Ilustracija

 THOMAS SAMSON Afp
SVE PUNO ‘PROBUŠENIH GUMA‘

Doping kontrola stigla na utrku, 130 biciklista pobjeglo glavom bez obzira: ‘Ovo je cirkus‘

Većina je odustajanje opravdalo iznenadnim ozljedama, probušenim gumama i nesrećama
Piše: SNObjavljeno: 08. ožujak 2024. 10:40

Četrdeseto izdanje utrke u španjolskoj Villeni trebala je biti još samo jedna u nizu regionalnih biciklističkih utrka u kojoj će snage odmjeriti profesionalci i oni koji se sportom bave rekreativno. Sa starta je krenulo 182 biciklista, a do cilja ih je odustalo čak 130!

Većina je odustajanje opravdalo iznenadnim ozljedama, probušenim gumama, čak i nesrećama, ali zanimljivo je da na snimkama ne postoje dokazi za takve tvrdnje.

Motiv za nagla odustajanja po svemu sudeći bila je doping kontrola koja se trebala napraviti po ulasku u cilj utrke. Utjeralo je to velik strah u kosti natjecateljima pa je u cilj ušlo samo 52 "najhrabrijih".

Osmoplasirani biciklist Alvaro Marca situaciju je komentirao na društvenim mrežama:

"Antidoping kontrola u Villeni - iznenadne ozljede i povlačenja. Nema tu matematike, čista realnost. Da vidimo sad hoće li odgovorni poduzeti neke mjere. Ovo je cirkus. Inače, ja sam prošao kontrolu i završio utrku. Zanima me hoće li komisija za doping objaviti rezultate testiranja", napisao je na Instagramu.

Po završetku natjecanja javili su se i organizatori koji su istaknuli da se zalažu za čist i pošten biciklizam te da su predani borbi protiv dopinga koja je neophodna za održavanje integriteta sporta i zaštitu zdravlja biciklista.

Linker
30. travanj 2024 15:44