Matej Mohorič, ukupni pobjednik utrke

 TOMISLAV KRISTO Cropix
DIREKTOR CRO RACEA

‘Da smo sve ovo režirali, napravili bismo lošiji posao! A sad nam treba pomoć države, ne može drugačije‘

Utrka po Hrvatskoj je od sljedeće sezone na još većem statusu, tik do Gira, Tour de Francea i Vuelte
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 03. listopad 2022. 12:54

Sedmo izdanje CRO Racea već je odavno ocijenjeno, i to sasvim opravdano, kao najbolje dosad, a sada se može reći da je imalo i najnapetiji završetak od svih dosadašnjih. Nije se još dogodilo da se pobjeda odlučuje izravno na ciljnoj liniji u Zagrebu.

"Da smo išli ciljano režirati nešto neizvjesno do posljednjeg dana i ovakve izmjene u poretku iz dana u dana, i promjene majica i pobjednike etapa, napravili bismo lošiji posao nego što je ispalo ovako spontano. Ja sam izuzetno, izuzetno zadovoljan", rekao je Vladimir Miholjević, direktor CRO Racea, koji je zajedno sa svojom ekipom od gotovo 250 suradnika doveo još jednu utrku do kraja.

"Sretan sam prije svega što je organizacijski sve prošlo bez greške. Vidim ja tu još stotinu stvari koje treba doraditi, ali to treba ići korak po korak. Prije svega, nismo u dobroj situaciji proračunski, a sve ostalo je jasno povezano s tim. Mi dosta ulažemo vlastitih sredstava kako bi ovaj projekt dignuli na najvišu razinu, kako bismo motivirali i dalje partnere iz javnog i privatnog sektora da nam se pridruže i pomogu."

Snaga “rostera”, odnosno startne liste najbolje je ogledalo rada. A što se tiče ove utrke, koja je kroz šest dana prošarala gotovo cijelu Hrvatsku, teško da je moglo biti bolje. Dva pobjednika Tour de Francea, osvajači postolja na Giru i Touru, olimpijski pobjednici, osvajači etapa na sve tri Grand Tour utrke... svi su oni bili na CRO Raceu.

"Nama je najveći kompliment povjerenje biciklista da dođu ovdje, a na nama je da opravdamo to povjerenje na način da ih tretiramo na adekvatan način, od smještaja, do medijske pokrivenosti i sigurnosti. Idući kompliment koji je znak da radimo dobar posao jest kako se oni bore za pobijediti na CRO Raceu, odnosno da nisu indiferentni već im je zaista stalo do pobjede. I to ne biciklistima iz drugog i trećeg razreda, već iz prve svjetske lige."

image

Najbolji na CRO Raceu: Jonas Vingegaard, Matej Mohorič, Oscar Onley

TOMISLAV KRISTO Cropix

Miholjević je, inače jedan od dugogodišnjih direktora u momčadi Bahrain Victrious, odnosno one iz koje dolazi Matej Mohorič. Dapače, ovo je četvrta pobjeda ove momčadi na hrvatskoj utrci u posljednjih pet izdanja.

"S profesionalnog gledišta, Vingegaardova pobjeda, s obzirom da je aktualni osvajač Tour de Francea, svakako bi dala našoj utrci određeni uzlet, no Matejova pobjeda meni osobno daje još veće zadovoljstvo jer znam što je dečko prošao ove sezone, s mononukleozom i Covidom-19, s kojim je vozio Tour de France. I da se nakon toga svega vrati na ovaj način je sjajno."

Ono što je, pak, sjajno za CRO Race jest vijest pristigla iz Međunarodne biciklističke federacije (UCI). Naime, od sljedeće godine pa do najmanje do 2025., CRO Race je dobila status Pro Series, odnosno još viši UCI-jev rang, a to je prvi ispod onih najelitniji svjetskih utrka. Tour, Giro i Vuelta su svijet za sebe, makar su i one dio World Toura, koji objedinjuje najveće jednodnevne i višeetapne utrke.

"To je jako velika stvar za nas i sretni smo što je UCI prepoznao vrijednost ove utrke, na svim razinama, sportskoj, natjecateljskoj, medijskoj, sigurnosnoj... i odlučio se podignuti ovu utrku u rang Pro Series. Za nas to organizacijski ne mijenja puno, ali to znači da kada biciklisti vide da smo Pro Series imaju dodatno povjerenje, koje je iskazao i UCI, to znači da će i medijske kuće zainteresiranije za preuzimanje TV prava, mada smo ih i ove godine imali 60, teško može bolje, to znači i više bodova koji se dijele za svjetsku ljestvicu biciklista i sve to zajedno čini nas privlačnijima", ističe Miholjević.

"Jasno, to nosi obvezu dodatne financijske izdašnosti prema biciklistima, u smislu nagrada i angažiranja biciklista, ali i cijena same kotizacije, jasno."

Hoćete li izdržati sve to, imate li plan kako “pokriti” sve?

"Ah, plan imam odavno odličan, ali hoćemo li ga uspjeti provesti u djelo ne znam."

O čemu to najviše ovisi?

"Svi nacionalni biciklistički tourovi prije svega su povezani kroz suradnju s državom i njezinim institucijama. Dakle, u našem slučaju bi to bili Vlada RH, ministarstvo turizma, ministarstvo gospodarstva i onda partneri, destinacijski i komercijalni. Ne može drugačije, osim ako ne dođe neki filantrop i kaže - ja želim promovirati Hrvatsku i uložit ću u CRO Race."

image

Vladimir Miholjević

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Pro Series znači i mogućnost dolaska još više World Tour momčadi, još više velikih imena, pa će se možda nadmašiti ovogodišnja startna lista.

"Uvijek je moguće nadmašiti, ali treba se povezati niz stvari. Recimo, dobar termin, mi smo sada jedina višeetapna utrka u ovom tjednu, što je jako dobro jer je to rijetkost. Onda je tu i koncepcija etapa, moramo poraditi na tome da smanjimo transfer između etape, to uvijek govorim, ali to ovisi o destinacijskim partnerima, ako imamo zainteresiranih gradova za suradnju, onda to možemo odraditi savršeno. Ovo je projekt kao glina, može se oblikovati kako god želimo, ne treba biti ni jedan CRO Race biti isti. S druge strane, meni je gušt slušati na Eurosportu kada objašnjavaju kakav je cilj, kada su uzbuđeni jer znaju što slijedi i to pokazuje da radiš dobar posao jer su ljudi to zapamtili. No, spremni smo i možemo dodavati nove ideje, nove stvari, nove gradove."

Ono što se neće mijenjati je broj etapa, kao ni njihov glavni koncept.

"Radit ćemo i dalje dinamične etape jer bitno je držati utrku otvorenom do kraja, do zadnjeg dana i ubacivati takve etape koje jesu selektivne, ali da prva petorica budu u igri do cilja ispred HNK. I onda je to dobar posao."

Kao što je to bio i ovogodišnji...

Linker
19. svibanj 2024 05:30