foto: HINA/ Damir SENCAR/ ds
VELIKI USPJEH

Davor Komar osvojio naslov europskog prvaka u Rotterdamu, u finalu je pobijedio Čeha Prochazku

‘Ovo je prva europska boccia medalja u Hrvatskoj i to još zlato. Jako sam ponosan‘
Piše: HinaObjavljeno: 13. kolovoz 2023. 13:16

Najbolji hrvatski paraboćar Davor Komar ostvario je veliki uspjeh osvojivši zlatnu medalju na Europskom boccia prvenstvu, koje se održava u Rotterdamu u sklopu European Para Championships 2023.

Ovo je prva europska medalja za Hrvatsku u boćanju za osobe s invaliditetom u povijesti hrvatskog parasporta. Ujedno i najveći uspjeh u karijeri za jedinog hrvatskog paraboćara koji je do sada nastupio na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Komar je u finalu BC4 kategorije pobijedio Čeha Radeka Prochazku sa 3-1. Iako je Čeh poveo sa 1-0 nakon prve igre, Komar je bio puno bolji i sigurniji u preostale tri igre i nakon što je u svakoj osvojio po bod, na kraju slavio sa 3-1.

"Ovo je prva europska boccia medalja u Hrvatskoj i to još zlato. Ne događa se često biti prvi u Europi. Jako sam ponosan, bilo je sjajno čuti našu himnu tijekom ceremonije dodjele medalja," kazao je Komar koji je osvojio prvu medalju za Hrvatsku u Rotterdamu gdje se u isto vrijeme održavaju Europska prvenstva u čak 10 parasportova.

Prvi dio natjecanja održao se u Rotterdam Ahoy dvorani, dok su finala bila u srcu Rotterdama na Schouwburgplein trgu koji je okružen gradskim kazalištem, koncertnom dvoranom, restoranima i kafićima.

Osim zlatne medalje, pulski paraboćar je osvojio i 45 bodova, koji će ga ponovo vratiti na četvrto mjesto svjetske rang-liste i vrlo je blizu osiguravanju plasmana na Paraolimpijske igre u Parizu 2024.

Komar je na putu do zlata nanizao šest pobjeda. U skupini je porazio Portugalca Nuna Guerreita (9-2), Azera Khayla Islamova (5-4), te Španjolca Vasilea Agachea (5-2). U četvrtfinalu je bio bolji od Slovaka Martina Streharskyja (6-1), u polufinalu je slavio protiv Nijemca Borisa Nicolaia (4-2), da bi u finalu porazio Čeha Prochazku.

"Iza nas je bilo puno teškog rada, puno treninga i odricanja. Što se tiče Pariza, lista se zaključava 31. prosinca, ali ja mogu slobodno najaviti da se vidimo u Parizu. Više ne bi trebalo biti nikakvih problema," kazao je Komar kojeg već nekoliko godina trenira naš nekadašnji proslavljeni reprezentativac i dvostruki svjetski prvak u boćanju Valter Ivančić.

Korak do medalje je bila i Dora Bašić koja nakon svjetskog srebra prošle godine, nije uspjela osvojiti medalju na Europskom prvenstvu. U utakmici za treće mjesto u BC1 kategoriji od nje je bolja bila Izraelka Bat-El Brightman-Ha‘cohens sa 5-4.

Bašić je tako ponovila plasman s Europskog prvenstva 2021. godine, te će i dalje ostati na trećem mjestu svjetske rang-liste, sa sjajnim šansama za plasman na Paraolimpijske igre u Parizu iduće godine.

Anamaria Arambašić je u kategoriji BC4 s dvije sigurne pobjede protiv Narmin Aghayeve iz Azerbajdžana i Fione Muirhead iz Velike Britanije prošla u četvrtfinale kao prvoplasirana iz skupine D. No, u četvrtfinalu ju je dočekala aktualna europska prvakinja Mađarica Alexandra Szabo, koja je bila bolja i zasluženo prošla u polufinale.

Martin Frković (BC1), Marko Turković (BC2), Lukas Wagner (BC2) i Damir Juren (BC4) nisu prošli skupinu. Hrvatska ekipa u BC1/2 (Dora Bašić, Marko Turković, Luka Wagner) također, nije prošla skupinu, baš kao niti Komar i Arambašić u kategoriji BC4 parova.

Boccia je paraolimpijski sport, koji je osmišljen početkom 80-ih, kao sport kojim se mogu baviti isključivo osobe s najtežim lokomotornim oštećenjima, koje za kretanje koriste invalidska kolica.

Na početku je to bio sport isključivo za osobe s cerebralnom paralizom, no od početka ovog stoljeća otvoren je i za ostale vrste invaliditeta.

Po pravilima slična je boćanju, no igra se isključivo na ravnom terenu (najčešće na parketu ili tarafleksu) veličine 12,5×6 metara, a u igri se koriste kožne loptice punjene plastičnim granulama, opsega između 262 i 278 milimetara i težine između 263 i 287 grama.

Jedan je od rijetkih paraolimpijskih sportova (i parasportova općenito) koji je ciljano osmišljen za osobe s invaliditetom.

Linker
06. svibanj 2024 04:58