SRĐAN VRANČIĆ/CROPIX
DOLAZI SVJETSKA ELITA

Damir Martin najavio veslački spektakl na Jarunu:‘Ovo je prilika da ostavimo nešto generacijama iza sebe‘

Manje od mjesec dana ostalo je do prve regate Svjetskog kupa koja će se prvi put održati u Hrvatskoj
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. travanj 2021. 19:18

Manje od mjesec dana ostalo je do najvećeg seniorskog natjecanja u veslanju kojem će naša zemlja biti domaćin. Zagreb će od 30. travnja do 2. svibnja ugostiti prvu regatu Svjetskog kupa, a o kako se ozbiljnom natjecanju radi, reći će podatak da se na godišnjoj razini održavaju samo po tri ovakve regate.

Kad je Zagreb predavao kandidaturu, vjerovali smo da će to biti idealna prilika da hrvatski ljubitelji sporta prvi put vide na djelu naše najjače adute u međunarodnoj konkurenciji, one koji su nam prijašnjih godina donijeli toliko medalja i radosti, ponajprije braću Sinković i Damira Martina. No, u međuvremenu je sve promijenila nesretna pandemija, pa je sada, na žalost, prilično izgledno da će se Svjetski kup na Jarunu održati bez prisutnosti gledatelja.

Ništa od odmuljivanja

Druga velika stvar kojoj smo se nadali, možda i važnija, jest da će dotrajalo jarunsko jezero i prateći objekti napokon dočekati obnovu. Srećom, tu ima pozitivnih vijesti, posljednjih se tjedana na Jarunu intenzivno radi, uređuju se hangari, svlačionice, tribine, radi se osma staza... Sve bi trebalo biti gotovo desetak dana prije natjecanja. Doduše, prijeko potrebno odmuljivanje staze nije ovom prilikom došlo na red, ali bolje išta nego ništa.

- U ova teška vremena događa se nešto lijepo na Jarunu, preuređenje nakon više od 30 godina. Napokon se obnavlja naš drugi dom. Cijela svjetska elita doći će ovdje, vidjeti gdje gradimo naše karijere i uživati na našem jezeru, a svi zajedno ostavljamo nešto generacijama iza sebe. Mislim da je to jedna lijepa prigoda i nadamo se da će nas naši navijači zbog sigurnosti i epidemioloških pravila bodriti putem malih ekrana te nam pružiti podršku na društvenim mrežama - poručuje olimpijski doprvak u samcu Damir Martin.

Hrvatsku će u jakoj svjetskoj konkurenciji predstavljati pet posada. Osim Martina, najviše se, naravno, očekuje od svjetskih prvaka u dvojcu bez kormilara, Martina i Valenta Sinkovića, a nastupit će i David Šain i Goran Mahmutović u dvojcu na pariće, Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić u četvercu bez kormilara, te Ivana i Josipa Jurković u dvojcu bez kormilara.

Dolazi preko 1000 veslača

Vremena u kojima živimo diktiraju održavanje svih sportskih događaja, pa su tako Svjetska veslačka federacija, Hrvatski veslački savez i Hrvatski olimpijski odbor razvili Covid-19 plan na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Zeleno su svjetlo, pak, za predviđene mjere upalili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Stožer civilne zaštite.

- Ponosni smo što se prvi put u povijesti Svjetski kup održava na Jarunu. Ovo natjecanje ne promovira samo sport, već je bitno za cjelovitu promociju Hrvatske i Zagreba kao povijesnog i kulturnog središta, turističke destinacije i suvremene europske metropole. Naši sportaši ostvarili su izvanredne sportske rezultate, ispisali veslačku povijest i zaslužuju nastup na domaćem terenu. Svojim rezultatima privukli su i mlađe uzraste da se krenu baviti veslanjem, tako da u budućnosti možemo očekivati još puno vrhunskih rezultata - istaknuo je predsjednik HVS-a Branimir Bašić.

Dodajmo na kraju da se u Zagrebu očekuje nastup oko 1000 veslača, a televizijska slika iz glavnog hrvatskog grada trrebala bi otići u 50 zemalja.

Linker
25. travanj 2024 13:29