RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
DŽUDO

Barbara Matić prva na najnovijoj svjetskoj ljestvici, Prodan osma u svojoj kategoriji

Barbari Matić skočila je za sedam pozicija i postane prvo ime kategorije do 70 kg
Piše: HinaObjavljeno: 20. kolovoz 2021. 11:51

Nakon Olimpijskih igara u Tokiju, Međunarodna judo federacija (IJF) objavila je nove ranking ljestvice najboljih svjetskih džudoka, a aktualna svjetska prvakinja i najbolja hrvatska džudašica, Barbara Matić, zasjela je na čelo ljestvice u kategoriji do 70 kg, dok je Karla Prodan osma u kategoriji do 78 kg.

Najbolji rezultat u dosadašnjim nastupima hrvatskih džudoka na Olimpijskim igrama, peto mjesto u Tokiju, pomogao je Barbari Matić da skoči za sedam pozicija i postane prvo ime kategorije do 70 kg.

"Ponosna sam jer sam zasjela na sam vrh svoje kategorije. Iako je svjetsko zlato donijelo najviše bodova, cijela sezona je bila dobra i rezultat je svjetski broj 1. U isti tren mi je to i motivacija za još jači rad jer ima toliko kvalitetnih judašica, a želim ostati u vrhu i narednih godina dok gledam prema Parizu", rekla je Matić, dok je sličan pogled ponudio i trener Vladimir Preradović.

"Ovo je velika stvar i za Barbaru i za hrvatski džudo i za JK Pujanke. Rezultat je to dvadesetogodišnjeg rada i obveza da i dalje budemo kvalitetni, kao i da podižemo druge, od Karle do mlađih i novih imena koji dolaze."

Osvajačica europske seniorske bronce iz Praga 2020. godine, Karla Prodan, skočila je za 15 mjesta i došla na 8. poziciju svjetske ranking ljestvice kategorije do 78 kg.

Hrvatski džudo tako po prvi puta u jednoj godini ima dva imena u Top 10 džudašica, u svojim kategorijama, uz osvajanje prve medalje na svjetskim prvenstvima te borbu za olimpijsku medalju.

Linker
04. prosinac 2023 01:23