Davor Komar
 DAMIR SENCAR/HINA
PARAOLIMPIJSKE IGRE

Davor Komar upisao pobjedu u paraboćanju, nastup za džudašicu Brešković završio ranije od očekivanog

U posljednjem kolu po skupinama Komar ima vrlo jaku kanadsku prepreku za prolazak u četvrtfinale.
Piše: HINAObjavljeno: 29. kolovoz 2021. 15:02

Hrvatski boćar Davor Komar upisao je pobjedu u susretu 2. kola A skupine BC4 kategorije na Paraolimpijskim igrama u Tokiju produživši nadu u prolaz u četvrtfinale.

Nakon što je u prvom kolu ispustio prednost od 3-0 i na koncu izgubio sa 3-4 od Vivian Yan Wai Lau iz Hong Konga, Komar je u drugom dvoboju pobijedio Slovaka Martina Streharskog sa 5-2.

I ovoga je puta 50-godišnji Pulljanin poveo sa 3-0, no protiv slovačkog suparnika nije dozvolio novi prekret. U drugom bacanju je povećao prednost na 5-0 da bi Slovak do kraja smanjio na 2-5.

"Drago mi je što sam ostvario prvu pobjedu. Nakon što sam poveo 5-0, igrao sam na sigurno. Sutra me očekuje Levine koja je prva na ljestvici i najbolja boćarica na svijetu. Spreman sam i jedva čekam nastup," kazao je Komar.

Podsjetimo, jedna utakmica u boćanju ima četiri bacanja bulina, a u svakom bacanju suparnici imaju po šest boća. Ukupno natjecatelji bacaju 24 boće.

Nakon dva kola Yan Wai Lau ima dvije pobjede, Komar i vodeća na svijetu Kanađanka Alison Levine pobjedu i poraz, dok je Slovak na posljednjem mjestu.

U posljednjem kolu naš najbolji paraboćar će se upravo protiv Kanađanke boriti za drugo mjesto u skupini, te se nadati prolazu među osam najboljih.

U Komarovoj kategorji tjelesnih oštećenja, BC4 u kojoj nastupaju paraboćari svih vrsta invaliditeta (distrofija, mišića, multipla skleroza, tetraplegija…) koji boćaju samostalno, nastupaju 24 natjecatelja koji su podijeljeni u šest grupa, a četvrtfinale će izboriti šest pobjednika skupina, te dvoje s najboljim skorom.

Za jedinu hrvatsku džudašicu u Tokiju Luciju Brešković (26), Paraolimpijske igre su završile brže nego što se očekivalo.

Mlada Kaštelanka je nastupila u kategoriji do 70 kg slijepih i slabovidnih i odmah na startu turnira je izgubila od Turkinje Razijye Ulucam ipponom.

Turkinja je potom stigla do polufinala, povukavši Luciju u repesaž. Međutim, u prvoj borbi repesaža Brešković je izgubila od Ruskinje Olge Zabrodskaje, također ipponom.

Za džudašicu JK Kaštela ovo su bile druge POI nakon što je u Rio de Janeiru izgubila borbu za broncu. U Riju je postala i prva hrvatska jufašica koja je nastupila na jednim paraolimpijskim igrama.

Do sada je osvojila dvije medalje na europskim prvenstvima - srebro 2017. u britanskom Walsallu, dok je dvije godine kasnije u Genoi bila treća.

Linker
07. svibanj 2024 15:12