FRANCK ROBICHON Afp
RIGOROZNE METODE

Brojne restrikcije za sve sudionike Olimpijskih igara! Ovo se neće nikome svidjeti, ali...

Svatko tko će sudjelovati na Igrama morat će poštovati jako stroga pravila
Piše: HinaObjavljeno: 28. travanj 2021. 17:47

Svatko tko će ovog ljeta sudjelovati na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju naći će malo slobode kretanja i morat će se pridržavati strogih pravila, obznanili su zajedničkoj izjavi Međunarodni olimpijski odbor, Međunarodni paraolimpijski odbor, organizatori, japanska vlada i gradski političari u srijedu, a sve u cilju sigurnosti svih uključenih.

Najnovija i druga verzija priručnika (Playbooka), između ostalog, predviđa da svi sudionici moraju položiti dva Covid testa prije odlaska u Japan. Na terenu će se sportaši i njihovi najbliži kontakti svakodnevno testirati, uglavnom zbog brojnih mutacija virusa, a svi ostali tri dana nakon dolaska i redovito nakon toga - ovisno o njihovoj funkciji. Nakon ulaska u Japan neće biti karantene, a cijepljenja također nisu obavezna iz razloga pravednosti, jer im nemaju svi pristup, navodi se u izjevi.

Svi sudionici moraju raditi plan aktivnosti, pridržavati ga se, minimalizirati svoje kontakte i poštivati ​​stroga higijenska pravila. Korištenje javnog prijevoza dopušteno je samo ako ste u zemlji najmanje 14 dana, a prije toga morate koristiti službene mogućnosti prijevoza. Međutim, to se ne odnosi na sportaše, oni smiju sjediti u službenim vozilima samo za vrijeme svog boravka. Hrana je dozvoljena samo za to predviđenim mjestima, u hotelu ili u sobi.

Sudionicima neće biti dopušteno korištenje trgovina, restorana, turističkih atrakcija ili fitness centara, a obavezno je nositi masku cijelo vrijeme, uz iznimke poput natjecanje, trening, jelo, pića i spavanje. Tijekom kratkih intervjua predstavnici medija moraju nositi maske, a sportaši ih smiju skinuti.

Konačne verzije knjiga s osnovnim pravilima za sve olimpijske sudionike trebale bi se pojaviti u lipnju, a svatko tko se ne pridržava priručnika riskira da mu se povuče akreditacija, tvrde Japanci.

Još nije donesena odluka u vezi s gledateljima i to isključivo domaćim jer strani gledatelji i obitelji sportaša ne smiju ući u zemlju. Seiko Hashimoto, šef organizacijskog odbora, nije želio isključiti da će se natjecanja odvijati pred praznim tribinama.

Igre u Tokiju odgođene su s 2020. na ovu godinu zbog pandemije, započet će 23. srpnja, a Paraolimpijske igre 24. kolovoza. Tokio je trenutno u izvanrednom stanju koje bi trebalo trajati do 11. svibnja.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach izrazio je razumijevanje za ovu mjeru i potvrdio da su u potpunosti predani sigurnom provođenju Igara.

Linker
04. svibanj 2024 11:49