Hans Moke Niemann

 TIM VIZER Afp
NEVJEROJATNA PRIČA

Čudo u Zagrebu: Jedan od najkontroverznijih sportaša današnjice ponižava konkurenciju iz dana u dan!

Na internetskim šahovskom platformama bi bio proglašen varalicom zbog ovolikog postotka računalnih poteza
Piše: Vid BrzicaObjavljeno: 29. studeni 2023. 11:53

Najveći šahovski skandal je započeo u rujnu 2022. nakon što je Magnus Carlsen, kojeg mnogi smatraju najvećim igračem svih vremena, poražen od Hansa Mokea Niemanna na prestižnom Sinquefield Cupu - šokantan rezultat kojim je bivši svjetski prvak završio niz od 53 partije bez poraza u klasičnom šahu. Kao odgovor, najbolji šahist današnjice je napustio turnir bez objašnjenja, unatoč tome što je ostalo još šest kola do kraja.

image

Hans Moke Niemann u Zagrebu

Foto: Vid Brzica

Niemann, tada devetnaestogodišnjak i najniže rangirani igrač turnira, suočio se s čovjekom koji je dominirao šahom više od desetljeća. Nakon što je samouvjereno poništio prednost prvog poteza, postupno je preuzeo Magnusa. Suočen s teškom obranom u konačnici, Carlsen je posustao i ubrzo predao partiju u beznadnoj poziciji, ali i napustio turnir. Rezultat je bio šokantan - ali ništa u usporedbi s onim što je slijedilo. Dok su komentatori, igrači i navijači pokušavali shvatiti zašto je napustio turnir, Carlsen je objavio "tvit" koji je uključivao video nogometnog menadžera Josea Mourinha koji jednom prilikom rekao: "Ako kažem u velikoj sam nevolji."

‘Skok bez presedana‘

Smatralo se kako poruka izaziva sumnju u varanje. Nisu dostavljeni nikakvi dokazi, niti je Niemann imenovan, ali zaključak se činio jasnim. Zatim je 8. rujna Chess.com, najveća internetska šahovska platforma, potvrdila da je uklonila korisničko ime Niemanna zbog varanja. Neki su ukazali na Niemannov meteorski uspon u posljednjih 20 mjeseci, tijekom kojih je skočio iz relativne anonimnosti sa 800 mjesta na svjetskoj rejting listi do unutar prvih 50. Hikaru Nakamura je opisao uspon kao "bez presedana", iako su drugi tvrdili da je Niemannov napredak, iako brz, neusporediv s ostalim vrhunskim šahovskim juniorima.

image
TIM VIZER Afp

Dok su se optužbe redale, Niemann je priznao da je varao na internetu u dva odvojena slučaja u dobi od 12 i 16 godina koristeći računalnu pomoć, ali je zanijekao da je ikada varao u šahovskoj dvorani - što se smatra jako ozbiljnijim prekršajem - rekavši da je čak spreman igrati gol kako bi dokazao svoju nevinost. Nastavio je optuživati Carlsena, Chess.com i najpraćenijeg šahovskog streamera na svijetu, Nakamuru, da mu je pokušavaju uništiti karijeru.

"Ako žele da se skinem potpuno gol, učinit ću to", rekao je Niemann. "Nije me briga, jer znam da sam čist. Ako žele da igram u zatvorenoj kutiji bez elektronskog prijenosa, nije me briga."

Pobijedio i na sudu

Hans je nakon toga poduzeo pravne korake, tužio je sve navedene za klevetu i tražio 100 milijuna dolara odštete za nanesene boli i reputacijski gubitak. On je na saveznom sudu u Missouriju tvrdio da su optuženici, uključujući online platformu Chess.com i izvršnog direktora Daniela Renscha, bili "nezakonito u dosluhu da ga stave na crnu listu" u profesionalnom šahu. Iako je sud u saveznoj državi Missouri odbacio optužbe, Niemann je namjeravao ići na viši sud. Onda se dogodio obrat, došlo je do izvansudske nagodbe u kojoj su Carlsen i Chess.com priznali da nemaju dokaze o varanju, ali se ne navodi koliko ih je dolara koštala ta nagodba.

image
TIM VIZER Afp

Ideja varanja u šahu nije nova, ali izum pametnog mobitela učinio ju je puno lakšim. Najbolje šahovske aplikacije, od kojih su mnoge dostupne besplatno, sada su znatno jače čak i od najboljih igrača. Unosom igara u aplikaciju računalo će brzo pokazati gotovo savršene poteze. Zbog toga je zabranjen unos mobitela u šahovsku dvoranu, ali i drugih elektronskih naprava. Iako je varanje manje vjerojatno na najvišim razinama, djelomično zbog puno strožih mjera protiv varanja, ono je još uvijek moguće.

Nieman je ove godine odigrao veliki broj turnira s promjenjivim uspjehom, ali je zbog toga srozao rejting s 2706 na prihvatljivih 2659 bodova. Interesantno je da se vrijeme održavanja ovogodišnjeg zagrebačkog Turnira Mira preklopilo sa Sinquefield Cupom, ali tamo nema Niemanna, niti Carlsena. Logični izbor organizatora, oni su im oni kompromitirali događaj prošle godine.

Čudu u Zagrebu

Međutim, mladi Amerikanac sada nastupa u Zagrebu i ostvaruje čudesan rezultat, na tragu je veličanstvenog rezultata Roberta Fischera 13/17 sa Turnira Mira 1970. Doslovno ponižava konkurenciju, niti u jednoj partiji nije bio podređen nego nadmoćan. Mala mrlja mu je susret 2. kola protiv Hrvoja Stevića koji je završio remijem, ali naš "Stevo" je poznat igrač koji zna dobro "zatupiti" poziciju u partiji. Redom su padali poznati velemajstori: Aleksandar Motilev, Vasilij Ivančuk, Zdenko Kožul, Robert Zelčić, Ivan Čeparinov, Ivan Sokolov…

image

Hans Moke Niemann u Zagrebu

Foto: Vid Brzica

Navedena šahovska imena u srazu protiv ovakvog Niemanna djeluju kao trećekategornici, tako ih ni Carlsen ne bi mogao natamburati, zaista ponižavajuće. Jedini problem na turniru stvarale su mu neudobne cipele u 5. kolu protiv Zelčića pa ih je morao namjestiti. Hansov rejting performans je nakon sedmog kola iznosi nestvarnih 3003 boda, a po izračunu šahovske platforme Lichess.org, udio računalnih poteza u partijama, prve i druge linije, penje se do nevjerojatnih 98,5%, čovjek igra skoro kao računalo!

U ovom slučaju su šahovska pravila dovedena do apsurda. Na internetskim šahovskom platformama bi Niemann bio proglašen varalicom zbog ovolikog postotka računalnih poteza, dok ga sa druge strane Svjetska šahovska federacija (FIDE) tretira kao šahovskog genijalca.

Linker
27. travanj 2024 23:18