OLI SCARFF Afp
OI PLIVANJE

Caelebu Dresselu peto zlato! McKeon postala druga žena u povijesti sa sedam medalja na jednim OI

Emma McKeon u Tokiju je prestigla i legendarnog Iana Thorpea
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. kolovoz 2021. 07:37

Plivačka natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju zaključena su na najljepši mogući način, uz svjetski rekord u posljednjoj disciplini, 4x100 metara mješovito. Srušila ga je američka štafeta u sastavu Ryan Murphy, Michael Andrew, Caeleb Dressel i Zach Apple, isplivavši 3:26.78. Druga je bila britanska štafeta koja je pritom s 3:27.51 popravila europski rekord.

Caeleb Dressel prije toga je osvojio zlato i u plivačkoj Formuli 1, u utrci na 50 metara slobodno, srušivši olimpijski rekord - 21.07. Tokijski spektakl završio je tako s pet zlatnih medalja (još 100 m slobodno, 100 m leptir i 4x100 m slobodno) čime se pridružio slavnim sunarodnjacima Michaelu Phelpsu, Marku Spitzu i Mattu Biondiju, kao i Kristin Otto iz Istočne Njemačke, jedinim plivačima koji su na istim OI osvajali pet ili više zlatnih medalja. Srebro je u ovoj utrci pripalo Francuzu Florentu Manaudouu, a bronca Brazilcu Bruni Fratusu.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Na 50 m slobodno za plivačice očekivano je do pobjede došla Australka Emma McKeon, također uz olimpijski rekord (23.81). Slavila je ispred svjetske rekorderke Sarah Sjöström i braniteljice naslova Pernille Blume. McKeon je kasnije dodala zlato i kao članica štafete 4x100 mješovito i sada je s ukupno 11 medalja najuspješnija australska plivačica u povijesti, prestigla je i legendarnog Iana Thorpea. U Tokiju je uzela sedam medalja (4 zlata, 3 bronce), postavši tek druga žena u povijesti koja je na jednim OI osvojila toliki broj odličja, uz gimnastičarku Mariju Gorohovskaju kojoj je to uspjelo u Helsinkiju 1952. (2 zlata, 5 srebra).

Linker
17. svibanj 2024 07:55