SASA PAHIC SZABO/KOLEKTIFF
NOVI VELIKI USPJEH

Dominatori prema Parizu: ‘Ivan Jurić je naš Modrić, a u momčadi imamo i profesionalnog košarkaša‘

Muška reprezentacija Hrvatske u rukometu na pijesku vraća se doma s europskim srebrom
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. srpanj 2021. 19:47

Da smo navikli da nam svako ljeto donesu neku medalju - navikli smo. I ni ovaj puta nas nisu razočarali. Iz Bugarske s Eura u rukometu na pijesku stiže srebro, šesta europska medalja u nizu, Hrvatska se na postolje popela 2011. i još se nije ske skinula.
Ta se pak vijest savršeno poklopila s najavom koju je službeno potvrdio i Međunarodni olimpijski odbor, a po kojoj će rukomet na pijesku biti pokazni olimpijski sport na Igrama u Parizu 2024. godine.

Činjenica da smo stalno u vrhu, a da su u vrhu i mladići koji su u bugarskoj Varni osvojili četvrto mjesto, govori da imamo dobre argumente za sudjelovanje u prvoj olimpijskoj priči na pijesku. Usput, drugim mjestom u Bugarskoj hrvatski rukometaši osigurali u i direktan nastup na SP koje se iduće godine u talijanskoj Pascari.

Iskusni plus mlade snage

Hrvatska je odigrala savršen turnir, obje grupne faze prošle su se bez izgubljenog seta, s pet čistih pobjeda, a na to su se nastavile nove čiste pobjede u eliminacijskoj fazi protiv Norveške i Španjolske, da bi nas u konačnici zaustavila Danska.
- Taman toliko bolja koliko rezultat pokazuje. Presudile su dvije lopte u svakom setu, ali možemo reći da smo nakon sjajnog turnira izgubili od realno boljeg protivnika u ovom trenutku - kaže izbornik pjeskaša Mladen Paradžik.

Predstavit će svoj sjajni tim...

- Recimo da smo skupina iskusnih plus nekolicine mladih snaga o kojima se zbog kontinuiteta posebno vodi računa. Među iskusnije ubrajam našeg Luku Modrića - Ivana Jurića koji je ponovo MVP, kojeg zbog godina malo i pokušavamo štedjeti, ali koji daje maksimum i napadački i obrambeno. Tu je naš najefikasniji igrač Lucijan Bura, pa Ivan Dumenčić koji je dao mirnoću svojim iskustvo, dva sjajna vratara, Dominik Marković i David Henigman koje je sjajno pripremio moj asistent Močilac. Imali smo Josipa Đukesa koji je lani počeo igrati na pijesku, pa zbog visine i Patrika Jambrovića koji je profesionalni košarkaš u Šibeniku, koji nam je pomogao u obrani, a tu su i već standardni Leko, Goričanec i Matezović. Rekao bih jedan skladan tim.

Tri selekcije

S dobrim zaleđem...

- Spomenuo sam Marija Močilca, spomenuti treba i Sinišu Ostojića i Tomislava Lukića koji su nezaobilazni dio uspjeh za koji na pomoći zahvaljujemo i HRS-u, te Tomislava Vulića s kojim smo prvi puta imali i kondicijskog trenera za veliko natjecanje – kaže Paradžik.

I sada se gleda prema olimpijskom Parizu 2024?

- Iskreno gledam i mislim da imamo argumente za to. Kontinuirano smo u vrhu, obnavljamo kadar, svake godine možemo gurnuti jednog do dva nova igrača u tim i mislim da ova priča ima lijepu perspektivu. Kako bi to trebalo izgledati na Olimpijskim Igrama još ne znamo, niti koliko će reprezentacija uopće sudjelovati, ali vjerujem da ćemo mi biti tamo nastavimo li ovim tempom i žarom. Nema razloga da ne bude tako.

Da, bilo bi to dobro da se u Parizu vratimo na olimpijsku scenu sa tri rukometne selekcije, jer ne zaboravite imamo mi i rukometašice koje su prošle gpodine osvojile europsku broncu...

16 medalja od 2005.

Od 2005. do danas hrvatski rukometaši na pijesku na velikoj scenu
su osvojili 16 medalja, dvostruki su
svjetski i četverostruki prvaci, a uz
to imaju po 5 srebra i bronci.
SI 2005. (Njemačka) bronca
EP 2007. (Italija) srebro
SP 2008. (Španjolska) zlato
SI 2009. (Tajvan) bronca
EP 2011. (Norveška) zlato
SP 2012. (Oman) bronca
EP 2013. (HRVATSKA) zlato
SI 2013. (Kolumbija) bronca
SP 2014. (Brazil) srebro
EP 2015. (Danska) zlato
SP 2016. (Mađarska) zlato
EP 2017. (Španjolska) zlato
SI 2017. (Poljska) srebro
SP 2018. (Rusija) srebro
EP 2019. (HRVATSKA) bronca
EP 2021. (Bugarska) srebro
Napomena: SP - svjetsko prvenstvo, EP -
europsko prvenstvo, SI - svjetske igre

Linker
24. travanj 2024 19:47