JACK GUEZ Afp
KONTROVERZNA ODLUKA SUDACA

Božo Starčević u velikoj drami ostao bez polufinala! Samo sekundu i pol prije kraja Iranac ga je šokirao

Hrvatski hrvač Božo Starčević na dramatičan je način ostao bez plasmana u polufinale OI
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. kolovoz 2021. 06:21

Ne bi to nazvali pitanjem sreće/nesreće, karme ili nešto treće, ali uistinu je nevjerojatno da na drugim Igrama uzastopno naš hrvač Božo Starčević trpi poraz najblaže rečeno kontroverznom odlukom sudaca. Nakon Rio de Janeira 2016. kada mu nisu priznali očigledan tuš nad sjajnim Rusom Romanov Vlasovim, sada drukčija situacija, ali ne manej kontroverzna.

Naime, odličan inače Iranac Mohammadali Geraei, dvaput brončani na svjetskim prvenstvima, prošao je u polufinale iako je borba završila 5:5. Naime, prema pravilima, hrvač koji posljednji osvoji bodove je u slučaju neodlučenog ishoda pobjednik, ali... to je samo uvod u dramu.

U drugoj rundi je nakon vodstva Iranca 1:0 zbog pasivnosti, naš Starčević poravnao, a potom s dva sjajna okreta poveo minutu prije kraja 5:1. Polufinale je bilo nadomak. Iranac je uspio smanjiti na 5:3, da bi sekundu i pol prije kraja, Geraei skočio sprijeda na leđa Boži Starčeviću koji pada s Irancem na leđima i okreće ga. Suci su za ovaj potez Iranca nagradili s 4 boda, te je Geraei poveo 7:5!! Dva boda za rušenje, dva za nagradu što je izgurao našeg hrvača s borilišta, izvan kruga. Uslijedio je jasno iz našeg kuta prosvjed, tzv. challenge i traženje pregleda video zapisa. Tu su se pak suci odlučili za solomonsko rješenje.

image
JACK GUEZ Afp

Uvažili su prosvjed Bože Starčevića, "skinuli" su Irancu dva boda, te je sada bilo 5:5, ali... Samo sekundu i pol prije kraja, te s već spomenutim pravilom posljednje osvojenog boda, pobjeda je otišla na iransku stranu. Božo Starčević vidno ljut i rezigniran, pogledavao je sa strunjače prema sucima, obraćao im se verbalno pojašnjavajući da ni u kojem slučaju nisu ni trebali Irancu bodovati njegov potez, a ako si i uvažili "challenge", zašto su onda "skinuli" samo onoliko bodova iranskom hrvaču koliko mu je bilo dostatno za prolazak?

Zadnju sekundu i pol Starčević se nije ni želio hrvati jer u konačnici nije imalo ni smisla. O ovom će se potezu, odnosno sudačkoj odluci pretpostavljamo još podosta pričati i pisati. Jasno, Božo Starčević ima još moguću priliku u repasažu, ali samo ukoliko iranski hrvač uđe u finale. U polufinalu će imati vrlo jakog suparnika u Mađaru Tamasu Lörinczu.

Linker
04. svibanj 2024 23:58