Markéta Sluková i Barbora Hermannová neće nastupiti na Igrama u Tokiju
 STEFAN MORTL Red Bull Content Pool Via Afp
NAJAVLJENA ISTRAGA

Česi su bijesni, kao na traci gube sportaše na OI! Svi upiru u istog čovjeka: ‘Sve je krenulo od njega‘

‘Tokio je trebao biti vrhunac naše karijere, a završio je na ovakav način‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. srpanj 2021. 23:36

Češka reprezentacija na Olimpijskim igrama u Tokiju gubi sportaše i trenere kao na traci. Predstavnici ove zemlje jedan za drugim ispadaju iz natjecanja zbog pozitivnih testova na koronavirus. Česi su već najavili da će provesti temeljitu istragu incidenta, ali za to će im trebati vremena. A do tada tko zna koliko će još njihovih sportaša morati u samoizolaciju te odustati od borbi za medalje...

Na početku Igara, češka odbojkašica Marketa Slukova-Nausch imala je pozitivan test na koronavirus, zbog čega zajedno s Barbarom Hermannovom nije smjela igrati na turniru u odbojci na pijesku. To je prvo povlačenje zbog COVID-19 od početka Olimpijskih igara. Njima je službeno dodijeljen DNS status (nisu započeli), vjerojatno zato što djeluje manje neugodno od DSQ statusa, koji znači da su diskvalificirani. Iako sve to dođe na isto.

Slukova-Nausch postala je međutim šesti član češke delegacije koji je "zatvoren" u Tokiju. A sve je započelo - da stvar bude gora - s liječnikom delegacije Vlastimilom Voracekom, koji je trebao nadzirati zdravlje sportaša, no i sam je prvi imao pozitivan test na koronavirus, po dolasku u Japan čarter leta Prag-Tokio. Kako su mediji doznali, dr. Voracek nije cijepljen protiv virusa. I umjesto da pazi na zdravlje sportaša već je zarazio nekoliko ljudi iz češke delegacije na igrama.

- Razumijem da se sada u svijetu događa puno gorih stvari od ovog što se dogodilo nama. Ali, Barbara i ja smo očajne, Tokio je trebao biti vrhunac naše karijere, a završio na ovakav način - kazala je Slukova-Naush.

Osim Markete Slukove-Nausch, pozitivan test imao je i njezin suprug Simon Nausch, kao i još jedan odbojkaš na pijesku, Ondřej Perušić. Potonji bi na Igrama trebao nastupiti zajedno s partnerom Davidom Schweinerom, jer njihov prvi susret na turniru zakazan je za ponedjeljak. Vidjet ćemo kakva je noćas bila odluka organizacijskog odbora Olimpijskih igara. Općenito, odbojka na pijesku prilično teško pati od koronavirusa, ranije je pozitivan test imao i Amerikanac Taylor Crabbe, no njega je američki tim uspio brzo zamijeniti.

Česi su pak u službenoj izjavi najavili kako namjeravaju provesti temeljitu istragu. Kaže da će posebna pažnja biti posvećena poštivanju sigurnosnih mjera, odnosno koliko ih se tko držao na putu za Tokio, kao i način na koji se svaki od članova izaslanstva odnosio prema svojim dužnostima. Kažu da će krivce čekati stroga kazna.

Ukupno su 42 osobe charter letom iz Praga doletjele u Tokio, od čega 14 sportaša. Naush-Slukova i njezin partner već su povučeni iz natjecanja, Perušić će propustiti barem prvi meč, stolnotenisač Pavel Siruček prethodno je izgubio priliku za igranje na Olimpijskim igrama. Na udaru su i drugi sportaši iz Češke, i to ne samo oni koji su letjeli ovim određenim letom, već i oni koji su došli u kontakt sa zaraženim sunarodnjacima u olimpijskom selu. Očito će, paralelno s poretkom medalja u Tokiju, uskoro biti potrebno složiti i poredak sportaša kojima je zabranjeno sudjelovanje na Igrama zbog koronavirusa. A Češka je za sada vodeća na njoj. Dijelom očito zahvaljujući i neodgovornom doktoru...

Linker
25. travanj 2024 06:55