Antonija Dujmović

 

 NERA SIMIC Cropix
U SURADNJI HOO-a i HZSN-a

Dodijeljena prva nagrada nazvana po velikoj Milki Babović, laureatkinja je Antonija Dujmović

Hrvatski olimpijski odbor i SPTV su prepoznali ideju da bi mogli onda posvetiti emisiju baš ženama u sportu.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. listopad 2023. 17:28

Za koji dan, 27. listopada, navršit će se 95. obljetnica rođenja Milke Babović. Vrsne hrvatske sportske novinarke, preminule prije nepune tri godine, žene koja je bila među osnivačima sportske redakcije nekadašnje TV Zagreb, današnje HTV i koja je bila u svoje doba, kako to reče Morana Paliković Gruden, dopredsjednica HOO-a "...ikona sportskog novinarstva svog doba".

Upravo je stoga u ove dane koji prethode 95. obljetnici rođenja Milke Babović, uručena i prva nagrada koja nosi njezino ime. Naime, Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) su u studenom prošle godine odlučili pokrenuti Nagradu Milka Babović, a za medijsko praćenje ženskog sporta. Ovogodišnja dobitnica je Antonija Dujmović, a za emisiju "Ženska strana sporta" Sportske televizije. Odluku o laureatkinji je bila objavljena još u veljači ove godine, na Saboru HZSN-a, da bi u utorak, u prostorijama HOO-a iz ruku dopredsjednice Morane Paliković Gruden bila uručena i statua, rad apsolventa kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Samuela Matijevića.

Antonija Dujmović je u 2022. godini u studiju SPTV odradila 21 emisiju o ženama u sportu. Sama emisija "Ženska strana sporta" emitira se već treću sezonu, a urednica i voditeljica Dujmović ne inzistira na razlikama u ženskom i muškom bavljenju sportom, već na jednostavan i pristupačan način traži od gošći informacije kako treniraju, kakve probleme imaju kao sportašice ili potiče na razgovor o projektima koji unaprjeđuju ne samo žensku stranu sporta, već kompletan hrvatski sport.

- Ja inače radim u Agenciji za elektroničke medije, na promicanju medijske vidljivosti žena općenito, te vodim i portal "Žene i mediji", koji je projekt Agencije za elektroničke medije, a u kojima nam je Hrvatski olimpijski odbor partner - napomenula je Antonija Dujmović.

- Hrvatski olimpijski odbor i SPTV su prepoznali ideju da bi mogli onda posvetiti emisiju baš ženama u sportu. Koncept je takav da smo pozivali u goste razne sportašice, sportske djelatnice. Cilj je bio dati žensku perspektivu. Odradili smo tri sezone, a nadam se da će ih biti još - spomenula je Antonija Dujmović.

Uručenju Nagrade Milka Babović, nazočili su i Zlatko Mateša, te Siniša Krajač, predsjednik odnosno glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora.

Linker
21. travanj 2024 12:47