LUIS ACOSTA Afp
POMELI KONKURENCIJU

Čudo u Tokiju! Braća Sinković osvojila novo zlato i napravila nešto što nije nitko u povijesti veslanja!

Apsolutne legende! Tri olimpijske medalje zaredom u tri različite discipline, i dva zlata u nizu!
Piše: Renata Beluhan/Sportske novostiObjavljeno: 28. srpanj 2021. 23:35

Valent i Martin Sinković su dvostruki olimpijski pobjednici, zlatu u dvojcu na pariće iz Rija, dodali su i zlato u dvojcu 'bez' u Tokiju. Došli su kao favoriti u Japan, od prvog dana jasno isticali da ih zanima samo i isključivo zlato i zlato su i osvojili.

image
LUIS ACOSTA Afp

Vjetar je i u četvrtak dočekao veslače na stazi Sea Forest Waterway u Tokiju, ali slabiji nego u drugom dijelu programa u srijedu kad je situacija bila primjerenija jedrenju. No, braća Sinković su predobra da bi ih išta moglo poremetiti, pokazali su to u polufinalu, potvrdili i u A finalu.

image
LUIS ACOSTA Afp

Preuzeli su vodstvo od početka, na 500 metara su imali sekundu i 16 stotinki prednosti ispred Danaca koji su već potvrdili da su jako brzi u prvom dijelu. Na pola staze držali su 2 sekunde prednosti ispred Rumunja, toliko je bilo i na 1500 mtara. Pokušali su ih Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa napasti u završnici, ali nisu uspjeli. Zlatna braća su kontrolirala svoju zlatnu utrku do posljednjeg zaveslaja.

Srebro je pripalo Rumunjima, a broncu su osvojili Danci Frederic Vystavel i Joachim Sutton.

image
LUIS ACOSTA Afp

Za braću Sinković ovo je treće olimpijsko odličje i drugo najjačeg sjaja nakon srebra u četvercu na pariće (David Šain, Martin Sinković, Damir Martin, Valent Sinković) u Londonu 2012. i zlata u dvojcu na pariće u Riju 2016.

image
LUIS ACOSTA Afp

Hrvatska sad ima 6 veslačkih olimpijskih medalja - dva zlata Valenta i Martina Sinkovića, tri srebra - Damir Martin u samcu 2016., četverac na pariće 2012., Siniša i Nikša Skelin u dvojcu 'bez' u Ateni 2004. i jednu broncu - osmerac u Sydneyju 2000.

image
LUIS ACOSTA Afp

Od 2010. i Svjetskog prvenstva na Novom Zelandu Valent i Martin Sinković osvojili su nevjerojatnih 11 medalja na OI (3) i svjetskim prvenstvima (8) od čega čak osam zlatnih. Uz dva olimpijska zlata imaju po dva svjetska zlata u dvojcu 'bez', dvojcu na pariće i četvercu na pariće. Od te 2010. svake godine u proteklih 12 donosili su u Hrvatsku svjetsko ili olimpijsko odličje, iznimka je bila samo 2010. i to samo iz jednog razloga - nisu održane ni OI ni SP.

image
LUIS ACOSTA Afp

FINALE

1. HRVATSKA 6:15.29

Martin i Valent Sinković

2. RUMUNJSKA 6:16.58

Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa

3. DANSKA 6:19.88

Frederic Vystavel i Joachim Sutton

4. Kanada 6:20.43

Kai Langerfeld i Conlin McCabe

5. Srbija 6:22.34

Martin Mačković i Miloš Vasić

6. Španjolska 6:25.25

Jaime C. Pazos i Javier G. Ordonez


UŽIVO:

2.25: Nedodirljivi Sinkovići su osvojili zlatnu medalju i ispisali povijest sa nešto više od sekunde prednosti. U samoj završnici su se odlični Rumunji Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa uspjeli približiti, ali Sinkovići su odbili taj napad i ciljem prošli sa 1.29 sekundi prednosti. Broncu su osvojili Danci Frederic Vystavel i Joachim Sutton.

Braća su osvojila treću medalju, na trećim Olimpijskim igrama, u tri različite discipline! Svaka čast, majstori!

2.22: Sinkovići vode na 1500 metara, imaju dvije sekunde prednosti, još samo 500 metara do kraja

2.20: Sinkovići su povećali prednost na dvije sekunde na pola staze, Rumunji su drugi, Danci treći

2.18: Utrka je počela (2000 metara), Sinkovići su odmah izbili na prvo mjesto, na 500 metara Hrvatska ima sekundu prednosti, ne mogu ostali to zasad pratiti...

2.10: Ponovno ne baš dobre vijesti sa uzburkane staze Sea Forest Waterway. Uvjeti nisu idealni, bočni vjetar, valovi, ali isti su za sve, hrvatska braća već su pokazala da se mogu nositi i s vremenom i sa konkurencijom u Tokiju. Sretno, momci!

Raspored po stazama: Kanada, Srbija, Hrvatska u trećoj, opasni Rumunji u četvrtoj, Danska i Španjolska. Rumunji su najveća opasnost Hrvatima, ali tu su i Srbi, Kanađani koji bi mogli zaprijetiti.

Linker
27. ožujak 2024 09:02