Ante Čizmić/Cropix
SPORTAŠ GODINE SN

Dan odluke: Saznat ćemo tko su bili najveći sportski junaci u fantastičnoj 2023.

Od 18 sati (HTV 2) objavljujemo laureate u tradicionalnom, 72. izboru Sportaša godine Sportskih novosti
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 21. siječanj 2024. 09:42

Iako privodimo kraju već treći tjedan 2024. godine, iako smo već proslavili i jednu veliku medalju, srebro vaterpolista na Europskom prvenstvu u našoj zemlji, vrijeme je da se još jednom osvrnemo na prošlu godinu. Fantastičnu godinu za hrvatski sport, godinu u kojoj smo se ponovno divili silnim uspjesima, medaljama, rekordima i pothvatima naših sportskih junaka. A sada je došao trenutak i da proglasimo najbolje među najboljima.

Ove nedjelje u 18 sati, uz prijenos na drugom programu HTV-a, doznat ćemo tko su laureati u tradicionalnom, već 72. izboru najboljih sportaša u organizaciji Sportskih novosti. Nema većeg, nema relevantnijeg sportskog izbora u Hrvatskoj jer glasaju sportski novinari iz svih redakcija. Svi su glasovi javni, sve je transparentno, nema nikakvih kalkulacija i kompromisnih nagrada. Zato i ne čudi što nam već godinama brojni sportaši govore kako im je ovaj izbor najvažniji i priznanja Sportskih novosti najdraža.

Lena Stojković ili Barbara Matić?

A tek kad pogledate popis dosadašnjih laureata, bilo da se radi o najboljim sportašima Jugoslavije ili najboljim sportašima Hrvatske, shvatit ćete koliko je ovaj izbor velik. Legendarna slovenska skijašica Mateja Svet u jednom je intervjuu prije nekoliko godina rekla kako joj je trofej Sportskih novosti jedan od tri najveća uspjeha u karijeri. Žena koja ima svjetsko zlato, olimpijsko srebro, mali globus u veleslalomu...

Mateja Svet samo je jedno od velikih imena koja su osvajala našu nagradu. U doba bivše države apsolutni je rekorder bio još jedan Slovenac, proslavljeni gimnastičar Miroslav Cerar, koji je osam puta proglašen najboljim sportašem Jugoslavije. Od osnutka Hrvatske imali smo nekoliko “dominatora”, u muškoj su konkurenciji to s po pet naslova bili tenisač Goran Ivanišević i skijaš Ivica Kostelić, dok smo kod žena najprije imali seriju tenisačice Ive Majoli (4), pa naše skijaške kraljice Janice Kostelić koja, kao i Cerar, ima osam pehara Sportskih novosti, potom je uslijedilo razdoblje visaške dive Blanke Vlašić (6), a posljednjih se godina u vladaricu našeg izbora prometnula najbolja hrvatska atletičarka svih vremena Sandra Perković. Brojne je rekorde srušila Sandra tijekom karijere, pa ne čudi da je i rekorderka našeg izbora s devet naslova najbolje hrvatske sportašice.

A tko je bio najbolji u 2023. godini? Kod sportašica su nam najviše radosti donijele dvije briljantne Splićanke, svjetska prvakinja u taekwondou Lena Stojković i svjetska i europska bronca u judu Barbara Matić. Nimalo ne sumnjamo da će nam obje biti jake uzdanice i u olimpijskoj godini u koju smo zakoračili.

image

Lena Stojković

DALSTAEKWONDO
image

Barbara Matić

CARLOS FERRRIRA/EJU

U muškoj konkurenciji ovaj smo put doista imali spektakularno jake kandidate. Je li bolji strijelac Giovanni Cernogoraz, svjetski i europski prvak u gađanju letećih meta ili naše gimnastičko čudo Tin Srbić, zlatni na kontinentu i srebrni na svijetu? Ili možda svjetski prvak u taekwondou Marko Golubić? Ili europski prvak u jedrenju Tonči Stipanović? Ili osvajač Roland Garrosa u parovima Ivan Dodig? Doista, možemo biti samo ponosni na takvu konkurenciju.

Sinkovići ili Vatreni?

Karatistice su prošle godine osvojile ekipno srebro na EP-u i broncu na SP. Hoće li im to biti dovoljno da budu proglašene ekipom godine ili će ih nadmašiti kuglačka reprezentacija zahvaljujući svjetskom zlatu? Ili možda naš zlatni parastolnoteniski par Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić Vincetić?

image

Giovanni Cernogoraz

Vlado Kos/Cropix
image

Tin Srbić

SLOBODAN KADIć/HGS

Veslači Martin i Valent Sinković su već godinama u vrhu našeg izbora, što i ne čudi pored svih silnih medalja koje su osvojili. Hoće li po peti put osvojiti i pehar Sportskih novosti ili će sedmi put momčad godine biti nogometna reprezentacija koja je briljirala i lani, osvojivši srebro u Ligi nacija?

Odgovore na sva ova pitanja dobit ćemo u nedjelju na Prisavlju. Prijenos, ponavljamo, počinje u 18 sati na drugom programu HTV-a...

Linker
18. svibanj 2024 09:48