AFP
Suživot s koronom

‘Cjepivo nije uvjet za održavanje OI 2021.! Ako bude pronađeno, to će biti samo olakotna okolnost‘

Čelni čovjek organizacije Igara u Japanu Toshiro Muto poslao je nedvosmislenu poruku
Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. rujan 2020. 11:26

Nakon što smo razriješili sportsku dvojbu proteklih desetak dana - ostaje li Messi u Barceloni ili ne - svijet sporta je, kako se sada čini, na pragu ako ne i s već donesenom odlukom po pitanju - hoće li biti Igara u Tokiju 2021.? Odgovor je: Igre će se održati!

Nije to ni gatanje ni novinarova tvrdnja, nego istup predsjednika Organizacijskog odbora OI i POI u Tokiju 2021. Toshiro Muto, prvi čovjek organizacijske strukture Igara u glavnom japanskom gradu, ustvrdio je naime sljedeće.

- Postojanje cjepiva nije preduvjet za održavanje Olimpijskih igara u Tokiju - decidirano je izjavio Toshiro Muto nakon sastanka radne skupine koju čine predstavnici japanske vlade, Japanskog olimpijskog odbora i domaći, dakle japanski epidemiološki stručnjaci.

- Međunarodni olimpijski odbor i Svjetska zdravstvena organizacija su već raspravljali o ovom pitanju. Cjepivo nije uvjet za održavanje Igara u Tokiju. Naravno, ako cjepivo do početka Igara bude pronađeno i u upotrebi, to će biti samo olakotna okolnost. Za Igre u Tokiju to će biti sjajna vijest, ali da je cjepivo uvjet, ne, nije - naglasio je Toshiro Muto.

Ni javnost ne želi Igre

Spomenuta radna skupina će pak narednih mjeseci održati cijeli niz sastanaka, propisati mjere, odredbe i slično po pitanju načina dolaska sportašica i sportaša u Japan, testiranja na koronavirus, poduzimanje svih mjera i postupaka kako sportska olimpijska borilišta očuvati ili zaštititi od virusa, kao i poduzimanja svih epidemioloških mjera u Olimpijskom selu, pa do statusa gledatelja.

- Što se gledatelja tiče, mi zasad nemamo pripisane nikakve uvjete, ali bismo u svakom slučaju pokušali održati natjecanja s nazočnošću gledatelja na tribinama - rekao je dalje Toshiro Muto.

Sam Japan se pak bori s nekoliko problema vezanim kako uz sam koronavirus, tako i uz rapidan pad zanimanja tamošnje nacije za organizaciju najvećeg sportskog spektakla. U kolovozu je održano ispitivanje raspoloženja vodećih japanskih tvrtki za održavanje tokijskih igara, a rezultat nije baš obećavajući. Čak 53% najvećih japanskih tvrtki želi otkazivanje Igara! Neovisno o tomu što su već utrošene milijarde dolara, eura, funta (tako svejedno), što se gubici mjere u jednako tako milijardama, kao i što bi trajno otkazivanje Igara rezultiralo nemogućnošću, pa čak i teorijskom, za pokrivanjem barem dijela troškova, gubitaka. U srpnju je pak drugo istraživanje javnog mnijenja, ali ovog puta među pukom, pokazalo još poraznije podatke.

Čak dvije trećine Japanaca se protivi održavanju Igara u Tokiju 2021. To je umnogome rezultat podatka da je 1300 osoba u Japanu preminulo s posljedicama ili makar djelomice uvjetovano postojanjem virusa. Posljednje se vrijeme stopa smrtnosti smanjila, baš kao i zaraze. Prošlog tjedna Japan je imao u prosjeku oko 700 novozaraženih dnevno, što je simboličan, gotovo zanemariv broj ako ga usporedimo s Hrvatskom i kroz prizmu činjenice da govorimo o Japanu, državi sa 126 milijuna stanovnika.

Suživot s virusom

Kako sada stvari stoje, neovisno o tome kakvo je raspoloženje japanske nacije koje se, uostalom, može i brzo iz temelja promijeniti na bitno bolje, Igre u Tokiju 2021. će se održati! Sa ili bez cjepiva. Iskreno, to se čini i najboljom, ispravnom opcijom.
Uostalom, ako nam epidemiolozi cijelog svijeta mjesecima “tupe” kako moramo naučiti živjeti s virusom, onda se baš održavanje OI u Tokiju uklapa u tu priču. Suživot s koronavirusom.

Japanska ministrica: Igre će se održati ‘pod svaku cijenu‘

Olimpijske igre u Tokiju 2020, koje su odgođene na godinu dana zbog pandemije koronavirusa, održat će se sljedeće godine “pod svaku cijenu” s obzirom na napore koje ulažu sportaši da bi bili spremni, izjavila je japanska ministrica za OI Seiko Hashimoto.
Izjava ministrice Hashimoto je svojevrsna reakcija na izjavu potpredsjednika Međunrodnog olimpijskog odbora (MOO) Johna Coatesa koji je rekao da će se Igre u Tokiju održati “sa ili bez” Covida-19.
- Sportaši su nastavili naporno raditi za OI sljedeće godine gdje god se nalazili. Zato mislim da ih moramo održati pod svaku cijenu - dodala je Hashimoto.
- Mislim da je gospodina Coates umirila činjenica da Igre u Tokiju mogu biti organizirane s još tješnjom koordinacijom napora protiv virusa - dodala je.

Linker
25. travanj 2024 00:40