DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix
SLOVENSKI STRUČNJAK

‘Ako mi u Sloveniji možemo pronaći kvalitetne ljude, onda to možete i vi u Hrvatskoj‘

Kako je slovenska reprezentacija postala europski hit te kako bi to mogla postići i Hrvatska
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. studeni 2021. 15:26

Kad je ljetos klupu odbojkaša Mladosti napustio talijanski stručnjak Emanuele Zanini, ujedno i hrvatski izbornik, uprava kluba rješenje je ponovno odlučila potražiti preko granice. I pronašla ga je u Radovanu Gačiču, 46-godišnjem slovenskom treneru, stručnjaku s iskustvom rada u više država, koji je zanat pekao i u ACH Volleyju, klubu na čijim je uspjesima i slovenska reprezentativna odbojka narasla do europskog vrha.

Gačič u Mladosti nije imao lagan posao jer je momčad doživjela određene promjene, a dio igrača se zbog nastupa na Europskom prvenstvu priključio praktički pred sam početak sezone. Nisu mladostaši uspjeli proći kvalifikacije Lige prvaka, ali u međuvremenu su se pojačali Brazilcem Gabrielom, plasirali su se i u šesnaestinu finala CEV kupa i pod vodstvom novog trenera izgledaju sve bolje.

Iznimno jaki tempo

- Moramo biti zadovoljni dosad postignutim. Rezultati su realni, a malo nam je nedostajalo da uđemo i u grupnu fazu Lige prvaka. Sve su momčadi u kvalifikacijama bile vrlo izjednačene. Mi smo propustili šansu u Češkoj, a na kraju je ta ekipa Karlovarskog skoro prošla i treći krug. Možda bismo uz malo više iskustva došli i do te grupne faze, ali s ovako mladim i prilično neiskusnim kadrom zapravo dobro guramo i rezultati su sasvim zadovoljavajući. Što se tiče prvenstva, zasad ide sve po planu, pobijedili smo u svim utakmicama bez izgubljenog seta. U regionalnoj MEVZA ligi igrali smo možda i protiv tri najjače ekipe dosad i trenutno smo peti, a cilj nam je ući među četiri i doći do završnog turnira. Nadam se da ćemo izdržati još mjesec dana ovog tempa jer igramo praktički tri utakmice tjedno i polako dolazi i umor - ističe Gačič.

Zadovoljan je slovenski trener i napretkom koji su napravili određeni igrači.

- Gurnuli smo u vatru neke mlađe igrače, osobito se tu istaknuo Karlo Jakovac koji je u prvom dijelu sezone nosio veliku odgovornost, igrao je u prvoj postavi i odlično obavio posao, tako da znamo da imamo još jednog igrača više na kojeg se možemo osloniti. Tu onda dolaze i Cvanciger, Vaško, Vlašić, uz standardno stabilna oba dizača, Bakonjija i Višića, te kapetana Nikačevića koji je jaki oslonac kao srednji bloker, praktički nije imao lošu utakmicu ove sezone.

Nema Gačič nikakve dvojbe oko toga što se najviše može i mora popraviti u igri Mladosti.

- Imamo velikih oscilacija u igri unutar jedne utakmice, to nas je vjerojatno koštalo i boljeg rezultata u Ligi prvaka. Igramo fenomenalno do jednog trenutka i onda odjednom stanemo i ne znamo kako se izvući, kako se vratiti. Naš cilj je da možda u prosjeku igramo i malo slabije, ali da igramo na istoj razini što duže i da se znamo izvući kad upadnemo u neke probleme. Doći će i to s vremenom, ekipa je potpuno nova i treba još neke stvari posložiti, osobiti u organizaciji igre u ključnim trenucima.

image
DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix

Monza kao nagrada

Naravno, nije lako ispravljati probleme i napredovati u situaciji kad momčad igra i tri utakmice tjedno i nema previše vremena za treninge.

- To je problem pogotovo za igrače koji nešto manje igraju, za te mlade kojima baš treba puno treninga, a mi ih jednostavno ne stignemo održavati. Treba tu pronaći ravnotežu između treninga i natjecanja, a potrebno je vrijeme i za regeneraciju. Kažem, to je prvenstveno problem za ove koji manje igraju, pa to pokušavamo nadoknaditi nekim individualnim treninzima. Nema drugog načina uz toliki broj utakmica. Do sredine veljače nas čeka jako težak ritam, onda će se sve malo smiriti.

U CEV kupu mladostašima slijedi talijanska Monza, bit će to prilika igračima da se okušaju protiv momčadi iz samog vrha možda i najjače europske lige.

- Monza igra fenomenalno, do prije dva kola je bila i prva na ljestvici talijanskog prvenstva, tako da je teško govoriti o nekom rezultatskom imperativu u tim utakmicama. Naš cilj je ući opušteno i siguran sam da pogotovo u svojoj dvorani možemo odigrati dobro. A sad, hoće li to biti dovoljno za jedan set, dva ili nijedan, ne znam. Ali kažem, nema nikakvog pritiska, bit će nam to već osma utakmica u Europi i momci je mogu shvatiti kao nagradu i odigrati opušteno te pokazati što mogu.

Gradili smo od 2006.

Slovenska odbojka posljednjih je godina pravi hit. Na četiri posljednja EP-a osvojili su Slovenci tri srebra, a Gačič je prava osoba da nam pojasni taj uspon jer je i sam svojedobno radio u slovenskoj reprezentaciji.

