KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
IPAK NEĆE U PARIZ

Bez ruskih i bjeloruskih konjanika na OI: ‘Sportaši iz ovih zemalja nisu se natjecali od ožujka 2022....‘

Krovna federacija FEI objavila je da nisu zadovoljili kvalifikacijske kriterije
Piše: HinaObjavljeno: 25. prosinac 2023. 19:28

Iako je krovna olimpijska organizacija MOO nedavno dopustila sportašima iz Rusije i Bjelorusije da kao neutralni natjecatelji nastupe na Olimpijskim igrama u Parizu, među njima neće biti predstavnika u konjičkom sportu.

Krovna federacija FEI objavila je da nisu zadovoljili kvalifikacijske kriterije, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Među uvjetima za nastup u Parizu - osim najvažnijeg, da ne smiju aktivno podržavati rat i ne smiju nastupati s nacionalnim obilježjima ili pod zastavom svoje zemlje -jest i onaj da potencijalni kandidati za nastup iz ove dvije zemlje moraju ispuniti kriterije koje postavljaju industrijska udruženja.

FEI je danas objasnio da je natjecatelje iz tih zemalja isključio iz svojih natjecanja još u ožujku 2022. nakon vojnog napada Rusije na Ukrajinu.

"Sustav olimpijskih kvalifikacija predviđa da se u konjičkom sportu natjecatelji kao pojedinci mogu kvalificirati za Igre kroz kvalifikacijska natjecanja koja se održavaju između 1. siječnja i 31. prosinca ove godine. Budući da se sportaši iz ovih zemalja nisu natjecali od ožujka 2022., neće moći za natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu", priopćio je FEI.

MOO-va odluka o mogućnosti nastupa Rusa i Bjelorusa u Parizu uz ograničenja odnosi se samo na pojedince, a neće moći nastupiti u ekipnim natjecanjima.

Linker
23. travanj 2024 13:37