BRUNO KONJEVIC/CROPIX Cropix
VELIKI JUBILEJ

Dominacija u Hrvatskoj s 18 trofeja u 13 godina! ‘Mi smo ono što je Dinamo u nogometu‘

Karlovčani su odigrali 1.484 utakmice, zabilježili 993 pobjede i 491 poraz, nisu nastupili samo u tri od 32 finala Prvenstva Hrvatske
Piše: Marijan BakićObjavljeno: 06. siječanj 2024. 22:20

Sve je počelo prije 40 godina kad se grupa entuzijasta okupila u Pizzeriji Marino na Senjskoj cesti, gdje su se dogovorili da će osnovati baseball klub, dok je na Vunskom polju nakon toga odigrana ekshibicijska-promocijska utakmica dvije postave BK Zagreba. Od tada pa sve do danas nezaobilazna osoba - veliki sportski entuzijast i ne samo poklonik bejzbola - je Karlovčanin Kruno Karin bez kojega takvog kluba možda i ne bi bilo.

Predsjednik BK Olimpija Dario Vojak je na obilježavanju godišnjice kazao da je klub najuspješniji momčadski klub u povijesti Karlovca, a što je potvrdio s 19 osvojenih naslova prvaka Hrvatske i isto toliko kupova, 7 naslova prvaka Inter lige te dva europska klupska naslova, CEB Kup 2006. i Federation Cup 2021. godine.

Karlovac je zahvaljujući baseballu bio domaćin i organizator europskih kupova i prvenstava natječući se u konkurenciji Stockholma, Barcelone, Pariza ... Bio je domaćin MLB kampova kao jedno od odredišta u Europi.

- U proteklih 40 godina naši igrači osvojili su 47 raznih trofeja. Odigrali smo 1.484 utakmice, zabilježili 993 pobjede i 491 poraz. Za seniorsku ekipu je nastupilo u tom razdoblju 198 igrača – naglasio je Vojak i dodao:

- Od osamostaljenja Hrvatske odigrano je 32 prvenstva Hrvatske, dok naš klub nije nastupio samo u tri od tih 32 finala. Tijekom godina bili smo višestruko proglašavani za najbolji klub grada i županije, isto tako i naši igrači. Tu su još i brojni naslovi prvaka države u mlađim kategorijama i na raznim prijateljskim turnirima.

image

Olimpija Karlovac klupski Hall of fame

PICASA

Najviše nastupa za klub

Branko Nenadić je rekorder po broju nastupa za klub (836), a slijede: Damir Karin (775), Slobodan Gales (612), Dario Latković (600), Pavao Karin (499), Dario Vojak (411), Alen Lavrinc (386), Antonio Horvatić (323), Ivica Žabčić (302), Aleksandar Horvatić (283), Goran Stanojević (267), Ivan Mitrović (221), Nevenko Bekić (168).

18 trofeja u zadnjih 13 godina

Posljednjih 13 godina Olimpija je osvojila osam naslova prvaka Hrvatske i devet kupova pa se to razdoblje može nazvati najuspješnijim u povijesti. Godine 2021. u klub iz gradske četvrti Grabrik stigao je i drugi europski naslov, u Antwerpenu je osvojen Federation kup. Uslijedila je velika borba s BK Nadom iz Splita u 10 uzastopnih finala. Naročito je bilo dramatično finale iz 2021. u kojem su gubili 3:0 i vratili se sa četiri pobjede u nizu. Prošle godine je nastavljena ogromna dominacija karlovačkih bejzbolaša u prvenstvu Hrvatske. Nakon nevjerojatnih 10 uzastopnih finala Karlovčana i Splićana, uz omjer 6-4, pretprošle godine do finala su stigli Zagrepčani, prošle - Varaždinci. Oba puta je Olimpija bila prejaka. Kadetska U-16 momčad u odlučujućoj utakmici serije “best of 3” nad vršnjacima iz BK Zagreb osvojila je naslov prvaka Hrvatske, što je garancija za budućnost kluba iz Grabrika.4

Kvartet u klupskom Hall of Fameu

Četiri igrača primljena su u klupski Hall of fame: Damir Karin, najdugovječniji igrač Olimpije sa 775 odigranih utakmica, Branko Nenadić, legendarni catcher i igrač s najviše utakmica u povijesti kluba, čak 836, Dario Vojak, broj 15 i legendarna prva baza sa 411 nastupa za klub i Jimmy Summers, najbolji pitcher u povijesti kluba i hrvatske reprezentacije.

