Alojzije Janković

 ZVONKO PAVIC Cropix
IZBACIVANJE KLUBOVA

Drama u hrvatskom šahu, traje bitka za vlast: ‘Zar ja mogu ući na skupštinu Real Madrida?‘

Izborna skupštine je sazvana za danas u podne u zagrebačkom hotelu Aristos
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. veljača 2024. 16:34

Ovog su se tjedna u Hrvatskom saboru “lomila politička koplja” oko raspuštanja ili neraspuštanja našeg parlamenta, o sazivanju izbora itd. No, bilo je i priče o sportu. Preciznije, šahu. Zastupnik Darko Klasić (Hrvatska socijalno-liberalna stranka) u srijedu je izašao za govornicu i pričao o opasnosti da za nedjelju sazvana Skupština Hrvatskog šahovskog saveza bude - nelegitimna.

Zastupnik Klasić je pričao o “izbacivanju iz članstva pojedinih klubova kako ovi ne bi mogli glasovati, pa niti ući u prostoriju gdje se Skupština ima održati...”. Spominjao je i rješenje Ministarstva uprave i pravosuđa Republike Hrvatske koje su poništavale prijašnje akte HŠS, od kojih se međutim aktualno čelništvo oglušilo.

Doista, rješenjem Ministarstva pravosuđa i uprave od 23. prosinca 2023. poništena je Izborna skupština HŠS od 6. lipnja 2021. na kojoj je izabran sadašnji predsjednik Ivica Brkić. Članice HŠS nisu uopće obaviještene o tom rješenju kojim se poništavaju sve odluke koje su donijeli Predsjednik, Izvršni odbor i Stegovna komisija HŠS nakon Skupštine 6. lipnja 2021. To je već više od dvije i pol godine. Odluka Ministarstva uprave i pravosuđa nije do dana današnjeg objavljena na službenim stranicama HŠS-a.

- Nije poništena cijela Skupština jer ako se pomnije pročita to rješenje ministarstva sporan je samo izbor predsjednika jer je jedan listić samo bio prijeporan, odnosno poništava se izbor predsjednika. No Gradski ured je prihvatio izbor Ivice Brkića, dok je Ministarstvo uprave i pravosuđa usvojilo žalbu na rješenje - kaže Alojzije Janković, glavni tajnik HŠS-a.

image

Alojzije Janković

ANDJELA SCEPANOVIC Cropx

Nadalje, počelo se ukidati članstvo pojedinim klubovima bez da ih se o tomu izvijesti, pa da im se onda shodno tomu dopusti rok od 90 dana za ispravljanje moguće pogreške ili upućivanja žalbe, kako stoji u članku 20. Statuta HŠS. To je još jedan dio na koji se žali šahovska oporba, ako ćemo ju tako nazvati.

- Mogu na svako pitanje dati odgovor. Mi imamo 200-tinjak klubova, te kao Savez moramo voditi računa da su nam klubovi, naše članice u skladu sa Zakonom o udrugama, da imaju upravljačka tijela, redovno održavaju skupštine itd. Mi smo imali klubove kojima su istekli mandati i takvih je 20-30. Nekima su istekli mandati u 2022., nekima u 2023. Ti su klubovi pozvani da nam dostave dokaz da su održali skupštinu i k tomu slično. Neki su to učinili, mi smo onda korigirali popis. Šahovski klub Sveučilišta u Zadru nam je danas (petak) dostavio te podatke. Dakle, sve su to ipak samo teorije zavjere, ali ja ne odlučujem o članovima Skupštine, tko to jest, a tko nije. Postoji verifikacijska komisija. Dakle, klubovi koji su nam dostavili sve dokumente su vraćeni u članstvo. To je bitno, jer temeljem toga onda županije imaju određen broj glasova na osnovu broja klubova.

Neće biti zatvoreno

Saborski zastupnik Darko Klasić je s govornice na Markovom trgu čak naveo da će Izborna skupština biti zatvorena. Za sve koji nisu članovi, dakle i za novinare. To je inače protupropisno jer skupštine moraju biti javne. Hoće li Skupština Hrvatskog šahovskog saveza biti javna.

- Ne, ovako je... Problem je na skupštinama što na njih dolaze ljudi, dižu ruku, glasuju i tko ima i tko nema pravo, po prvim točkama. Dok se ne izabere verifikacijska komisija. Sad će ovako biti... Ući će oni koji imaju pravo, koji su predstavnici klubova. Izabrat će verifikacijsku komisiju koja će utvrditi tko ima pravo glasa, ima li kvoruma. Nakon toga će svima, baš svima, pa i novinarima jasno biti dopušten ulazak. Sad, što se tiče tog pojma da je skupština otvorena za javnost... Što to znači, da ja mogu doći na Skupštinu ne znam, Real Madrida!? Postoji neka vrsta predbilježbe, ali dobro, mi ćemo pustiti sve. Nakon izbora i izvješća verifikacijske komisije. Samo će tada biti zatvorena, kasnije više ne - tvrdi Alojzije Janković, glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza.

Izborna skupštine je inače sazvana za danas u podne u zagrebačkom hotelu Aristos.

Linker
21. ožujak 2024 15:03