AFP
FILIP ZUBČIĆ

Čovjek koji je vratio hrvatsko skijanje na vrh postolja! Pokazao je da ima ‘života‘ i nakon Kostelića

Tko zna što bi bilo da zbog koronavirusa nije otkazana zadnja utrka u Kranjskoj Gori
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 24. prosinac 2020. 12:35

Kad je tamo u prosincu 2014., s nepune 22 godine, prvi put ušao u Top 10 u Svjetskom kupu i to sa startnim brojem 64, svi su nekako očekivali da će u sezonama koje slijede ići samo prema gore. I on sam će, uostalom, priznati da je tada mislio kako će vrlo brzo doći i postolja. No, sport nije tako jednostavna priča, puno je tu “klackanja”, puno putovanja od vrha do dna, pa natrag. Najbolje je to na svojoj koži osjetio Filip Zubčić koji je nakon te prekrasne nedjelje u Alta Badiji čekao više od pet godina da dođe do postolja.

Daleko od toga da u tih pet godina nije bio dobar, ali nisu to ipak bili rezultati koje je on prvi očekivao od sebe. Možda se baš zato nitko nije previše uzbudio kad je uoči prošle sezone izjavio da je bolji nego ikada i da je u mjesecima koji slijede spreman napraviti jako puno. I u tu je sezonu Filip krenuo pomalo “sramežljivo”, ali onda se od ulaska u 2020. sve promijenilo. U Adelbodenu je 11. siječnja napokon dočekao i to postolje, drugo mjesto kojim je najavio da je spreman za ulazak u visoko veleslalomsko društvo.

KLIKNITE OVDJE I SAZNAJTE SVE O IZBORU NAJBOLJIH SPORTAŠA HRVATSKE U 2020. GODINI

- Neću se zaustaviti na ovome, trenirat ću najjače kako bih mogao pobijediti sve - hrabro je poručio, a da to nisu bile prazne riječi potvrdio je mjesec dana kasnije u japanskoj Naebi.

I to na kakav način! Poslije prve je vožnje bio tek na 12. mjestu, s 1.58 sekundi zaostatka, ali nakon što se drugi put spustio, više ga nitko nije skinuo s vrha. Bila je to pobjeda koju je hrvatsko skijanje čekalo sedam godina i prva koju nije potpisao netko iz obitelji Kostelić.

Uključio se time Filip u borbu i za Mali globus i tko zna što bi bilo da zbog koronavirusa nije otkazana zadnja utrka u Kranjskoj Gori. Ovako je završio sezonu kao treći u veleslalomskom poretku sa samo 26 bodova manje od prvoplasiranog Henrika Kristoffersena.

image
Izbor sportaša godine
HANZA MEDIA

- Za ovo smo radili cijeli život, sad mogu reći da sam uspio napraviti nešto veliko u sportu. Pa ja sam ove godine sam skupio više bodova nego cijela austrijska reprezentacija u veleslalomu - istaknuo je tada.

A ni u novoj sezoni nije čekao dugo da pokaže da ne namjerava biti priča za jedan dan. Početkom prosinca je u Santa Caterini došao do druge pobjede u karijeri, a podjednako je impresivan bio i dva dana kasnije kada je s 21. mjesta u prvoj vožnji došao do novog postolja. Dosadašnja bilanca 2020. kaže - 2 pobjede, 5 postolja i 8 plasmana u Top 10. Velika, velika godina za čovjeka koji je pokazao da je hrvatsko skijanje živo i nakon Kostelića.

Linker
25. travanj 2024 18:05