Karlovčanin na čelu europskog baseballa

Nakon više desetljeća u tom sportu, dugogodišnji glavni tajnik europske i član komisije svjetske federacije, Karlovčanin Kruno Karin postao je predsjednik Europske baseball i softball federacije (WBSC Europe). Jedan od najvećih europskih saveza sa 70 članica izabrao ga je s ogromnom većinom od 63 posto glasova. Ovo je prvi put da jedan Karlovčanin, alfa i omega karlovačkog i hrvatskog bejzbola, pozicioniran na tako visokoj funkciji neke europske sportske asocijacije. Velika je to stvar za Hrvatsku, Karlovac i njega osobno.

image

Olimpija Karlovac

Velikani kojih više nema

Prisjetili su se povodom 40. godišnjice u Olimpiji i članova kluba kojih više nema: Alena Markovića, Maria Vukelića, Ljubomira Medakovića, Dražena Ožvalda, Dragutina Galesa, Tomislava Požara, Petra Žakule, Marka Bordeliusa, Georga Vukovicha, Steve Rosenburga, Alenke Lavrinc i Teda Thorena.

Trofeji, rekordi, reprezentativci...

Olimpija je od osamostaljenja odigrala 32 prvenstva Hrvatske. U 40 godina postojanja odigrano je 1484 utakmica, zabilježeno 993 pobjeda i 491 poraz, što je 67 posto uspješnosti. Osvojeno je 47 seniorskih trofeja, 19 puta su Karlovčani bili prvaci Hrvatske i osvajači kupa, uz još brojne naslove u mlađim kategorijama te prijateljskim turnirima. U trofejnoj riznici je i sedam naslova prvaka Inter lige te dva europska. Karlovčanima je ponos i slava igrati za hrvatsku bejzbol reprezentaciju, od prvih bitaka za plasman na Europsko prvenstvo do nastupa na Svjetskom prvenstvu 2009. U svakoj reprezentaciji je uvijek bilo najviše igrača Olimpije, najviše nastupa za Hrvatsku imaju Dario Vojak i Branko Nenadić.

Turbulentne devedesete

Devedesete su bile najturbulentnije godine u povijesti kluba. Od nastupa prvih američkih ekipa u Karlovcu (Athlets in action i MR. Hero) do prve američke turneje, domovinskog rata, prvih naslova pobjednika kupa 1993. i prvaka Hrvatske 1994. pa do izgradnje stadiona u Grabriku. Dolazak Ricka Johnstona u Karlovac označio je početak velike dominacije u Hrvatskoj. Slijedi prvi europski uspjeh, osvajanje Kupa pobjednika kupova “B” pool igranog u regiji Friuli oko Trsta. Tome su dodani naslovi prvaka 1997, 1998. i 1999.

Dominacija u dvijetisućitima

Dvije tisućite godine su, pak, godine dominacije. Nakon utjecaja Ricka Johnstona i njegove ostavštine četverosatnih treninga, ekipa je jednostavno eksplodirala. Uvod u to je bila 1999. kada je klub sa svim dobnim kategorijama osvojio naslove prvaka Hrvatske. Naslućivala se promjena generacija i kvalitetni igrači koji dolaze. Klub dobiva prvog velikog sponzora i mijenja ime u Kelteks. Osvojeno je pet naslova prvaka Hrvatske, Inter lige 2006. i 2007. te četiri hrvatska kupa, uz najveći trofej - Kup CEB osvojen 2006.

image

Olimpija Karlovac

Tradicija softballa

Softball je od prvog dana bio prisutan u klubu, zajedno sa baseballom. Tijekom osamdesetih softbolašice su bile neizostavni dio kluba i otputovale na prvu turneju u SAD 1991. Dolaskom rata prestale su aktivnost u softballu. Nakon toga sporadično su se tijekom godina javljale softball ekipe. Kroz ekipu mladeži i današnji Little League iznjedrili su nekoliko vrhunskih igračica koje su kasnije nastupale za zagrebačke klubove i reprezentaciju Hrvatske.

Baseball u Hrvatskoj

Hrvatska je danas u gornjem domu europskog bejzbola, što potvrđuje sedmo mjesto reprezentacije na posljednjem EP. Nažalost, baseball u Hrvatskoj gubi bitku sa zemljama u okruženju koje posljednjih godina ulažu u sport puno više od nas, s budžetima su nas daleko pretekli Austrija, Mađarska, Srbija i Slovačka, koji su ipak daleko od Hrvatske po rezultatima u posljednjih 10 godina. Velikom zaslugom i Karlovčana, Baseball kluba Olimpije. Malo sportova osim nogometa može se pohvaliti da su prvi sport u nekoj zemlji, dok je bejzbol prvi i nacionalni sport u Japanu, Koreji, Tajvanu i svim zemljama Srednje Amerike i Karibima. Izgubio je taj primat u SAD od footballa, ali je MLB i dalje najgledanija liga na svijetu sa 70 milijuna prodanih ulaznica po sezoni. U engleskom Premiershipu se, na primjer, proda oko 11 milijuna ulaznica po sezoni. Dakako da baseball u Hrvatskoj nije “pustio korijene” poput nogometa, rukometa, vaterpola, košarke ili odbojke, ali Olimpija igra međunarodne utakmice, za KA-bejzbolaše nastupaju Amerikanci, Venecuelanci, Kubanci i Japanci. Olimpija je europsko i svjetsko ime koje promovira Karlovac i Hrvatsku.

Linker
27. travanj 2024 09:23