešto više moramo biti bolji od Španjolske.

Do tada, sve je ovo zagrijavanje, ali je činjenica i to da smo ove posljednje utakmice uvjerljivo dobili bez dvojice igrača, kao što su Štrlek i Cindrić. Da smo i bez takvih zvijezda upalili motore znak je da imamo još prostora za napredak. Ne bih ulazio u razloge zašto ih je izbornik ostavio na klupi, ali ako imamo snagu igrati ovako bez njih, to je velika stvar. Pobjeda protiv Makedonije nastavak je dobrog ulaska u prvenstvo, ali pravi turnir za nas počinje sa Španjolskom i tada će nam trebati Štrlek i Cindrić. Treba nam pobjeda protiv Španjolske jer prenijeti četiri boda u nastavak bit će jako važno, ali ta bi pobjeda donijela i onu ključnu injekciju samopouzdanja.

Linker
30. travanj 2024 22:05