DENIS LOVROVIC Afp
VODA DO GRLA

Dosta obećanja: Ovo je temeljni uvjet za razvoj sporta, bez njega zaboravite hrvatske reprezentacije!

Stadioni? Da, visoko su na popisu, ali budimo iskreni, ni jedan se neće početi graditi u 2023.!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. prosinac 2022. 14:42

Blagdani su, svečarska atmosfera ispunjava naše domove i javne prostore. Doba za izricanje iskrenih, najljepših želja, kao i odavanjE priznanja, naklon onima koji su u proteklih 12 mjeseci učinili nešto osobito, pozornosti vrijedno. Ne samo u sportu, u svakoj djelatnosti, ali ovo je sportski dnevnik i sport pratimo, te o njemu pišemo. Stoga ne kanimo ni odudarati od takvog ozračja zasluženog trijumfalizma pojedinaca i kolektiva koji su to zaslužili, koje ovih dana nagrađujemo. No, neka nam ipak bude dopušteno ispisati i koji redak više. O statusu sporta u našoj domovini. te o tomu kako ga poboljšati. Jer on nije savršen, dapače, ma koliko blještavilo zlata i inih kolajni, naslova prvaka i rekorda to možda prekriva. U biti, samo stvara blještavo pročelje zgrade koja prijeti urušavanjem, te joj doista treba konstrukcijska obnova.

Na ovom mjestu i sada samo želimo ispisati (po ne znamo ni sami koji puta) što je sportu - primarno! Što je zadatak društva, pardon, sasvim izravno i otvoreno - što je zadatak države!

Stadioni? Da, visoko na popisu prioriteta, ali isto tako valja biti sasvim iskren i utvrditi sljedeće. Niti jedan se stadion neće početi graditi tijekom 2023. godine. To je čak i javno rečeno iz nadležnih institucija. Čisto, da se ne zavaravamo. Sljedeće se godine tek prikupljaju dokumentacija, idejni projekti, natječaji polagano raspisuju, rješavaju imovinsko-pravni odnosi itd. Nešto drugo je primarno i nadam se da će ovi retci biti vrlo ozbiljno shvaćeni u Ministarstvu turizma i sporta, ali i Ministarstvu financija, pa onda i cijeloj Vladi.

Porezne olakšice za ulaganje u sport! To je conditio sine qua non razvoja hrvatskog sporta. Temeljni preduvjet! Zato jer nam se klubovi, poglavito u loptačkim sportovima koji su najbrojniji, urušavaju. Bez njih... zaboravite na hrvatske reprezentacije! Puna tri desetljeća vapimo, pa malo napadamo i kritiziramo, onda prozivamo, pa opet molimo nadležne, politiku - dajte sportu porezne olakšice! Nemojte ni u kojem slučaju, oni koji se sada pronađu prozvanima, zboriti kako "...ali sport ima olakšice jer...".

Ne! Sport nema porezne olakšice. U samostalnoj Hrvatskoj NEMA. Ne one i onakve, stvarne i funkcionalne na koje mislimo i o čemu tolika desetljeća pišemo. Ukoliko neki poduzetnik, obrtnik, tvrtka želi dati, sponzorirati, uložiti u neki sport milijun, 10 milijuna nečega, sutra eura, on na to ime NEMA nikakvih poreznih olakšica. Ne, ne mislimo pritom da bi se taj novac trebao upumpavati u nogometaše Dinama da kupe brazilskog veznjaka, košarkaše Splita za američkog playa ili vaterpoliste Juga da kupe mađarskog ljevaka... Ne, mislimo na ulaganja u mlađe uzraste, rasterećenje klubova i roditelja. Postoje modaliteti, vrlo dobri i iskušani u nekim europskim državama. Od mađarskog modela pa nadalje. Znaju to i u nadležnim ministarstvima, nisu baš neupućeni i ne treba im ponavljati.

Ono što je potrebno je samo jedno. Politička odluka! Neki je dan na stranicama SN, premijer Plenković izjavio kako "...nikad nije bilo povoljnije vrijeme za sport, doći na vrata Markovog trga i tražiti pomoć...". Odlično, evo to sada činimo mi u ime sporta i sportaša. Jedina nam domovino, ponosiš se sportom i hvališ ga, odlično. Pomognite mu na ovaj način.

Ne zanemarujemo ni značaj novog Zakona o sportu, ni Nacionalni program sporta 2019. - 2026. Svaka čast, ali prestanite se motati kao, poslovicom rečeno, "mačak oko vruće kaše". Pravi potez će te učiniti poreznim olakšicama. Evo zadatka Ministarstvu turizma i sporta. Imate čak dvojicu državnih tajnika, jasno i ministricu, "stisnite" Ministarstvo financija, tražite, iskajte, pokucajte na vrata premijera. Učinite to.

Mi "igramo" ovaj presing već četvrt stoljeća. Nikakav problem na neće biti nastaviti ga i u 2023. Samo, sada još malo žešće. Jer voda je došla do grla.

Linker
27. travanj 2024 00:34