VELIKU HUMANITARNI PROJEKT

Bjelovarski argonauti opet napadaju! Na redu je pustolovina duga nevjerojatnih 650 km

Veslači iz Bjelovara u sedam će dana preveslati rutu od Prevlake do Savudrije
Piše: KARLO HAJTIĆObjavljeno: 17. listopad 2020. 20:30

Nakon ovogodišnjeg 5. mjesta na Maratonu lađa, veslači iz Bjelovara kreću na novu Jadransku pustolovinu. "Jadranom bez daha" osmišljena je pustolovina kao humanitarni projekt zajedno s udrugom "Plava krila", kako bi zajedno osvijestili javnost o problematici respiratornih bolesti, s naglaskom na plućnu hipertenziju.

Argonauti će u ovom projektu preveslati rutu po Jadranu u kanuu šesterosjedu u kojem se mijenja 12 osoba. Vesla se od Prevlake do Savudrije, odnosno 650 kilometara i to će hrabri veslači pokušati u najkraćem mogućem vremenu. Početak je 18. listopada iz Prevlake, a planirani dolazak je u nedjelju u Savudriju 25. listopada 2020. Po danu je planirano veslati oko 100 kilometara, a brzina kanua kreće se od 8-10 km/h, ovisno o vremenskim uvjetima.

Udruga SU Argo široj javnosti predstavila se nakon pobjede na Maratonu lađa na Neretvi, kao prva ekipa koja je odnijela pobjedu, a da nije iz doline Neretve. Veslači koji u svojoj županiji nemaju ni jezera ni rijeke za treniranje, uspjeli su osvojiti i Šikljadu u Sisku 2019. godine te memorijalnu utrku Šarengradska ada na Dunavu 2018. Bjelovarski veslači su privukli veliku pažnju te je o njima snimljen i dokumentarni film "Zlatno runo - Argonauti s ribnjaka".
Ova pustolovina samo je priprema za sljedeću godinu kada Argonauti planiraju sudjelovati na jednoj od najpoznatijih i najprestižnijih kanu utrka na svijetu Halwai Molokai Hoe, gdje će nastupiti više od 100 ekipa iz cijelog svijeta, a Argonauti bi bili prva hrvatska ekipa koja će nastupiti.

- Ovo je početak realizacije našeg projekta kojeg smo osmislili 2016. Rodila se ideja nakon naše pobjede na Maratonu lađa i trebalo je određeno vrijeme i logistički i organizacijski i financijski da posložimo sve detalje. Trebali smo ovu Jadransku pustolovinu realizirati u petom mjesecu, ali zbog korone smo morali otkazati - kazao je predsjednik udruge SU Argo Tomislav Smrček-Čonč dodajući:

- Vremenska prognoza je dobra, barem za prvih četiri, pet dana što je nama dovoljno da se zalaufamo, da vidimo kako je pa ćemo onda zadnjih nekoliko dana veslati i po nevremenu ako treba.

- To je prva faza naših priprema s ciljem da se pojavimo sljedeće godine ili eventualno godinu poslije na toj najprestižnijoj kanuističkoj utrci na Havaiima. Ovo će biti definitivno proba nas samih i čamca kako bismo se navikli na njega. Ako neće biti problema s koronom te otkazivanja utrke, vjerujem da ćete nas moći pratiti sljedeće godine na Havajima.
Velike zasluge Čonč je dao njihovom dojučerašnjem treneru Nikici Ljubeku, te je istaknuo kako im je on dao ideju da se pojave na Hawajima, no ipak neće biti s njima na Jadranskoj pustolovini.

- Nikica je jučer potpisao ugovor života s kineskom kanu reprezentacijom i jučer je odletio u Kinu, tako da ovu pustolovinu posvetit ćemo njemu, ali viđat ćemo se kada se vrati u Hrvatsku. Ako ne prije, spojit ćemo se na Havajima.
Predsjednica "Plavih krila" Zdenka Bradač objasnila je kako su se uključili u ovaj projekt.
- Činjenica je da će veslači ostati bez daha, onako bi i mi nakon najmanjih nekakvih aktivnosti, pa čak i u stanju mirovanja. Želimo podići svijest među građanstvom. Ova se bolest teško dijagnosticira, a ključno je kako bi se što ranije krenulo s liječenjem te zaustavio daljnji napredak bolesti.

Doktorica Gordana Pavliša iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac zahvalila je Argonautima na podizanju svijesti o ovoj bolesti te iskazuje kako bolest napada mlade ljude i ljude srednje životne dobi.
I mi im želimo svu sreću sljedećih dana kako bi što brže i sigurnije doplovili do Savudrije. Želimo im dobar vjetar u leđa i mirno more.

Linker
23. travanj 2024 16:08