RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
BRAVO ZA HRVATE

Braća su opet na europskom tronu, zlato za fantastične Sinkoviće! ‘Cilj je olimpijsko zlato!

Valent i Martin Sinković doveslali su do još jednog uspjeha u svojoj čudesnoj karijeri
Piše: SN/Renata BeluhanObjavljeno: 11. travanj 2021. 11:49

Hrvatska posada u dvojcu bez kormilara Valent i Martin Sinković osvojili su zlatno odličje na Europskom veslačkom prvenstvu u talijanskom Vareseu.

Braća Sinković su krenuli prvom snagom i odmah poveli, te stekli veliku prednost od 15-tak metara na prvom kilometru staze. Nakraju su uvjerljivo slavili u vremenu od 6:23.47 minuta ispred Talijana i Srba.

Sinkovići su tako osvojili svoju petu europsku titulu i treću u disciplini dvojac bez kormilara, u kojoj nastupaju u posljednjih pet sezona.

image
SCREENSHOT/HRT Screenshot/hrt

"Fenomenalna utrka i predivno je opet biti europski prvaci nakon prošle godine kada su nas Rumunji iznenadili. Olimpijska je godina i jedva čekamo nove utrke, pogotovu povijesni, prvi Svjetski kup u Zagrebu", kazao je Valent Sinković.

"Imali smo odličan osjećaj protekla tri, četiri tjedna i ovo je bila baš dobra utrka. No, sezona je tek počela, a znamo što nam je cilj - olimpijsko zlato u Tokiju", izjavio je Martin Sinković.

Sinkovići su tako osvojili svoju petu europsku titulu i treću u disciplini dvojac bez kormilara, u kojoj nastupaju u posljednjih pet sezona.

U ženskom dvojcu bez kormilara sestre Josipa i Ivana Jurković bile su u finalu pete.

Mlade Velolučanke postigle su vrijedan uspjeh samim plasmanom u finale.

image
SCREENSHOT/HRT Screenshot/hrt

Hrvatski veslački reprezentativac Damir Martin osvojio je peto mjesto u A finalu samaca na Europskom prvenstvu u talijanskom Vareseu.

Nekadašnji europski prvak i aktualni olimpijski doprvak je već ulaskom u A finale ostvario cilj, a među šestoricom najboljih samaca je završio kao peti s vremenom 6:57.35 minuta.

Zlatnu medalju osvojio je Nijemac Oliver Zeidler (6:48.86), srebro je osvojio Danac Sverri Nielsen (6:49.97), a broncu Poljak Natan Wegrzycki-Szymczyk (6:51.85). Ispred Martina je ciljem prošao i Grk Stefanos Ntouskos (6:52.34), a zadnje mjesto je osvojio Norvežanin Kjetil Borch (7:01.74).

U nedjelju su europskim prvacima u dvojcu postali Martin i Valent Sinković, dok su sestre Ivana i Josipa Jurković u istoj disciplini u ženskoj konkurenciji bile pete u A finalu.

U B finalu je nastupio hrvatski četverac bez kormilara, koji su činili Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić te Ivan Piton, i osvojio posljednje, šesto mjesto s vremenom 6:16.18 minuta. Najbrža posada u B finalu bila je Francuska (6:06.45).

------------------------------------------------

Uživo: Sinkovićima peto europsko zlato!

- Imamo zlato! Valent i Martin Sinković uvjerljivo su došli do petog europskog zlata na EP-u u Vareseu s vremenom 6:23.37. Talijanska posada osvojila je drugo mjesto (6:24.72), Srbija je treća (6:25.58), a Rumunji, koji su uzeli zlato ispred naše braće na prošlom EP-u, su završili četvrti.

- Rumunji pojačavaju strahovito, i srpska posada je blizu, ali Hrvati su i dalje na tronu trenutačno

- nakon 1000 metara Sinkovići imaju +1.17 sekundi prednosti.

- nakon prvih 200 metara kontroliraju utrku, prvi su trenutačno!

- počelo je finale, braća su startala iz treće staze.

- čekamo početak finala utrke u kojem hrvatski dvojac bez kormilara traži novo postolje, novo zlato.

- Peto mjesto na kraju za sestre! Veliki uspjeh, obzirom da realno nitko nije očekivao ovakav uspjeh mladih Hvaranki. Bravo za Josipu i Ivanu koje su za pobjednicama zaostale 7.52 sekunde.

- Sestre su sad posljednje šeste nakon 1000 metara i imaju zaostatak od gotovo pet sekundi (+4.93).

- Nakon 500 metara imaju sestre zaostatak od 2.70 sekundi za prvim mjestom i trenutačno su četvrte, borba za zlato se vodi između rumunjske i britanske posade.

