Uz spomenik kumici na zagrebačkom Dolcu

 GORAN MEHKEK/CROPIX
NEUNIŠTIVA ŽENA

Baka rekorderka, povremeno Zagrepčanka, ispisuje nove rekorde: U 58. godini osvojila je medalju na SP-u!

‘Za mene je svaki novi meč koji igram u Zagrebu izazov...‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. studeni 2021. 07:04

Kineska “bakica” pod luksemburškom zastavom, a inače i povremeno Zagrepčanka, budući da je članica hrvatskog prvaka STK Dr. Časl, Ni Xialian, ispisuje iznova nove svjetske rekorde u stolnom tenisu. Nakon što je u 58. godini minulog ljeta nastupala na OI u Tokiju i time postala najstarija stolnotenisačica koja je ikada nastupala na najvećoj planetarnoj sportskoj smotri, sada je u Teksasu otišla korak dalje.

Impresivnih 25 medalja

Baka Ni je u paru sa Sarah de Nutte pod zastavom Luksemburga osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Houstonu! Ni Xialian je tako ispisala povijest. Prvu medalju, štoviše, prve medalje na svjetskim prvenstvima, osvojila je još prije 38 godina. Te 1983. u Tokiju osvojila je naslove svjetske prvakinje u igri mješovitih parova i ekipno, te broncu u igri ženskih parova. Osvojila je ona i dvije godine kasnije na SP u Göteborgu medalju u igri parova, tada srebrnu. Sve te medalje osvojene su još pod kineskom zastavom.

image

Xi Lian

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Godine 1989. je otišla igrati u Njemačku, te postala jedna od prvih kineskih sportašica koje su dobile uopće dopuštenje igrati u inozemstvu. Dvije godine potom je preselila u Luksemburg, te postala, dakako, njihova najbolja i najtrofejnija stolnotenisačica, a vjerojatno i sportašica u povijesti. Pod zastavom Luksemburga “baka Ni” je osvojila 24 medalje na velikim natjecanjima (EP, Europske igre, Top 12, Igre malenih država). Kolajna iz Houstona je ukupno njezina 25. za Luksemburg, ali zato prva na svjetskim prvenstvima.

Sportska dugovječnost

Ni Xialian nije preuzela luksemburško državljanstvo iz političkih razloga, nije riječ ni o kakvoj disidentici. Prvo, desetljećima je već u sretnom braku s Tommyjem Danielssonom iz Luksemburga (62), koji joj je i trener, ali primaran razlog promjene državljanstva je bila želja “bake Ni” za igranjem, nastupanjem na najvećim natjecanjima.

image
KAZUHIRO NOGI Afp

U strašnoj konkurenciji njezine izvorne domovine Kine to više nije bilo ostvarivo, ali pronašla je jednu malenu državu u Europi, ondje se skrasila privatno, ali i sportski. Nikad ozlijeđena ili bolesna, uvijek spremna i u formi za nadmetanje, ali i u samom vrhu. Uostalom, samo na EP je osvojila 7 medalja. Triput čak zlatna (1998. u Eindhovenu i dva zlata 2002. u Zagrebu), a posljednju medalju s europskih prvenstava osvojila je “prekjučer”, bronca u igri parova 2018. u španjolskom Alicanteu.

Osim dva naslova prvakinje Europe osvojene u Domu sportova, sa Zagrebom je i dodatno emotivno i sportski povezana od prije tri godine. U jesen 2018. potpisala je ugovor za našu najbolju ekipu, Dr. Časl, čija je još uvijek igračica.

- Iako na papiru imam odigrano najviše utakmica na svijetu od svih igračica koje sada igraju, za mene je svaki novi meč koji igram u Zagrebu izazov - prije koju će godinu Ni Xialian.

Stolnoteniska “super-baka”, apsolutna svjetska rekorderka, živući, hodajući model sportske dugovječnosti na najvišoj razini...

Najstarija stolnotenisačica je imala 98!

Ni Xialian jest probila mnoge rekorde, poglavito jer se još uvijek natječe na najvišoj seniorskoj razini, ali bilo je i puno starijih od Ni koje su se natjecale. Rekorderka je Australka Dorothy de Low koja je 2008. nastupala u Rio de Janeiru na veteranskom Svjetskom prvenstvu. Imala je tada 97 godina i 232 dana. Dorothy baš nije bila “smiješna” igračica. Godine 1992. osvojila je naslov svjetske veteranske prvakinje. Sjajna gospođa de Low preminula je 2014. u dobi od 103 godine.

Linker
19. travanj 2024 08:02