screenshot instagram
FEDERICA VIII.

ONA JE APSOLUTNA KRALJICA PLIVANJA! NAPRAVILA JE NEŠTO ŠTO NITKO U POVIJESTI NIJE 'Ovoj medalji je ime ljubav i ove suze nisu zbog tuge'

Federica Pellegrini obranila je naslov svjetske prvakinje na 200 slobodno te uzela četvrto zlato i ukupno osmu svjetsku medalju u toj elitnoj disciplini
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 26. srpanj 2019. 00:51

Sve je počelo još prije 15 godina kad je Federica Pellegrini u Ateni osvojila srebro na 200 slobodno i postala najmlađa talijanska osvajačica pojedinačne olimpijske medalje. Da bi desetljeće i pol kasnije, u srijedu u Gwangjuu, nepuna dva tjedna prije 31. rođendana, također na 200 slobodno, jednoj od elitnih disciplina u plivanju, obranila naslov svjetske prvakinje i uzela osmu uzastopnu svjetsku medalju (prva u povijesti kojoj je to uspjelo u istoj disciplini), četvrto zlato.

- Ovoj medalji je ime ljubav - presretna je bila Talijanka nakon utrke u kojoj je iza sebe ostavila 12 godina mlađu Ariarne Titmus.

Krenule su i suze...

- Uvijek smo vjerovali u ovaj rezultat, a nisam sretna samo zbog sebe jer tu je moj stožer i obitelj. Iako je ovo moje posljednje Svjetsko prvenstvo, ove suze nisu zbog tuge, one su tu zbog kombinacije sreće, zadovoljstva i umora.

ROME, ITALY - JUNE 21:  Federica Pellegrini looks on during the 56th 'Sette Colli' international swimming trophy at Foro Italico on June 21, 2019 in Rome, Italy.  (Photo by Paolo Bruno/Getty Images)
Paolo Bruno/Getty Images / Getty Images

Od Montreala 2005. i prve svjetske medalje (srebro) na 200 slobodno s Pellegrini se na postolja penjalo 14 plivačica, a samo su tri (Camile Mufat, Missy Franklin i Katie Ledecky) to napravile po dvaput.

Toliko teško je ostati u samom vrhu ove disicipline, kamoli biti na njemu ovoliko dugo.

- Pokazala sam da mogu dobro plivati i sa 31 godinom.

U Tokiju sljedeće godine će se oprostiti na svojim petim Igrama, a do sada je srebru iz Atene dodala "samo" zlato iz Pekinga, dok je u Londonu upisala dva peta mjesta (200 i 400 slobodno), a u Riju je bila tek četvrta u diciplini u kojoj je osvojila 14 od svojih 17 pojedinačnih medalja na OI te SP i EP u 50-metarskim bazenima.

- Svih ovih godina sam izuzetno naporno radila, što mi nikad nije bilo teško jer volim trenirati za velike stvari i na tim temeljima ostvarivati velike rezultate.

GWANGJU, SOUTH KOREA - JULY 24: (L-R) Silver medalist Ariarne Titmus of Australia, gold medalist Federica Pellegrini of Italy and bronze medalist Sarah Sjostrom of Sweden pose during the medal ceremony for the Women's 200m Freestyle Final on day four of the Gwangju 2019 FINA World Championships at Nambu International Aquatics Centre on July 24, 2019 in Gwangju, South Korea. (Photo by Maddie Meyer/Getty Images)
Maddie Meyer/Getty Images / Getty Images

I zato je Federica Pellegrini kraljica svjetskog plivanja, zato ne postoji bolja ambasadorica ovog sporta. Jer osim fantastičnih rezultata ova Talijanka u bazenu nudi poeziju u pokretu, njen stil plivanja usporediv je s onim legendarnog Aleksandra Popova. Jednom riječju - elegancija. Njezine utrke na 200 slobodno su nepune dvije minute čistog užitka.

Zvijezda u svakom smislu te riječi, žena koja je zbog plivanja uvijek odbijala manekensku karijeru, makar joj ponuda nije nedostajalo. Međutim, sve se svelo na nekoliko humanitarnih revija i povremenih snimanja za neke časopise, čime se samo potvrdio i manekenski talent Federice Pellegrini.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 19:  Federica Pellegrini of Italy speaks to the media during the International Swimming League (ISL) Media Summit held at Copthorne Hotel about a two day event attended by the world leading swimmers to listen to their ideas regarding the new ISL event structure on December 19, 2018 in London, England.  (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Clive Rose/Getty Images / Getty Images

U Italiji je pod povećalom često bio i njen privatni život, a novinske stupce punili su detalji iz veza s kolegama iz plivačke reprezentacije s obzirom da je s Lucom Marinom prekinula na Svjetskom prvenstvu u Šangaju 2011. i istovremena počela novu vezu s Filippom Magninijem...

- Onaj dan kad je postala svjetska prvakinja na 200 slobodno, otrčao sam do nje i čestitao, a nešto kasnije mi je u sobi rekla: "Luca, više te ne volim" - ispričao je svojedobno Marin, osvajač svjetskog srebra i bronce na 400 slobodno u Montrealu i Melbourneu.

S godinama je Pellegrini naučila skrivati ljubavni život od javnosti pa od 2016. i prekida s Magninijem, dvostrukim svjetskim prvakom na 100 slobodno iz Montreala i Melbournea, na naslovnicama talijanskih novina pojavljivala se samo s Vanessom, svojom - buldogicom...

Linker
06. svibanj 2024 20:44