Ante Kostelić i ministrica Nikolina Brnjac
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NAGRADA FRANJO BUČAR

Ante Kostelić na dodjeli nagrada: ‘Naši sportaši trebaju biti ‘made in Croatia‘, ne NBA ili Tottenham!‘

Dobitnici Nagrade za životno djelo su - pok. Ivo Trumbić, Ante Kostelić i Petar Skansi.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. svibanj 2021. 17:09

U petak su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, iz ruku Nikoline Brnjac, ministrice turizma i sporta Republike Hrvatske dodijeljene Državne nagrade za sport "Franjo Bučar" za godinu 2020. Naime, uobičajeno se ove godišnje nagrade dodjeljuju u studenom, no kako je potkraj prošle godine epidemiološko stanje u nas onemogućavalo dodjelu nagrada, ono je upriličeno jučer ili šest mjeseci kasnije, a neposredno uoči Dana državnosti.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


Dobitnici godišnjih Nagrada "Franjo Bučar" su - pok. Slaven Zambata (nogomet), Bruno Bošnjak, Slavko Cvitković (TV novinar), Matija Gubica (rukomet), Rea Hraski (skijanje gluhih), Željan Konsuo (vaterpolo), Pero Kuterovac (vaterpolo), Boris Milošević (rukomet), Paulo Obradović (vaterpolo), Neven Šavora (judo), Stojko Vranković (košarka) i Mimi Vurdelja (nutricionistica).

Dobitnici Nagrade "Franjo Bučar" za životno djelo su - pok. Ivo Trumbić (vaterpolo), Ante Kostelić (skijanje) i Petar Skansi (košarka).

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


- Naš ste život obogatili, usrećili svojim sportskim uspjesima. Vi ste dokaz da rad i odricanje stvaraju pobjednike. Posebno bih istaknula, zahvalila se na sjajnom sportskom putu dobitnika nagrada za životno djelo - spomenula je ministrica Brnjac i nastavila.


- Od Ante Kostelića koji je tvorac 10 od ukupno dosad 44 hrvatske olimpijske medalje, preko Petra Skansija koje će generacije Hrvata najviše pamtiti kao izbornika reprezentacije koja je igrala finale Igara u Barceloni '92. protiv Dream Teama, pa do pokojnog Ive Trumbića koji je i članom Međunarodne Kuće slavnih vodenih sportova.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


U ime nagrađenih, prigodno je slovo zahvale izrekao nadahnuto i vrlo zanimljivo, velikan Ante Kostelić.
- Moja ideja koju sam slijedio je, neka me nitko ne shvati krivo, da naši sportaši budu isto kao Ivica i Janica, "made in Croatia". To znači da im za veliko priznanje ne treba NBA ili Tottenham.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijeljena je zlatna medalja s likom Franje Bučara, povelja i novčani iznos od 50.000 kuna, dok su dobitnici godišnje nagrade dobili povelju i medalju s likom Franje Bučara, te novčani iznos od 20.000 kuna.

Linker
06. svibanj 2024 06:19