CROPIX
NOVE NORMALNOSTI

‘Diraš spravu koju dira 100 drugih ljudi, pa onda masku da bi je stavio na lice, nema nikakvog smisla!‘

Švicarci su za gimnastičko EP u koje je jučer počelo u Baselu odredili vrlo stroge mjere
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. travanj 2021. 17:34

Kako je to sudjelovati na najvećem natjecanju u “novoj normalnosti” imaju ovih dana prilike osjetiti i naši gimnastičari koji nastupaju na Europskom prvenstvu u Baselu. Istina, imali su i prije četiri mjeseca EP u Mersinu, ali puno je država tada otkazalo nastup, natjecao se manji broj gimnastičara i Turci su bili relativno popustljivi. Za Švicarce se to nikako ne može reći, europska smotra se održava pod vrlo strogim epidemiološkim mjerama o čemu svjedoče i članovi naše reprezentacije.

- Švicarci i Europska gimnastička federacija su nam zajednički pripremili vrlo stroge uvjete. Moramo nositi specijalne FFP2 maske non-stopi i svi se nalazimo u svojevrsnom karantenskom balonu, znači krećemo se samo na relaciji dvorana-hotel-organizirani prijevoz. Unatoč tome što su ovdje od ponedjeljka otvorene terase kafića, nama je zabranjeno odlaziti u grad i miješati se s lokalnim stanovništvom. Isključivo možemo koristiti organizirani prijevoz, nikako taksije i tramvaje - priča Vladimir Mađarević, dopredsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza i trener europskog doprvaka na parteru Aurela Benovića.

Svi smo na iglama

Naša najbolja gimnastičarka Ana Đerek ističe kako se svi pridržavaju mjera, a potvrđuje to i Tijana Korent, finalistica preskoka na prošlom EP-u.
- Iskreno, zbog svih tih strogih mjera, ovdje smo svi pomalo na iglama. Ne možemo ostati u dvorani ni 5 minuta nakon što se najavi kraj treninga kako bismo se barem istegnuli ili napravili neke druge vježbe koje su nam potrebne. Maske moramo nositi čak ponekad i kad se zagrijavamo, ako nismo baš na spravi na kojoj bismo trebali biti. Izlazi iz hotela su nam ograničeni, ali mogu reći da se zaista svi pridržavaju mjera, svi se trude najbolje što mogu kako bi natjecanje prošlo u najboljem mogućem redu, jer mislim da je svima u interesu pokazati disciplinu i dokazati da se natjecanja mogu održavati i u ovakvim vremenima i da ih nema potrebe otkazivati. Ako se svi pridržavaju mjera, ako svi rade ono što im je rečeno, mislim da se svako natjecanje može održati i biti uspješno - kaže Tijana.

Naš srebrni olimpijac Filip Ude dodaje kako je atmosfera ipak pomalo otužna zbog svega navedenog.
- Nitko se ni s kim ne druži, ne izlazimo previše iz soba, a ne bismo smjeli ni previše šetati jer su nam zabranili da se miješamo s lokalnim stanovništvom. Ali, koliko vidim iz autobusa, ionako nema nigdje nikoga, valjda se svi skrivaju doma. U dvorani moramo nositi maske čak i tijekom odmora, što je malo komplicirano, ali dobro, nije se problem prilagoditi, jer nismo tu jako dugo.

Ne smijemo ni iz hotela

Ti protokoli u dvorani najviše smetaju i najboljem hrvatskom gimnastičaru, svjetskom doprvaku na preči Tinu Srbiću.
- Već prvi dan je bilo komplikacija u dvorani s nošenjem maski jer su tražili od nas da nakon svakog pokušaja na spravi siđemo i stavimo masku na lice, što nema nikakvog smisla jer diraš spravu koju dira 100 drugih ljudi, a onda diraš masku da bi je stavio na lice. To je malo glupo. Nije baš ni da nam daju da izlazimo iz hotela, ali što je tu je, snašli smo se - poručuje Tin.
Za njega i Anu Đerek, ove su mjere i svojevrsna proba za ono što ih za tri mjeseca čeka na Olimpijskim igrama u Tokiju. S time da će tamo sve biti podignuto na još višu razinu, uključujući i aplikacije koje će pratiti sportaše i paziti da ne idu izvan Olimpijskog sela i borilišta. No, prođu li i Basel i Tokio prema željama, svi će brzo zaboraviti ove komplikacije.

Linker
01. svibanj 2024 21:20