NEJA MARKICEVIC/CROPIX Cropix
TRANSAT JACQUES VABRE

Dramatični trenuci za legendarnog Ivicu Kostelića: ‘Imali smo teške uvjete, nismo spavali cijelu noć...‘

Ivica Kostelić i Calliste Antoine na brodu Croatia Full of Life i 5. dana utrke držali su se u Top 15
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 12. studeni 2021. 18:19

Ivica Kostelić i Calliste Antoine na brodu Croatia Full of Life odlično su odradili prvi dio utrke Transat Jacques Vabre. U jednom trenutku su čak bili peti u poretku klase 40, a od početka se drže u vodećoj skupini. I jučer tijekom poslijepodneva, petog dana utrke, bili su u Top 15, ali im se dogodio i prvi veći problem.

- Rasparao nam se veliki spinaker na oko 25 čvorova vjetra. Imamo rezervni veliki spinaker jer smo očekivali da bi jedan mogao puknuti. Za sada ostajemo na frakcionalnom spinakeru dok ne padne vjetar, a to će biti sutra. Rasparani spinaker ćemo probati zakrpati koliko se može. Žao mi je samo da je puknuo u prvom dijelu regate - javio je Ivica.

Iza njih su i prije problema sa spinakerom bili vrlo naporni sati…

- Od srijede navečer smo ušli u zonu portugalskih pasata, a to su sjeverni vjetrovi koji pušu uzduž obale Portugala po anticikloni. Imali smo teške uvjete, 20-25 čvorova vjetra i morali smo biti na kormilu cijelu noć. Nismo uopće spavali, ali svi oko nas guraju 100 posto pa moramo i mi. Nalazimo se i dalje u vodećoj skupini koja se dosta odvojila od ostatka flote, a razlika je sve veća. Čini mi se da je razlika između prvog i posljednjeg oko 300 nautičkih milja - javio je koji sat ranije Ivica.

Tijekom posljepodneva ta razlika između vodećeg, a u tom trenutku je to bio Edenred i posljednjeg u klasi 40, broda Terre Exotique na 45. mjestu, narasla je na 410 nautičkih milja, a Croatia Full of Life je zaostajala 86 nautički milja i bila je na 14. poziciji.

Linker
24. travanj 2024 00:39