Nikolina Brnjac

 JOSIP BANDIC Cropix
FINANCIJSKA PRIČA

Država uložila 15 milijuna eura u sport: ‘Ovim ulaganjem želimo omogućiti optimalne uvjete za bavljenje sportom‘

Izdvajanja za sportsku infrastrukturu i velika natjecanja
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. travanj 2024. 12:21

Svečano i financijski za sport moćno. Tako je to izgledalo u srijedu prijepodne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u kojoj je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta uručila ugovore u ukupnoj vrijednosti 15 milijuna euta za sport u Hrvata. Konkretnije, 10 milijuna eura je izdvojeno za ukupno 84 projekta diljem domovine, te još 5 milijuna eura za organizaciju 25 velikih međunarodnih sportskih natjecanja.

- Ova je hrvatska vlada prva 2018. godine pokrenula investicije odnosno financiranje sportske infrastrukture. Dio tih novih aktivnosti odnosi se i na ova dva poziva, kojima smo krenuli sa sustavnim ulaganjem kako u lokalnu sportsku infrastrukturu tako i s podrškom velikim sportskim manifestacijama. Za obje ove aktivnosti svake godine smo osiguravali sve veći iznos sredstava - istaknula je ministrica Brnjac.

Zaključno s dosadašnjim dijelom 2024. godine, uloženo je u 333 sportska objekta, a već je raspisan i javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje u 2025. godini te je za to osigurano gotovo 12 milijuna eura.

- Ovim sustavnim ulaganjem želimo omogućiti optimalne uvjete za bavljenje sportom kako našim vrhunskim sportašima tako i građanima u svim dijelovima Hrvatske i u svim sportovima. Financiraju se ulaganja u sportsku infrastrukturu, od nogometnih i teniskih terena do atletskih staza te vježbališta na otvorenom, kao i sportske dvorane, uključujući i one u školama, kojima posebno želimo potaknuti na bavljenje tjelesnom aktivnošću djecu i mlade - dodala je ministrica Brnjac.

Temeljem provedenog Javnog poziva sufinancirat će se između ostalog 2 atletske staze, 9 nogometnih igrališta na prirodnoj travi, 22 nogometna igrališta s umjetnom travom (5 velikih i 17 malih), 7 teniskih trenera, 10 sportskih dvorana, 16 vanjskih sportskih igrališta i 14 vanjskih vježbališta.

- Što se tiče velikih međunarodnih sportskih natjecanja, do sada smo ukupno podržali 147 velikih natjecanja u vrijednosti od 42.6 milijuna eura. Ove godine izdvojili smo rekordna sredstva u ukupnoj vrijednosti od 13.5 milijuna eura za ovaj poziv, ali i manifestacije koje sufinanciramo izravno iz državnog proračuna. Podrškom organizaciji velikih međunarodnih sportskih natjecanja doprinosimo afirmaciji i popularizaciji sporta u Hrvatskoj i jačanju međunarodnog ugleda naše zemlje - zaključila je ministrica Brnjac.

Temeljem provedenog Javnog poziva sufinancirat će se - Istrian Spring Trophies; Santa Domenica Spartan Trifecta Weekend; gimnastički DOBRO World Cup Osijek 2024.; Europsko prvenstvo u streljaštvu - EPSO 2024.; Europsko prvenstvo u boksu za mlađe seniore i mlađe seniorke; World Jiu-Jitsu Cup 2024.; IJF Judo Grand Prix Zagreb 2024.; Europsko seniorsko prvenstvo u karateu i parakarateu, Zadar 2024.; CEV Zlatna Europska liga i Final Four Zlatne Europske lige u odbojci 2024.; WACT Zagreb 2024. - 74. Boris Hanžeković memorijal i memorijal Ivana Ivančića; Ragbi 7 Europsko prvenstvo za žene i muškarce; ATP turnir - Croatia Open Umag 2024.; Croatia Tennis Pro Tournaments 2024.; Dubrovnik Spartan Trail; Grand Prix Zagreb Open 2024.; FIM Speedway Grand Prix of Croatia: FISU Svjetsko sveučilišno prvenstvo u cheerleadingu; 7. Svjetski kup rukometnih veterana 2024.; Super United Croatia Grand Chess Tour; WTA Makarska Open hosted by Valamar 2024.; Zagreb Open - ATP Challenger Tour&ITF Women‘s World Tennis Tour,; 27. Maraton lađa, PRO 3x3 TOUR 2024.; Igre mladih - 28. Sportske igre mladih 2024.; te 32. Zagrebački maraton. (dba, mints)

Linker
06. svibanj 2024 00:34