Carissa Moore
 YUKI IWAMURA Afp
SURFANJE

Amerikanka i Brazilac ušli u povijest olimpijskih igara! Ferreira do zlatne medalje nakon loma daske

Brazilac Italo Ferreira i Amerikanka Carissa Moore ušli su u utorak u povijest
Piše: HinaObjavljeno: 27. srpanj 2021. 11:07

Postali su prvi olimpijski pobjednici u surfanju na igrama u Tokiju u utorak.

Ferreira je u finalu pobijedio Japanca Kanoa Igarashija i to nakon što je slomio dasku, dok je 28-godišnja Moore, koja je smatrana velikom favoritkinjom prije natjecanja, slavila protiv Južnoafrikanke Briane Buitendag.

image
YUKI IWAMURA Afp

U muškoj konkurenciji broncu je osvojio Australac Owen Wright nakon napete 35-minutne borbe s prvim surferom svijeta Brazilcem Gabrielom Medinom, dok je Japanka Amuro Tsuzuki bila bolja od 19-godišnje Amerikanke Caroline Marks u borbi za broncu u ženskoj konkurenciji.

image
OLIVIER MORIN Afp

image
OLIVIER MORIN Afp

Surfanje Muški

1.Italo Ferreira (BRA)

2. Kanoa Igarashi (JAP)

3. Owen Wright (AUS)

Žene

1. Carissa Moore (SAD)

2. Bianca Buitendag (JAR)

3. Amuro Tsuzuki (JAP)

Kajak - zlato za Njemicu Funk

Njemačka 29-godišnja kajakašica Ricarda Funk u svom je debitantskom olimpijskom nastupu osvojila zlatno odličje u slalomu, što joj je najveći uspjeh u karijeri nakon što je na svjetskim prvenstvima jednom osvojila srebro, a dvaput bila treća.

Funk je do olimpijskog zlata došla kombinacijom brze i precizne vožnje, u kojoj nije napravila nijednu pogrešku i za 105.50 sekundi svladala stazu na kojoj je bilo 25 vrata.

Nešto više od sekunde (1.13) za Njemicom je zaostala Maialen Chourraut, što je braniteljici naslova iz Rio de Janeira u Tokiju bilo dovoljno za srebro. Time je 38-godišnja Španjolka popunila kolekciju olimpijskih medalja, jer je 2012. u Londonu osvojila broncu.

Iako je na kraju završila na pobjedničkom postolju i s broncom oko vrata, najveće razočaranje finala doživjela je favortkinja natjecanja 27-godišnja Australka Jessica Fox, trostruka svjetska prvakinja u ovoj disciplini, srebrna iz Londona 2012. i brončana iz Rija. Naime, Fox je imala uvjerljivo najbrže vrijeme (102.73), ali je dotaknula četvrta i pretposljednja vrata, zaradila četiri sekunde kazne te time izgubila zlato.

Dva zlata za Kinu u mješovitim ekipama

U utorak je nastavljena kineska žetva medalja u streljaštvu na Olimpijskim igrama u Tokiju s dva nova zlatna odličja osvojena u novim disciplinama, natjecanju mješovitih ekipa u gađanju zračnim pištoljem i zračnom puškom.

Prvo su Ranxin Jiang i Wei Pang osvojili naslov olimpijskih pobjednika u pištolju, pobijedivši u napetom meču za zlatnu medalju Ruse Vitalinu Bacaraškinu i Artjoma Černousova sa 16-14. Odluka o zlatu pala je u zadnjoj seriji, u kojoj su Jiang (10,7) i Pang (10,1) imali za pola kruga bolji rezultat od Bacaraškine (10,5) i Černousova (9,8), a podbacio je ruski pištoljaš.

Ranxin Jiang i Wei Pang su u pojedinačnim nastupima osvojili bronce zračnim pištoljem, dok je Ruskinja Bacaraškina pridružila ekipno srebro pojedinačnom naslovu olimpijske pobjednice.

U meču za brončano odličje Ukrajinci Olena Kostevič i Oleh Omelčuk su sa 16-12 pobijedili srpski par Zoranu Arunović i Damira Mikeca.

U natjecanju zračnom puškom kineski par Qian Yang i Haoran Yang do zlata je stigao sjajnom završnicom u meču za naslov olimpijskih pobjednika, pobijedivši Amerikance Mary Tucker i Lucasa Kozenieskog u četiri od posljednjih pet serija za konačnih 17-13.

Za Qian Yang je to drugo zlato na ovim Igrama na kojima je slavila i u pojedinačnoj konkurenciji u zračnoj pušci, dok je Haoran Yang zlato pridružio bronci iz pojedinačnog natjecanja.

U meču za broncu trijumfirali su Rusi Julia Karimova i Sergej Kamenskij pobijedivši sa 17-9 južnokorejski par Eunji Kwon - Taeyun Nam.

Nakon četiri dana streljačkih natjecanja Kina ima tri zlata, jedno srebro i četiri bronce.

Švicarkama zlato, srebro i bronca u brdskom biciklizmu

Švicarka Jolanda Neff osvojila je u utorak zlatnu medalju u ženskoj utrci brdskog biciklizma na Olimpijskim igrama na stazi u Izuu, dok su srebro i broncu uzele također ŠvIcarke.

Bivša svjetska prvakinja Neff rano je preuzela vodstvo nakon kaotičnog starta, a onda je bez greške došla do pobjede s prednošću od minute i deset sekundi ispred svoje reprezentativne kolegice Sine Frei.

Linda Indergand je upotpunila švicarsku dominaciju u ovoj utrci osvoijivši broncu.

Brdski biciklizam, žene:
1. Jolanda Neff (Švi) 1:15:46
2. Sina Frei (Švi) +1:11
3. Linda Indergand (Švi) +1:19
...

Linker
17. travanj 2024 08:25