Martin i Valent Sinković
 HVS
ČUDESNI SINKOVIĆI

Deset godina ne silaze s postolja: U godini koja je trebala biti olimpijska osvojili europsko srebro

Iz Poznanja su se vratili sa srebrom, njihova već 16. medalja na velikim natjecanjima (OI, SP i EP)
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 13. prosinac 2020. 16:15

Za njih je već godinama mjerilo zlato. I ako ćemo biti potpuno iskreni - sve manje od toga, medalja bilo koje druge boje, izazove konsternaciju, pitanja “što se dogodilo, zašto”…

Nije fer, ali tako je to sa svima koji su kriterije postavili na razinu dostupnu samo iznimnima. Martin i Valent Sinković su definitivno u toj kategoriji, boljih i većih od njih u veslanju nismo imali, a količina medalja koju su već osvojili, većinom zlatnih, sugerira da će na tom tronu ostati još jako dugo, možda i zauvijek.

No, nisu oni samo hrvatska “posebna vrijednost”, oni su to već godinama i u svjetskim relacijama. Dovoljno je samo pogledati niz: 2010. svjetsko zlato u četvercu na pariće, 2011. svjetska bronca u istoj disciplini, 2012. olimpijsko srebro u četvercu, 2013. i drugo svjetsko zlato u četvercu, a od 2014. niz nastavljaju sami - 2014. i 2015. svjetski prvaci u dvojcu na pariće, a 2016. olimpijski pobjednici, 2017. svjetsko srebro u dvojcu bez kormilara, 2018. i 2019. svjetski prvaci u ovoj disciplini.

KLIKNITE OVDJE I DOZNAJTE SVE O 69. IZBORU NAJBOLJIH SPORTAŠA U ORGANIZACIJI SPORTSKIH NOVOSTI!

U međuvremenu su dvaput proglašeni i najboljom svjetskom posadom, 2016. u dvojcu na pariće, 2019. u dvojcu ‘bez’, njihov trener Nikola Bralić je izabran za najboljeg svjetskog trenera, a još su uvijek, sad već više od šest godina vlasnici najbržeg ikad izveslanog vremena u dvojcima s kormilarom. Koliko su se puta penjali na europski tron? To je pitanje na koje vjerojatno ni danas nemaju odgovor “na prvu”...

- Pamtim olimpijske i svjetske medalje, europske ne - jednom je rekao Valent Sinković.

image
Izbor sportaša godine
HANZA MEDIA

I tu vjerojatno treba tražiti dio razloga zašto su ove godine na Europskom prvenstvu u Poznanju bili “samo” srebrni. Naravno da su išli po zlato, ali u godini koja je bila sve samo ne normalna, u kojoj nije bilo drugih međunarodnih natjecanja, teško je bilo zadržati potpuno čistu glavu. Pogotovo, budimo iskreni, za natjecanje na kojem su osvojili “ni sami ne znamo koliko točno zlata”. I koliko god to na prvu paradoksalno zvučalo, bili bi bolji, jači i brži da je u pitanju bilo SP. Najveći su najjači u najvažnijim utakmicama, a EP je samo jedna usputna stanica, ove i svake godine, prema onome gdje je njihovo mjesto - na svjetskom vrhu.

image
Martin i Valent Sinković s trenerom Nikolom Bralićem
FACEBOOK/SINKOVIC

Iz Poznanja su se vratili sa srebrom, njihova već 16. medalja na velikim natjecanjima (OI, SP i EP), od 2010. su baš svake godine bili na postolju na velikim natjecanjima na kojima su nastupili. I to je ono što njih izdvaja od svih ostalih.

Linker
26. travanj 2024 19:47