Na 72. Boris Hanžeković Memorijalu, monitor kvalitete zraka bio je postavljen uz atletsku stazu

 Matija Djanješić/Cropix
JEDINSTVEN PROJEKT

Boris Hanžeković Memorijal i Zagrebački maraton svjetski predvodnici u mjerenju kvalitete zraka

"Sa čistim zrakom mogu se postići bolji rezultati, a pluća trkača ostaju zdrava", objašnjavaju stručnjaci
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 25. listopad 2022. 18:20

Boris Hanžeković Memorijal i Zagrebački maraton, dva velika atletska događaja kojima je domaćin glavni grad Hrvatske, postali su dio jedinstvenog partnerstva s World Athletics koji prati kvalitetu zraka na sportskim natjecanjima.

Krovna atletska federacija već četiri godine provodi kampanju čiji je cilj podizanje svijesti o zagađenju zraka diljem svijeta i utjecaj koji ima kako na vrhunske sportaše, tako i na rekreativne trkače. U Zagrebu je, međutim, prvi put kombinirano mjerenje kvalitete zraka na stadionu i na cestovnoj utrci: prvo na Boris Hanžeković Memorijalu 11. rujna te potom na Zagrebačkom maratonu koji se održao 1. listopada. Objavila je to službena stranica World Athletics, uz objašnjenje da je uz pomoć monitora koji prikupljaju podatke o kvaliteti zraka cilj bio identificirati sve izvore lokalnog onečišćenja te pronaći najbolja rješenja za borbu protiv toga.

- Grad Zagreb nastoji smanjiti onečišćenje zraka i minimizirati broj automobila u centru pa se ovaj projekt savršeno uklapa u napore gradonačelnika - istaknuo je pulmolog Marko Jakopović, inače predsjednik Zdravstvene i antidopinške komisije Hrvatskog atletskog saveza.

Objasnio je da su dva velika događaja pod pokroviteljstvom World Athletics bila idealna prilika za kombinirano praćenje kvalitete zraka na stadionu i u gradu, a Zagreb se nada da će tom inicijativom potaknuti i druge organizatore.

Na Boris Hanžeković Memorijalu, monitor je bio postavljen uz stazu na stadionu Mladosti, dok su na Zagrebačkom maratonu kvalitetu zraka pratila dva uređaja. Jedan je bio na fiksnoj poziciji blizu startno-ciljnog prostora na Trgu bana Jelačića, a drugi, mobilni uređaj bio je pričvršćen na bicikl koji je pratio trkače. Ista je metoda korištena i tijekom maratona na Svjetskom atletskom prvenstvu u Oregonu. Frederic Garrandes, medicinski i zdravstveni koordinator Svjetske atletske federacije, kaže da takav pristup omogućuje da se bude što bliže sportašima.

- Senzori u gradovima obično su daleko od mjesta gdje oni treniraju. Ovo dinamično praćenje pomaže nam da smanjimo njihovu izloženost onečišćenju zraka.

Mjerenjem su obuhvaćeni različiti izvori zagađenja, poput koncentracije plinova i čestica. I tijekom Memorijala i tijekom maratona zabilježeni su umjereni indeksi vrijednosti, odnosno niske koncentracije štetnih tvari, što svjedoči o dobroj kvaliteti zraka.

- Važno je da se trkačima ponudi zdrav i čist maraton. Sa čistim zrakom mogu se postići bolji rezultati, a njihova pluća ostat će zdrava - kaže Jakopović.

Linker
23. travanj 2024 16:38