BORIS HORVAT Afp
SVE JE VIŠE NEGODOVANJA

Česi se jasno protive povratku Rusa na OI u Parizu: ‘Ne vidimo razloge da mijenjamo sankcije‘

"Ruski i bjeloruski sportaši ne mogu sudjelovati na OI," smatra Češki olimpijski odbor
Piše: HinaObjavljeno: 06. veljača 2023. 20:38

Češki olimpijski odbor (COV) i vlada zauzeli su u ponedjeljak stav protiv ideje o sudjelovanju ruskih i bjeloruskih sportaša pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

"Ruski i bjeloruski sportaši ne mogu sudjelovati na Olimpijskim igrama," stoji u priopćenju Češkog olimpijskog odbora (COV).

COV je dodao kako ne vidi "nikakav razlog" za preispitivanje njihovog isključenja s većine sportskih natjecanja o kojem je odlučeno nakon ulaska ruskih snaga na teritorij Ukrajine 24. veljače 2022.

"Češki olimpijski odbor jasno podržava sankcije Rusiji i Bjelorusiji koje je Međunarodni olimpijski odbor donio prošle godine i koje još uvijek vrijede. Ne vidimo razloga da ih mijenjamo. Ruski i bjeloruski sportaši ne mogu se natjecati na Olimpijskim igrama," poručili su iz Praga.

Međutim, COV je naglasio kako neće gurati češke sportaše na bojkot Igara ako olimpijski pokret odabere put reintegracije ruskih i bjeloruskih sportaša pod neutralnu zastavu.

"Naravno da ćemo poštovati želju svakog sportaša ako odluči ne sudjelovati," dodaje se.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) predložio je krajem siječnja plan za organiziranje povratka zabranjenih sportaša pod neutralnu zastavu, pod uvjetom da "nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini".

Inicijativu su odmah odbile ukrajinske vlasti, zaprijetivši bojkotom, a potom i Poljska, te Estonija.

Potporu im je u ponedjeljak dao i češki premijer Petr Fiala.

"Stvarno ne mogu zamisliti da se ruski i bjeloruski sportaši natječu u Parizu dok ukrajinski sportaši ginu braneći svoju zemlju," rekao je.

"U ovim okolnostima, sudjelovanje ruskih sportaša na Olimpijskim igrama ne čini mi se dobrom idejom", dodao je šef češke vlade.

Linker
30. studeni 2023 05:17