JOSKO SUPIC/CROPIX Cropix
JAK HR ADUT ZA MEDALJU

Barbara Matić u srijedu otvara olimpijski džudo turnir: ‘Jedna je stvar najvažnija...‘

Barbara Matić prva je hrvatska džudašica koja će nastupiti na Olimpijskim igrama i to u srijedu
Piše: HinaObjavljeno: 27. srpanj 2021. 06:35

U kategoriji do 70 kg na početku turnira, Barbara čeka pobjednicu dvoboja Jamajčanke Drysdale Daley i Portugalke Timo, a pobjeda u prvom nastupu bi donijela plasman u četvrtfinale.

Nakon gledanja i slavlja, s kolegama olimpijcima, osvajanja prve dvije medalje za Hrvatsku, Barbara nije dočekala zlatnu Mateu Jelić i brončanog Tonija Kanaeta. Teakwondaši medaljaši su stigli iza ponoći u Olimpijsko selo, a nastup u srijedu je sve bliže.

"Čekali smo, čekali, ali nismo dočekali nažalost. Proslavit ćemo kad sve prođe", mirno i staloženo priča Barbara, potpuno naviknuta na Japan, budući da je više od 15 dana u "zemlji izlazećeg sunca".

"Najvažnije je da nema zdravstvenih poteškoća i ozljeda. Pripreme u Tokamachiju, a zatim i treninzi u legendarnom Kodokan institutu, donijeli su mir i fokus. Nisu problem niti kartonski kreveti, niti brojna ograničenja zbog koronavirusa.Nemam nekih posebnih dojmova. Treniramo, gledamo naše olimpijce na TV-u i čekamo svoj dan", rekla je Matić, kojoj su ovo druge Olimpijske igre, nakon debija u Rio de Janeiru 2016. godine.

Već nakon ždrijeba je trener Vladimir Preradović istaknuo:

"Jako je važno da taktički uđe dobro u prvu borbu, gdje bi mogla biti Portugalka, neugodna protivnica koju nikad nije lagano pobijediti.U slučaju pobjede slijedi borba za polufinale protiv najbolje iz dijela ždrijeba gdje odskače ime Michaele Polleres. Riječ je o Austrijanki, koju je Barbara pobijedila u drami polufinala svjetskog prvenstva. Korejanka Kim je iznimno neugodna, mislim da bi mnogima mogla pomrsiti račune. Idemo borbu po borbu, započeti kvalitetno dan pa zatim vidjeti tko nam dolazi s druge strane tatamija", kazao je Preradović.

Znalo se kako će džudo biti posebno natjecanje na Olimpijskim igrama u Tokiju, a ugođaj Nippon Budokan dvorane, kao i događanja na tatamiju posebnost su podigli na još jednu razinu. Zlatni blizanci Abe, dva zlata Kosova i nebrojeno puno kvalitetnih borbi, sudara velikih imena i konkurenata, pokazali su zašto se džudo u Olimpijskim igrama uvijek uvrštava među "Top events" ili istaknute, vrhunske događaje.

Svakog dana bore se džudašice i džudaši u po jednoj ženskoj i jednoj muškoj kategoriji, a srijeda 28. srpnja je rezervirana za kategoriju do 70 kg, u kojoj je četvrta nositeljica Barbara Matić, aktualna svjetska prvakinja.

Kvalifikacije svakog dana počinju od 4 sata te traju do 7.30 po hrvatskom vremenu.

Polufinalisti i oni koji su se plasirali u repasaž nastavljaju natjecanje u 10 sati, a od 13 sati su fiinala.

U četvrtak 29. srpnja nastupa još jedna Splićanka Karla Prodan (do 78 kg). Petak 30. srpnja donosi i posljednji nastup hrvatskih judašica u Tokiju, kada na tatami izlazi Zagrepčanka Ivana Maranić (preko 78 kg).

Linker
24. svibanj 2024 04:46