- U prvom redu razlog je kontinuirani rad. Za ove rezultate se treba vratiti puno godina unatrag, još u vrijeme dok sam i ja bio u ljubljanskom ACH-u. Tamo smo još 2005. i 2006. počeli skupljati igrače poput Urnauta, Šketa, Čebulja, Pajenka... Sve smo ih doveli u Ljubljanu i tamo se stvorila sredina koja je svoj prvi veliki rezultat napravila već 2007. kada smo osvojili CEV kup, pa onda 2009. došli i do Final Foura Lige prvaka. Deset godina zaredom je ACH igrao u grupnoj fazi Lige prvaka i tu su igrači stjecali iskustvo, pa nakon toga odlazili u najbolje strane klubove u kojima su se do kraja oblikovali. A uz to je i Savez u tim trenucima počeo pratiti sve to i osiguravati dobre uvjete. Ali treba znati da smo mi na svoja tri prva europska prvenstva bili bez pobjede. Onda smo polako 2011. u Austriji došli do prvih pobjeda i ta je generacija nastavila dobro raditi. Možda izgleda kao da su se dobri rezultati dogodili odjednom, ali to se sve gradilo od 2006.

Treba biti strpljiv i treba raditi, ističe Gačič.

- Mislim da je od ključnog značaja da u tim malim zemljama kakve su Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Srbija, Portugal imate barem jedan klub koji kotira visoko u europskim kupovima. Bez toga ne ide. Takav klub treba imati potpuno profesionalni pogon i onda u toj sredini treba stvarati bazu. Naravno, treba se poklopiti i niz drugih stvari - talentirana generacija, dobra selekcija u manjim klubovima u ranim fazama tih momaka, dobri treneri...

U čemu, po njegovom mišljenju, hrvatska muška odbojka danas najviše zaostaje u odnosu na Sloveniju?

- Baš sam s Austrijom ove sezone igrao protiv Hrvatske u Europskoj ligi i čini mi se da poslije puno godina imate jako dobre uvjete za rad, kvalitetan trenerski i liječnički stožer i dovoljno dana priprema, a to prije godinama nije bilo tako. Treba još puno toga napraviti, a glavni je problem po meni u mlađim kategorijama. Tu je potrebno jako puno toga promijeniti, puno više raditi, napraviti bolju selekciju, skupljati momke u kadetsku, pa kasnije u juniorsku reprezentaciju i dati im šansu da odmah, već od te kadetske kategorije, igraju međunarodne utakmice. Osim toga, mislim da bi trebalo promijeniti i godišta jer u Hrvatskoj se ne postaje kadet kad i u drugim europskim zemljama.

Top 10 u Europi je realno

Dobrog materijala, naglašava Gačič, sigurno ima i u Hrvatskoj.

- Ako ga ima u Sloveniji, ako ga ima u Bugarskoj ili Srbiji, onda ga ima i ovdje, tu nema nikakve dvojbe. Ako mi u Sloveniji možemo naći ljude, možete i vi, sada je samo pitanje hoće li se to dogoditi. Mislim da je Hrvatski odbojkaški savez osigurao jako dobre uvjete za seniorke i seniore, nadam se da će u kratkom roku posložiti stvari i u mlađim kategorijama i onda neće biti razloga da i Hrvatska ne bude, možda ne uvijek u borbi za medalje, ali sigurno među deset u Europi. To je posve realan cilj.

Klubovi su 'trčanje na duge pruge', reprezentacija skoro kao sprint

Prije dolaska u Mladost, Gačič je radio i u ženskoj odbojci, bio je na klupi Branika iz Maribora.
- Počeo sam u ženskoj odbojci 1994., pa sam prešao među muškarce. Nakon Finske sam se želio vratiti bliže kući i otvorila mi se prilika u Mariboru u kojem sam zapravo i počeo. Ali, kako sam ujedno i izbornik austrijske muške reprezentacije, jednostavno nisam više uspijevao uskladiti ta dva posla jer su se s Covidom mijenjali i kalendari natjecanja u muškoj i ženskoj odbojci. Bila je to, u svakom slučaju, mala promjena, ali nekako se ipak bolje osjećam u muškoj odbojci.

Je li teže biti izbornik reprezentacije ili trener u klubu?

- Radi se o sasvim drugačijim pristupima. U klubu ipak imate više vremena da nešto pripremite i odradite, a u reprezentaciji uvijek ovisite o tome koliko će vam igrači doći spremni iz klubova, i jesu li zdravi ili ne. Način pripreme i treninga je puno drugačiji, u klubovima je to trčanje na duge pruge, u devet mjeseci, a u reprezentaciji se sve događa u 2-3 mjeseca. Tu je važan i psihološki moment, treba znati podesiti i druge stvari, ne samo odbojkaške, da bi svi bili zadovoljni. Ali, tako je u svim reprezentacijama. Odbojkaški kalendar je jako natrpan, odmah poslije klupske sezone kreće reprezentativna, koja onda traje praktički do sljedeće klupske i to je veliki problem. Nadam se da će se to mijenjati i da će biti više pauze.

Mladost nije samo klub, to je odbojkaška institucija

Gačič kaže da ni trenutka nije dvojio kad je ljetos primio poziv iz Mladosti.

- Poznajem Mladost još iz prijašnje države i tu se ne radi toliko o klubu, koliko o odbojkaškoj instituciji koja traje već desetljećima. Trenirao sam posvuda po Europi i rijetko gdje možete pronaći uvjete i entuzijazam ljudi kao ovdje. Ovo je klub s cjelokupnom strukturom, i trenerskom i igračkom, od muške i ženske seniorske ekipe do najmlađih kategorija. Osim toga, jako mi je ugodno ovdje i zbog lokacije, tu sam na sat vremena od kuće i obitelji i ne osjećam se kao da sam u inozemstvu. Nekoliko dana sam ovdje, pa skoknem kući, dođe i obitelj meni, tako mi je jako ugodno ovdje, i sa sportskog i s privatnog aspekta.

Linker
08. svibanj 2024 18:30