Tin Srbić
 TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp
ČEKA GA OPAKA KONKURENCIJA

Dečko iz Dubrave je uspio! Devet sati nakon nastupa stigla sjajna vijest - Tin je u finalu OI!

Odlično je odradio teške kvalifikacije i s trećim rezultatom osigurao borbu za medalje
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 24. srpanj 2021. 14:53

Tin Srbić je uspio, dečko iz Dubrave, član ZTD Hrvatski sokol, još je jednom potvrdio koliko je čvrst u glavi. Koliko god stres bio velik, a uvijek je velik u sportu u kojem praktički nemate pravo na pogrešku jer ona uglavnom znači kraj priče - Tin ga je uspio prevladati. U ranim jutarnjim satima po hrvatskom vremenu odradio je kvalifikacije, a devet sati kasnije dobio je potvrdu onoga što je zapravo znao odmah nakon doskoka s preče - plasirao se u finale koje je na rasporedu 3. kolovoza.

Poželio je odraditi svoju vježbu kao na podij-treningu prije nekoliko dana i to mu je uspjelo. Imao je nekoliko greškica, ali radilo se o sitnicama, a uspješno je ukopao i saskok. Za suce je to bilo vrijedno ocjene 14,633, najveće u prvoj subdiviziji. Do kraja napornih i dugotrajnih kvalifikacija prestigli su ga samo Japanac Hashimoto Daiki s ocjenom 15,033 i Kazahstanac Milad Karimi (14,766). Ova Tinova vježba bila je startne ocjene 6,2, a za finale, dakako, priprema težu (start 6,5) koju je uspješno isprobao i predstavio na nedavnom Svjetskom kupu u Osijeku.

- Bilo je dosta naporno jer jako rano smo se morali probuditi, doći u dvoranu 2,5-3 sata prije nastupa, tako da je dio zagrijavanja i čekanja bio dosta napet. Malo sam se stisnuo jer ipak mi je ovo bio prvi olimpijski nastup. Ali, prije same vježbe, kad sam ponovno pogledao olimpijske krugove, sam sebi sam rekao "pa neću se valjda sada prepasti". Išao sam na glavu i jako dobro sam odradio, a u finalu napadam s još jačom vježbom - rekao je Tin odmah nakon nastupa, a njegov trener Lucijan Krce je dodao:

- Zadovoljan sam Tinovom vježbom, odradio je vrlo dobar nastup. Obojica smo osjetili pritisak Olimpijskih igara, ali svejedno je uspio odraditi jako kvalitetnu vježbu i dobiti dosta visoku ocjenu.

Kao što to Tin često naglašava, kvalifikacije su brutalno natjecanje u kojem nekoliko favorita redovito kiksa. Mogli smo se u to i ovoga puta još jednom uvjeriti, velike face su otpadale jedna za drugom. Najprije olimpijski pobjednik iz Londona i trostruki svjetski prvak Epke Zonderland, pa potom dvostruki olimpijski prvak u višeboju i jedan od najvećih gimnastičara svih vremena Kohei Uchimura koji se na domaćem terenu odlučio posvetiti isključivo preči, pa aktualni svjetski prvak Arthur Mariano, pa aktualni europski prvak David Beljavskij, pa dvojica bivših, Pablo Brägger i Robert Tvorogal...

No, uz dvojicu jakih Japanaca, uz aktualnog svjetskog prvaka u višeboju Nikitu Nagornija, uz talentiranog Amerikanca Brodyja Malonea, uz iskusnog Nizozemca Barta Deurlooa koji je bio s Tinom na postolju kad je 2017. postao svjetski prvak - bit će to opako finale. Sljedeći utorak, 3. kolovoza, od 11.30 sati po hrvatskom vremenu.

PREČA, KVALIFIKACIJE

1. Daiki Hashimoto (Jap) 15,033
2. Milad Karimi (Kaz) 14,766
3. TIN SRBIĆ (HRV) 14,633
4. Brody Malone (SAD) 14,533
5. Nikita Nagornij (Rus) 14,466
6. Takeru Kitazono (Jap) 14,433
7. Tyson Bull (Aus) 14,433
8. Bart Deurloo (Niz) 14,400

Linker
19. travanj 2024 01:40