- Dobar tjedan za hrvatsko veslanje. Evo počela je utrka sestara Jurković, startaju iz šeste staze, vanjske staze. Nakon prvih 250 metara sasvim se dobro drže, trenutačno su četvrte...

12:05 - Hrvatski dvojac bez kormilara je u subotu osigurao finale na europskom veslačkom prvenstvu u talijanskom Vareseu, a danas od 12.36 sati je na rasporedu finale.

11:58 - Osim braće, Hrvatska u finalu Europskog prvenstva ima i sestre. Josipa i Ivana Jurković će se od 12.21 boriti za medalju u dvojcu bez kormilara.

-------------------------------------------

Najavu napisala: Renata Beluhan

Braća Sinković u svom stilu grabe prema još jednoj medalji, sestre Jurković su među šest najboljih ženskih dvojaca 'bez', a Damir Martin ponovo među najboljim samcima

Hrvatska će u današnjim A finalima Europskog prvenstva u Vareseu imati tri posade - braću Sinković i sestre Jurković u dvojcima ‘bez’ i Damira Martina u samcu. Četverac ‘bez’ će veslati u B finalu, a muški dvojac na pariće u C finalu.

Kad su u pitanju Valent i Martin Sinković onda je već odavno ulazak u A finale bilo kojeg natjecanja nešto što svi mi - podrazumijevamo. Nije baš najpoštenije, ali tako je to kod najboljih.

Na EP prošle godine Rumunji Marius-Vasile Cozmiuc i Ciprian Tudosa iznenađujuće su im uzeli zlato, a prvi dio “osvete” dogodio se već u jučerašnjem polufinalu. Braća su A finale izborila pobjedom u skupini u kojoj su Rumunji u cilj došli drugi.

- Dobili smo Rumunje, ne lagano, ali dosta kontrolirano. Cijelu utrku smo se osjećali da možemo još jače ako treba, tako da smo stvarno zadovoljni s ovim što smo pokazali - rekao je Martin Sinković, a nadovezao se Valent:

- Bila je stvarno dobra utrka i jako dobro tehnički odrađena što je nama važno u dvojcu bez kormilara. Pokazali smo ono što smo radili na treninzima zadnjih mjesec i pol dana i svi smo jako zadovoljni.

Brzo se Valent okrenuo današnjem finalu (12.36) u kojem će se Sinkovićima suprotstaviti posade Rumunjske, Francuske, Italije, Srbije i Nizozemske.

- Znamo da je danas nova utrka i svi kreću od nule. Treba se ponovno pokazati u najboljem svjetlu, ali idemo sa samopouzdanjem i jedva čekamo.

Vrlo emotivno je svoje drugo mjesto u polufinalnoj skupini dočekao Damir Martin. Kako i ne bi kad se naš srebrni olimpijac iz Rija ponovo vratio u društvo najboljih samaca.

- Fakat mi je falilo ovo. Bilo je i vrijeme osjetiti opet i svoju i tuđu krv, baš je bila dobra borba - oduševljen je Martin, koji je osjećaj sažeo u jednu riječ:

- Napokon.

Još jedna ovakva...

Naš veslač je u svojoj skupini oznaku prvih 500 metara prošao kao peti, na pola staze je bio treći, na 1500 metara vodeći da bi ga u završnici prestigao samo Norvežanin Kjetil Borch, prošle godine brončani na EP, a 2018. svjetski prvak i 2019. brončani na SP. Iz njihove skupine u A finale je prošao i Grk Stefanos Ntouskos, a iz druge Nijemac Oliver Zeidler, svjetski prvak iz 2019., aktualni europski prvak Danac Sverri Nielsen i Poljak Natan Wegrzycki-Szymczyk, srebrni s prošlog EP. Borba za medalje je danas u 15.06.

- Dobro se osjećam, neću puno najavljivati, ali mislim da u sebi imam još jednu ovakvu utrku, a možda i još malo više izvučem.

Ivana i Josipa Jurković imale su lakši put do A finala od svojih muških kolega, kako je nastupilo samo devet ženskih dvojaca ‘bez’ njima je za ulazak među šest najboljih bilo dovolno 2. mjesto u jučerašnjem repesažu. Prvo mjesto su osvojile Španjolke s vremenom 7:23.45, a naše blizanke su imale vrijeme 7:23.68. Žensko finale je na rasporedu u 12.21, a suparnice našoj posadi su Španjolke, Grkinje, Rumunjke, Britanke i Irkinje.

Četverac ‘bez’ u sastavu Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić i Ivan Piton bio je 6. u svojoj polufinalnoj skupini i veslat će danas (9.25) u B finalu.

Dvojac na pariće u sastavu Goran Mahutović i Davis Šain bio je treći (6:32.46) u svojoj polufinalnoj skupini za ulazak u C/D finala i nastupit će danas (8.40) u C finalu.

Linker
10. travanj 2024 02:41