Martin Rose/Bongarts/Getty Images
DRUGI KRUG

OPREZ, KAUBOJI! BRAZILCI SU SAMO NAIZGLED POŽELJAN PROTIVNIK Upoznajte sljedećeg hrvatskog suparnika, dvojica odskaču kvalitetom na ovom SP-u

BRAZILSKO IZNENAĐENJE Prolazak Francuske i Njemačke iz skupine A s kojom se spajamo u drugom krugu bio je zicer, ali uoči početka SP-a očekivalo se da će kao treći proći Rusija ili Srbija, a ne Brazilci koji su prvi sljedeći suparnik Hrvatske u drugoj fazi natjecanja (nedjelja u 18.00)
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. siječanj 2019. 15:01

Brazil nije rukometna zemlja, ali na rukometnoj karti svijeta je i te kako vidljiv. Rukometašice su bile svjetske prvakinje, Eduarda Amorim, Alexandra do Nascimento i Ana Rodriguez najbolje rukometašice svijeta, Mayssa Pessoa ponajbolja vratarka Lige prvakinja. Muški nisu išli tim stopama sve dok prije pet godina tamo nije došao Jordi Ribera, sadašnji izbornik Španjolske, uveo sustav i sve njihove individualnosti, poznate cijelom svijetu, postavio u kolektivnu igru.

13 igrača u Europi

Danas kada su i bez Ribere u stanju sa SP-a izbaciti Rusiju, Srbiju i Koreju, možemo reći da se posao isplatio, da ostavština Jordija Ribere i te kako živi, a hoće li potrajati ovisi o poslu koji je nakon njega nastavio njegov asistent Washington Nunez.

Handball - Men's EHF European Handball Championship - Final - Spain v Sweden - Arena Zagreb, Zagreb, Croatia - January 28, 2018. SpainÄôs head coach Jordi Ribera Romans reacts. REUTERS/Marko Djurica
REUTERS/Marko Djurica

Brazil nije novost, ali je osvježenje za drugi krug SP-a. Čak 13 od 16 njihovih igrača danas igra u Europi, najviše njih u Španjolskoj (5) i Francuskoj (3). Igraju brzo, vrlo su čvrsti, nekad i nepredvidivi sami za sebe. Nedostaju im velike utakmice da bi bili i bolji, pa zato često dolaze u Španjolsku ne bi li se na to privikli što bolje. Isplatilo im se. Nitko ih nije vidio odmah do Njemačke i Francuske, a eto uspjeli su.

Imaju nekoliko izuzetnih pojedinaca. Svakako najatraktivniji među njima je Fabio Chiuffa, desno krilo s dreadlocksima koji igra u Portugalu za Sporting. Najpoznatije ime im je Thiagus Petrus dos Santos, jedan od najboljih obrambenih igrača svijeta, koji je nekad igrao za Szeged, a sada je član Barcelone.

Dvojica koja se ističu kvalitetom na ovom SP-u su na lijevoj strani, vanjski 196 cm visoki šuter Haniel Langaro iz francuskog Dunkerquea i lijevo krilo Felipe Borges, rekorder s 210 nastupa i 730 pogodaka, igrač s najdužim europskim stažem koji igra s našim Šebetićem u Tremblayu.

Ipak, najpotentniji među njima je ljevak Jose Guilherme de Toledo koji nosi dres Wisle i među najefikasnijim je strijelcima Lige prvaka. Brazilcima je pak prirastao srcu vratar Cesar Almeida koji nosi dres španjolskog Granollersa.

Agresivni su u obrani, imaju razrađen napad s dva odlična pivota Viniciusom Teixeirom i Alexandrom Pozzerom.

Jedna jako dobra momčad, samo naizgled poželjan protivnik. Imali smo jedno opasno iskustvo s njima na SP-u u Kataru u osmini finala. Jedva smo prošli. I zbog svega nabrojanog Brazil zaslužuje respekt.

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

Linker
06. svibanj 2024 08:03