Olga Harlan

 Tadashi Miyamoto/aflo/profimedia
ODBILA PRUŽITI RUKU RUSKINJI

Diskvalificirana Ukrajinka: ‘Kada sam to čula, ubilo me. Vrištala sam od bola. Nikad se nećemo rukovati s Rusima‘

Olga Harlan je izbačena sa Svjetskog prvenstva jer je odbila pružiti ruku Ani Smirnovoj
Piše: SNObjavljeno: 28. srpanj 2023. 22:35

Ukrajinka Olga Harlan diskvalificirana je sa Svjetskog prvenstva u mačevanju u Milanu u četvrtak jer se, nakon što je pobijedila, nije rukovala sa svojom protivnicom Ruskinjom Anom Smirnovom.

Harlan je bila prva predstavnica Ukrajine koja se izravno natjecala s jednim ruskim predstavnikom od invazije na Ukrajinu prije gotovo godinu i pol dana zahvaljujući. Odredbom ukrajinskog ministarstva sporta Ukrajincima je sudjelovanje u natjecanjima u kojima sudjeluju Rusi i Bjelorusi.

Ta odredba je izmijenjena u srijedu, te sada pokriva samo "sportaše koji predstavljaju Rusku Federaciju ili Republiku Bjelorusiju".Harlan je tako prihvatila ovaj sportski okršaj protiv Smirnove uz suglasnost kijevskih vlasti, a nakon što je u meču pobijedila, odbila se rukovati s protivnicom što stoji u pravilima Međunarodne mačevalačke federacije (FIE).

Odluku o suspenziji Harlanove je na Instagramu osudio bliski savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog Mihajlo Podoljak.

"Odluka Međunarodne mačevalačke federacije je manifestacija potpunog nedostatka empatije i apsolutno je skandalozna", poručio je Podoljak koji je Harlanovoj zahvalio što je dostojno predstavljala Ukrajinu, a na društvenim mrežama je podijelio i fotografiju Ane Smirnove u vojnoj uniformi:

"Kao što vidite, Smirnova se otvoreno divi ruskoj vojsci, koja ubija Ukrajince i uništava naše gradove", poručio je Podoljak.

Harlan je nakon meča u kojem je pobijedila odbila Ruskinji pružiti ruku, a čak je i uperila svoju sablju prema njoj. Suci ju najprije nisu htjeli sankcionirati, ali nakon protesta Smirnove i Ruskog mačevalačkog saveza su ju ipak diskvalificirali. Sada se o svemu oglasila i sama Harlan.

- Želim reći da smo se mi, ukrajinski sportaši, spremni susresti s Rusima u sportskoj areni, ali nikada se nećemo s njima rukovati - rekla je Olga pa dodala:

- Nisam se htjela rukovati s tom sportašicom. Postupila sam po volji svojeg srca. Kada sam saznala da me žele diskvalificirati, da sam dobila crni karton, to me ubilo. Vrištala sam od bola - rekla je Harlan.

Linker
05. svibanj 2024 07:17