Zagreb Grand Prix
GRAND PRIX

Borilački spektakl u Areni: Posljednjeg dana doktor Marko Kumrić osvojio drugu medalju za Hrvatsku

Nakon što je diplomirao na Medicinskom fakultetu, Kumrić je liječničku karijeru stavio na čekanje
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 26. rujan 2021. 19:47

Zaključen je još jedan Judo Grand Prix Zagreb, borilački spektakl u Areni na kojem je Hrvatska ove godine nastupila bez svojih olimpijaca, ali na kojem su osvojene dvije medalje, po jedna u ženskoj (Ana Viktorija Puljiz) i muškoj konkurenciji.

Prvu mušku medalju za Hrvatsku na zagrebačkom Grand Prixu je Marko Kumrić uzeo u kategoriji -100 kg nakon što je bio slobodan u 1. kolu, u drugom pobijedio Jevhena Veheru iz Ukrajine, da bi u četvrtfinalu bolji od Splićanina bio Nizozemac Simeon Catharina, osvajač ovogodišnjeg Grand Slama u Kazanju.

Međutim, Kumrić je u nedjelju bio odlučan, pogotovo nakon što je kroz repesaž protiv švicarskog judoke Daniela Eicha izborio borbu za broncu u koju je ušao maksimalno fokusiran...

- Kako ću bit'? Bogati, mrtav sam - pričao je Marko kad je zahaljujući wazariju nakon minute i pol borbe došao do pobjede protiv Asleyja Gonzaleza (32), olimpijskog viceprvaka iz Londona 2021. i svjetskog prvaka iz Rija 2013.

- Stvarno je lipo osvojiti prvu Grand Prix medalju ovdje u Zagrebu, i to protiv Gonzaleza kojeg sam gledao na televiziji, a sad ga ovdje dobivam. Stvarno lip osjećaj.

Sve ti iz istog kluba

Rođeni Kubanac se vratio na scenu nakon trogodišnje pauze, dok mu je Zagreb mu je bilo prvo veće natjecanje za - Rumunjsku. Marko Kumrić mu pak nije dozvolio da se vrati s medaljom...

- Kakav je bio dan? Vidite da je bio dobar. Ovo je treća hrvatska muška medalja na Grand Prixu, po jednu su uzeli brat i trener, sad i ja. Nadamo se da će krenuti osvajati i momci iz drugih klubova. Mi sad idemo dalje, napadamo Pariz.

Nakon što je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Splitu, dr. Kumrić je liječničku karijeru stavio na čekanje.

- Radim kao asistent na fakultetu, a bolnici ću početi kad zaključim karijeru. Uostalom tamo ću biti do sedamdesete pa mi ove tri godine vjerojatno neće puno toga odnijeti. Otkad sam prije godinu dana završio s ispitima, imam više vremena za trening i to se reflektira na rezultatima.

Na svom primjeru je naučio da nije lako biti uspješan student i vrhunski sportaš.

- Srećo da su treninzi kraći jer je judo intezivan sport pa ne moraš, kao recimo u veslanju, trenirati neprekidno po pet sati. Opet, ne bih preporučio judo nijednom studentu medicine jer moraš, primjerice, na pripreme u Japan, što je teško uklopiti u program.

Sad je sve lakše a u Zagrebu smo vidjeli da je Marko od toga silno profitirao.

- Uf, baš je dobro uzeti malo veću medalju, pogotovo jer su mi nekad govorili da neću do nje doći ni na Državnom, a vidi me sad. I još sam dobio neke pare...

Ukupna nagrada za broncu je 1000 eura, 800 ide borcu, dok preostalih 200 dobija trener.

- Ma, nisam ni znao koliko je. Ionako će se potrošiti - zaključio je dobro raspoloženi Marko Kumrić.

Zadovoljan je bio i njegov trener Tomislav Marjanović...

- Kad se sve zbroji, naše tri medalje - moja, Zlatkova i Markova - izgledaju jako malo u odnosu na ono što rade naše ženske predstavnice, ali da sad ne ulazim u dubinsku analizu, to je i normalno.

Njegov pulen definitivno zaslužuje sve čestitke.

- Marko radi dobro već duže vrijeme. Pratili smo sve naše olimpijce, dok je on uzimao medalje na Continental Openima, što je tek nešto niža razina. Došao je tiho, na mala vrata i evo ga, nakon što je doktorirao, postao je naš najbolji judaš. I vjerujem da će u tom statusu ostati duže vrijeme - istaknuo je Marjanović.

Vuković i Radić korak od

U Kumrićevoj kategoriji je nastup u nedjelju otkazao njegov brat Zlatko, dok je Josipa Kokezu u drugom kolu - u prvom je naš borac bio slobodan - eliminirao Rus Arhan Adamian. U kategoriji -90 kg je Ivan Rozga pak izgubio u 1. kolu, bolji je bio Amerikanac John Jayne.

Dvije naše djevojke u +78 kg, Helena Vuković i Tina Radić, susrele su se u četvrtfinalu, što je zapravo bilo 1. kolo s obzirom na samo sedam prijavljenih judašica u ovoj kategoriji. Prošla je Vuković, koja je potom izgubila u polufinalu od Julie Tolofue, da bi u borbi za broncu bolja bila još jedna Francuskinja, Lara Fuseau. U drugoj borbi za broncu je pak Radić izgubila od Renee Lucht iz Njemačke.

Nastupila je u nedjelju još i Zrinka Miočić (-78 kg), koju je u prvom kolu zaustavila također Njemica, Lea Schmid.

Linker
23. travanj 2024 10:45