TIM VIZER Afp
KREĆE SUDSKA BITKA

Amerikanac tuži svjetskog prvaka i traži 100 milijuna eura odštete: ‘Zatrli su mi karijeru i uništili život‘

Američki šahist Hans Niemann podnio je sudsku tužbu protiv svih koji ga optužuju za varanje
Piše: HinaObjavljeno: 21. listopad 2022. 13:15

Među njima su i svjetski prvak Magnus Carlsen i internetska šahovska platforma chess.com, u kojoj zahtjeva 100 milijuna dolara odštete.

Niemann (19) u svojoj tužbi protiv chess.com-a, Carlsena i još nekoliko vrhunskih šahista navodi kako su mu svojim "tajnim dogovorima zatrli karijeru i uništili život".

Afera u kojoj je mladi Amerikanac optužen za varanje postala je najvidljivija nakon što je Carlsen prošloga mjeseca u nekoliko navrata namjerno odlučio predati mečeve protiv njega, a zatim je platforma chess.com objavila kako je više od 100 Niemannovih mečeva pod povećalom zbog mogućnosti da se u njima služio nedopuštenim pomagalima. Navedeno je kako su njegovi potezi u tim partijama previše u skladu s automatiziranim alatima visokosofisticiranih šahovskih programa.

image
TIM VIZER Afp

Niemann je stoga isključen s brojnih natjecanja, a više ne može niti podučavati šah u školama.

No, sumnja se kako je Niemann varao još od 2020. godine i to na turnirima koji su nudili novčane nagrade. U prilog toj tezi ide i podatak kako je u samo dvije godine napredovao za čak 750 pozicija na rang-listi Međunarodnog šahovskog saveza (FIDE) što je "najveći napredak na ljestvici u modernom šahu".

FIDE je istragu protiv Niemanna pokrenula 29. rujna te je ona i dalje u tijeku.

Linker
28. siječanj 2023 08:05