Tarjei Boe (lijevo) i Johannes Thingnes Boe

 JOE KLAMAR Afp
SP biatlon

Čudesni Johannes Thingnes Boe osvojio 20. medalju na svjetskim prvenstvima i dohvatio Bjoerndalenov rekord

Najbolji svjetski biatlonac je opravdao ulogu favorita i u današnjoj utrci
Piše: HinaObjavljeno: 18. veljača 2024. 18:36

Najbolji svjetski biatlonac Johannes Thingnes Boe trijumfalno je završio nastup na Svjetskom prvenstvu u češkom Novem Mestu osvojivši zlatno odličje u zadnjoj disciplini natjecanja, utrci na 15 km sa zajedničkim startom.

To je 30-godišnjem Norvežaninu bilo treće zlato u Novem Mestu, u kojem je, kao i prije godinu dana u Obehofu, osvojio odličja u svih sedam utrka u kojima je nastupio: tri zlata, tri srebra i jednu broncu.

image

Johannes Thingnes Boe

JOE KLAMAR Afp

Johannes Thingnes Boe sada ima čak 20 zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava, čime je izjednačio rekord legendarnog sunarodnjaka Olea Einara Bjoerndalena koji je još uvijek uspješniji po ukupnom broju osvojenih odličja (45). Boe ih je do sada osvojio 38.

Najbolji svjetski biatlonac je opravdao ulogu favorita u današnjoj utrci, iako je imao jedan promašaj na prvom gađanju pa je morao u kazneni krug. No, na preostala tri je pogodio svih 15 meta i tako osigurao pobjedu u vremenu od 34 minute i 50.2 sekundi.

Srebrnu medalju je pomalo iznenađujuće osvojio Latvijac Andrejs Rastorgujevs, koji je pogodio svih 20 meta te za Boeom zaostao za 15.1 sekundi. Za 35-godišnjeg Latvijca ovo je prvo odličje na svjetskim prvenstvima.

Brončanu medalju je zaslužio Francuz Quentin Fillon Maillet koji je s jednim promašajem na cilj stigao 33 sekunde poslije pobjednika. Za Fillon Mailleta je ovo bilo četvrto odličje u Novem Mestu, ali prvo u pojedinačnom natjecanju. Dva zlata je osvojio u miješanim štafetama, a još jednu broncu je zaslužio kao član muške štafete.

SP biatlon (m) - zajednički start (15 km)

1. Johannes Thingnes Boe (Nor) 34:50.2 minuta

2. Andrejs Rastorgujevs (Lat) +15.1

3. Quentin Fillon Maillet (Fra) +33.0

4. Tarjei Boe (Nor) +42.1

5. Claude Fabien (Fra) +1:02.5

6. Jakov Fak (Slo) +1:10.9

...

Linker
03. svibanj 2024 19:06