Nicole Brown Simpson i O.J. Simpson; ubijeni Ron Goldman (u sredini)

 PROFIMEDIA Profimedia
UMRO O.J. SIMPSON

Bio je velika sportska i glumačka zvijezda, a onda su njegova supruga i njezin prijatelj pronađeni mrtvi...

Posljednjih godina borio se s rakom prostate, a zdravlje mu se u zadnje vrijeme pogoršalo
Piše: Jutarnji/HinaObjavljeno: 11. travanj 2024. 18:15

O. J. Simpson, bivši velikan NFL-a (Nacionalna liga američkog nogometa), preminuo je u srijedu u dobi od 76 godina u Las Vegasu nakon borbe s rakom, priopćila je njegova obitelj, a prenosi TMZ. Bio je okružen djecom i unucima. Njegov odvjetnik također je potvrdio smrt za američke medije.

- Dana 10. travnja, naš otac, Orenthal James Simpson, podlegao je borbi s rakom. Bio je okružen svojom djecom i unucima. Njegova obitelj moli da poštujete njihove želje za privatnošću i milošću - objavljeno je na X-u.

Podsjetimo, ‘90-ih mu se sudilo za dvostruko ubojstvo bivše supruge Nicole Brown Simpson i njezinog prijatelja Rona Goldmana, ali bio je oslobođen optužbi. Trenutak kad je proglašen nevinim bio je jedan od najgledanijih u povijesti televizije.

image
PETER BORSARI/PIP-LANDMARK MEDIA/LANDMARK/PROFIMEDIA

Posljednjih godina O. J. se borio s rakom prostate, a zdravlje mu se u zadnje vrijeme pogoršalo, zbog čega je prije nekoliko mjeseci završio u hospiciju.

Vrlo malo igrača američkog nogometa uživalo je slavu kakvu je Simpson stekao i imao 1970-ih; čak je dospio i na naslovnicu kultnog časopisa Rolling Stone. Okušao se i kao glumac, a najupečatljiviju ulogu imao je u filmu "Goli pištolj" ("The Naked Gun").

Dio Simpsonove široko rasprostranjene popularnosti bio je i u tome što ga je obožavala bjelačka zajednica. U dokumentarcu ""O. J.: Made in America", oni koji su poznavali velikana NFL-a tvrdili su kako je često govorio da "on nije crnac, nego O. J.".

A onda su 12. lipnja 1994. Nicole Brown Simpson i Ron Goldman pronađeni mrtvi ispred Nicoleine rezidencije u Brentwoodu u Los Angelesu. Bili su nasmrt izbodeni. S obzirom na to da je Nicole 1989. godine Simpsona optužila za obiteljsko nasilje, sumnja je odmah pala na zvijezdu NFL-a.

Nakon što su prikupljeni svi dokazi, podignuta je optužnica i izdan nalog za njegovo uhićenje. Simpson se, u dogovoru s odvjetnicima, 17. lipnja trebao predati u policijsku postaju Parker Center, no to nije učinio. Dao se u bijeg u bijelom terencu Ford Bronco, vozilu u vlasništvu Ala Cowlingsa, njegovog suigrača i dugogodišnjeg prijatelja.

image
HANDOUT Afp

image
VINCE BUCCI Afp
image
VINCE BUCCI Afp

Prema Cowlingsu, Simpson je sjedio u stražnjem dijelu auta naoružan pištoljem. Prijetio je da će se ustrijeliti ako ga ne odvede natrag na njegovo imanje u Brentwoodu. Sve je rezultiralo neviđenom policijskom potjerom zbog koje su TV postaje čak prekinule prijenos NBA finala. Prijenos uživo pratilo je nevjerojatnih 95 milijuna ljudi.

Kad su se Cowlings i Simpson dovezli u Simpsonovu rezidenciju, posrnuli sportaš predao se policiji. U automobilu su kasnije pronađeni napunjeni pištolj, oprema za prerušavanje, novac i putovnica. Simpson je prebačen u zatvor, a Cowlings, koji je pomogao skrivati bjegunca, pušten je na slobodu nakon što je platio jamčevinu u iznosu od 250.000 dolara.

O. J. se na početku sudskog procesa izjasnio "apsolutno i 100 posto nevinim", a na kraju, kad je 3. listopada 1995. proglašen nevinim, mahnuo je porotnicima i rekao im "hvala". Krivnje ga je oslobodila pretežno crna porota, koju su činili deset žena i dvojica muškaraca.

Suđenje je zainteresiralo cijelu Ameriku. Navodno je i tadašnji predsjednik Bill Clinton, dok je bio u Bijeloj kući, izašao iz Ovalnog ureda kako bi pogledao presudu na TV-u svoje tajnice.

Brojni Afroamerikanci slavili su oslobađajuću presudu, smatrajući Simpsona žrtvom netrpeljive bjelačke policije. Mnogi bijeli Amerikanci bili su pak zgroženi presudom i njegovim oslobađanjem.

Simpsonu je 1997. naređeno da plati 25 milijuna dolara odštete obiteljima Nicole Brown Simpson i Rona Goldmana.

Kasnije je u zatvoru u Nevadi odslužio devet godina nakon što je 2008. osuđen po 12 točaka optužnice za oružanu pljačku i otmicu dvojice trgovaca sportskim suvenirima pod prijetnjom oružjem u hotelu u Las Vegasu.

image
JASON BEAN Afp
image
ETHAN MILLER Afp

Linker
20. travanj 2024 11:37