RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ZAVESLAJI PREMA TOKIJU

Dok je arhitekt svih zlata na operaciji, trofejna braća naporno rade: ‘Znamo da ćemo ga morati smirivati‘

‘Samo da se OI održe. Mi ćemo najprije na Europsko prvenstvo. To baš nije dobro, ali...‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 07. ožujak 2021. 17:53

Jarun je trenutačno “pod okupacijom” građevinskih strojeva, prvi put nakon Univerzijade prije 35 godina rade se konkretni zahvati na jedinoj našoj veslačkoj stazi i oko nje, a Valent i Martin Sinković trenutačno zaveslaje prema Tokiju rade u Šibeniku i okolici.

- Smješteni smo u Vodicama, to nam je baza već desetak godina, veslačke treninge započinjemo u Zatonu, a onda ovisi o vremenskim uvjetima u kojem smjeru idemo, nekad smo u Prokljanskom jezeru, nekad veslamo u smjeru Šibenika, ma ima nas posvuda - kaže dobro raspoložen Valent Sinković nakon još jednog odličnog treninga u idealnim vremenskim uvjetima.

- Imali smo dosad baš sreću s vremenom, došli smo u nedjelju i uvjeti su fantastični. Taman smo došli nakon bure i sve dane smo imali mirne i napravili smo puno kilometara.

image
Facebook BraĆa SinkoviĆ

Banović šalje snimke

Najveća novost je zapravo trener koji trenutačno radi s njima. Naime, Nikola Bralić je zbog operativnog zahvata na bubregu ostao u Zagrebu, pa Sinkovići rade pod nadzorom nekad odličnog veslača Marka Banovića. Ali nema tu nekih nepoznanica, zapravo je riječ o dobro uhodanoj ekipi iz Mladosti...

- Banović je već dugo Bralićev pomoćnik u klubu upućen je u sve i zadovoljni smo. Radimo po Bralićevom programu, sve ono što je on isplanirao, a Banović mu šalje snimke treninga, ne može Brale bez toga. Prije bi se moglo dogoditi da Jarun presuši preko noći, nego da Nikola Bralić, makar nakratko, bude samo pacijent koji se oporavlja bez detaljnog uvida u to što rade njegovi puleni.

- Ne može on bez toga, operiran je u srijedu, a kad smo se čuli u četvrtak prvo mu je pitanje bilo “koliko ste kilometara napravili da mogu zapisati” - smije se Valent.

Najbitnije je da je operacija dobro prošla, ali svjesni su Sinkovići da će u idućem razdoblju imati pune ruke posla natjerati trenera da se ne vrati na posao prebrzo.

- Znamo da ćemo ga morati smirivati, poznavajući njega, on bi najradije odmah došao.

Iako će Valent reći “naravno da nije isto kao kad je on s nama”, dovoljno su iskusni i dovoljno ih je dobro njihov trener naučio sve ove godine da se ne mora brinuti da će oni napraviti krivi korak dok ga nema.

- Znamo svoje obveze, a i Banović točno zna koje detalje Bralić gleda na treninzima. Teže bi bilo da smo mlađi, sad ipak imamo puno toga iza sebe i znamo točno što nam treba. Nije isto, ali nije da nam trening trenutačno pati.

Iza njih je odlično odrađen zimski dio priprema, zapravo sve nakon kraja prošle sezone prošlo je kako treba...

- Da, cijeli jesenski i zimski dio je prošao bez nekih bolesti i ozljeda, napravili smo sve što smo planirali do sada i zadovoljni smo.

Jedino što im je jako falilo prošle godine bile su utrke, trenutačna situacija s koronavirusom je takva da bi toga moglo faliti i ove godine iako se i Sinkovići nadaju da neće biti tako.

- Vjerojatno će nam prve utrke biti na Europskom prvenstvu od 9. do 11. travnja, što nije najsretnije, nama bi pasalo da imamo neko natjecanje prije toga, ali na to ne možemo utjecati. Spominjala se mogućnost da se na Bledu organizira regata, no to je neizvjesno radi trenutačne situacije. Ma, samo da počnu utrke, veselimo im se, a nama u dvojcu treba što više utrka.

Vesele se i prvom Svjetskom kupu na svojoj stazi i to uređenoj.

image
HAVK MLADOST Havk Mladost

- To će biti stvarno odlično. Napokon da se nešto radi na Jarunu i da se on sredi. Ma nama je bilo normalno i kako su, recimo, svlačionice izgledale, naviknuli smo se, ali zbilja u tako nečemu nisi mogao nikoga ugostiti. U olimpijskoj godini je i ta prva regata Svjetskog kupa jača nego u neolimpijskim i samo da nas koronavirus ne zezne i ne smanji broj reprezentacija.

Samo da se OI održe

Jedna od stvari na koje nitko od nas ne može utjecati, ali koliko god Svjetski kup u Zagrebu bio poseban za Sinkoviće je ipak samo jedna postaja puta prema najvažnijoj stanici - Olimpijskim igrama u Tokiju.

- Samo da se održe - to je prvo što će Valent reći.

No, sve je jasnije da će logistički to biti vrlo zahtjevan posao za veslačku zajednicu. Ne zna se gdje će veslači biti prije početka OI, a vremena je sve manje. Naime, sportaši u Olimpijsko selo mogu ući tek pet dana prije početka natjecanja u njihovom sportu, a da bi se aklimatizirali moraju doći ranije u Japan.

- Puno je još nepoznanica, logično mi je da će u ovakvoj situaciji sportaši morati napustiti Selo odmah nakon što završe natjecanja, ali nije logično što nisu dopustili ranije ulazak. A s obzirom na vrućine i vlagu, plus vremenska razlika, moraš doći ranije kako bi se aklimatizirao i pripremio. Ovo definitivno neće biti normalne Igre, ali bolje je da se održe, nego da se ne održe.

image
Valent i Antonela Sinković
FACEBOOK BRAĆA SINKOVIĆ

Najvažnija medalja stiže već u travnju

Svi znamo s kojim će ciljem Sinkovići ovog ljeta ići u Japan, ali Valentu ni još zlatno olimpijsko odličje neće biti najveći doživljaj godine. On će svoju najsjajniju “medalju” primiti u ruke već u travnju - Valent i supruga Antonela, naime, čekaju sina.
- Jedva čekamo i baš se veselimo. Bit će ovo zanimljiva godina u svakom pogledu - oduševljen je Valent i nestrpljiv okušati se u ulozi oca.

Linker
19. travanj 2024 00:05