Mark Cavendish
 PHILIPPE LOPEZ Afp
KRALJ SPRINTA

Britanac još jednom slavio i izjednačio se s apsolutnom legendom: ‘Dao sam sve što sam imao...‘

Preostaju mu još dvije prilike da ga prestigne do kraja godine i postane apsolutni rekorder Toura.
Piše: HINAObjavljeno: 09. srpanj 2021. 18:32

Britanac Mark Cavendish u petak se izjednačio s legendarnim belgijskim biciklistom Eddyjem Merckxom i postao surekorder Tour de Francea s 34 etapne pobjede, a do svojeg četvrtog trijumfa na ovogodišnjem izdanju najveće biciklističke utrke došao je u završnom sprintu 13. etape vožene od Nimesa do Carcassonea u dužini od 219,9 km.

Cavendish je još jednom imao idealno posložen "vlak" koji ga je vukao prema pobjedi i najviše snage u nogama. Trijumf momčadi Deceuninck-QuickStep upotpunio je Danac Michael Morkov koji je ciljem prošao kao drugi, dok je na trećem mjestu završio Belgijac Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix).

Philipsenu je to već peti plasman na pobjedničko postolje na ovogodišnjem Touru, ali još uvijek nije uspio doći do etapne pobjede. Zato ih je 36-godišnji Cavendish skupio četiri i izjednačio se s Eddyjem Merckxom na vrhu ljestvice biciklista s najviše etapnih pobjeda na Touru.

"To je vrlo umarajuće. Dao sam sve što sam imao. Momci su opet bili fantastični", prokomentirao je vidno umorni Cavendish nakon utrke.

Britancu do kraja ovogodišnjeg Toura, ako izdrži planinske etape koje su još pred biciklistima, ostaju dvije prilike da dođe do 35. pobjede i postane apsolutni rekorder po broju etapnih trijumfa. Prvu će imati u 19. etapi (Mourenx - Libourne, 207 km), a drugu u posljednjoj, 21. etapi kojom će Tour de France već tradicionalno završiti jurnjavom po pariškim Elizejskim poljanama (Champs-Elysees).

Cavendish bi, dođe li do cilja, trebao po drugi put u karijeri osvojiti "zelenu" majicu za najboljeg sprintera na Touru, a Slovenac Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je još uvijek u odličnoj poziciji za obranu naslova ukupnog pobjednika koji je osvojio prošle godine. Nakon 13 etapa Pogačar ima i dalje 5:18 minuta prednosti pred Kolumbijcem Rigobertom Uranom (EF Education-Nippo) te 5:32 minuta pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma).

U subotu je na rasporedu brdska etapa od Carcassonea do Quillana, dugačka 183,7 km s pet kategoriziranih uspona, dva treće i tri druge kategorije.

Linker
19. travanj 2024 02:01