HPS
OD KALIFORNIJE DO DUBRAVE

Duje Draganja je najzaslužniji što imamo još jednu predstavnicu u Tokiju: ‘Bilo je napeto do kraja‘

‘Jako sam sretna i mislim da će mi trebati još neko vrijeme da to shvatim‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 04. srpanj 2021. 14:12

Hrvatsko plivanje na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavljat će dva američka studenta, točnije student i studentica. Nikola Miljenić je isplivavši A normu na 50 slobodno 27. lipnja, posljednjeg dana kad je to bilo moguće, osigurao svoj nastup u Japanu, a u četvrtak je u Hrvatsku došla vijest iz Svjetske plivačke federacije (FINA) da svoje mjesto u Tokiju ima i Ema Rajić.

- Jako, jako sam sretna i ne mogu vjerovati da idem u Tokio - još uvijek je puna emocija 21-godišnja plivačica. - Mislim da će mi trebati još neko vrijeme da to shvatim.

Dvije B norme

Naša plivačica ima isplivane B olimpijske norme, a nastup na Igrama izborila je na temelju pozivnice FINA-e i u Tokiju će plivati 50 slobodno i 100 prsno.

- Cilj mi je otplivati najbolje što mogu pa možda “skinem” svoj rekord. Prsno mi je najdraža disciplina, ali volim i slobodno.

Rođena je gradu Urbana u američkoj državi Illinois gdje je živjela do 18. godine, a u međuvremenu se obitelj Rajić preselila u Teksas, u Austin, a Ema u Kaliforniju. Naime, naša nova olimpijka je studentica prestižnog Berkeley sveučilišta.

image
PRIVATNI ALBUM

I upravo je studiranje na Berkeleyju povezalo Emu i hrvatsku plivačku reprezentaciju, a ključnu ulogu je odigrao naš bivši plivački olimpijac, osvajač srebra u Ateni i bivši student ovog sveučilišta Duje Draganja.

- Duje nas je povezao, a kako Ema ima dvojno državljanstvo, američko i hrvatsko, brzo smo se dogovorili i od 2019. pliva za Hrvatsku. Dogovor je da nakon završetka fakultetskih obveza svake godine, znači krajem travnja, dođe u Hrvatsku i s nama odrađuje ljetni dio priprema. Dosad je nastupala na SP 2019. i na EP, a sad će i na Igrama - kaže njezin trener u zagrebačkoj Dubravi, ujedno i izbornik naših paraplivača Igor Berislavić.

Plivanje je zapravo obiteljski sport

- Moja četiri godine starija sestra Gabi je počela trenirati plivanje pa sam nakon nje i ja završila u bazenu.

U jednom intervjuu je rekla kako joj se u početku baš i nije svidjelo, ali brzo je promijenila mišljenje, a pomoglo je i dobro društvo na bazenu i zaljubila se u ovaj sport. A premda je cijeli život u Americi Ema dobro priča i piše hrvatski za što su zaslužni mama Irena i tata Hrabri, koji su prije 30 godina otišli živjeti u SAD.

- Tata je doktorirao nuklearnu energetiku na Sveučilištu Illinois i dobio posao u jednoj kompaniji. Moji roditelji su se upoznali preko zajedničkih prijatelja i tako je mama došla u SAD.

No, svih ovih godina Rajići su često dolazili u Hrvatsku, a kad nakon završetka akademske godine dođe u Hrvatsku Ema živi u kući svoje mame i tete u Velikoj Gorici.

image
PRIVATNI ALBUM

Što najviše volite u Hrvatskoj, a što u Americi?

- Najviše volim hranu u Hrvatskoj i to što mogu sjesti u kafić i popiti pravu kavu, a Amerika je velika zemlja i ima puno mogućnosti.

Američka trenerica

Tko zna, možda se jednog dana i preseli u Hrvatsku. Naime, nakon završetka studija voljela bi živjeti u Europi.

- Da, htjela bih živjeti u Europi, ali ne znam hoće li se to ostvariti.

Ema na Berkeleyju studira molekularnu i staničnu biologiju, a ovo je sveučilište izabrala iz dva razloga i obrazovnog i sportskog.

- Studij molekularne i stanične biologije izabrala sam jer bih željela raditi u polju medicine, a Berkeley je bio moj izbor zato što je to jedna od najboljih škola na svijetu i kad sam ga posjetila jako mi se dopao kampus. Što se tiče plivanja dopala mi se trenerica Teri McKeever i njen program plivanja.

Trenerica Teri McKeever bit će dio američke plivačke reprezentacije u Tokiju, a imat će Ema i veliko društvo sa svog sveučilišta na Igrama, Katie McLaughlin i Abbey Weitzeil su se kvalificirale u američku reprezentaciju, Alicia Wilson će plivati za Veliku Britaniju, Farida Osman za Egipat, Marina Garcia za Španjolsku, Camille Cheng i Stephanie Au za Hong Kong.

Eminu sreću zbog odlaska na Igre itekako dijele u plivačkom klubu Dubrava, a Igor Berislavić s pravom ističe kako su posebno ponosni što će klub u Tokiju imati svoje predstavnike i na olimpijskim i na paraolimpijskim igrama.

- Jako smo sretni, a bilo je napeto do kraja. Pravila su takva da ako niti jedna plivačica nema A normu Savez može tražiti pozivnicu za plivačicu koja ima najviše bodova u jednoj disciplini. Kad smo poslali zahtjev očekivali smo da će dobiti pozivnicu, ali dok nije službeno...

Pripreme u Turskoj

Sad jest službeno, a već danas Ema iz Zagreba odlazi u Tursku gdje će se pripremati za olimpijski nastup.

- U Zagreb se vraća 10. srpnja, 16. putuje u Tokio, a ja ostajem s paraolimpijcima Dinom Sinovčićem, Kristijanom Vincetićem i Tomijem Brajšom pripremama do 15. srpnja u Turskoj.

Zašto baš Turska?

- Za paraplivače smo već ranije dogovorili, a sad će nam se priključiti i Ema. Idemo u Belek koji je vrhunski centar, stvarno imaju sve što treba za pripreme, a odlazimo i čisto da se malo maknemo od područja gdje smo stalno - objašnjava Igor Berislavić.

Što trener očekuje od svoje plivačice na Igrama?

- Očekujem da pokuša isplivati svoje najbolje vrijeme, ako to napravi onda bi to bilo jako puno, a gdje će to dovesti to ćemo vidjeti. Malo je problem što smo morali tempirati formu za rezultate s kojima je izborila Tokio pa je sad teško ponovo tempirati formu u kratkom vremenu, ali ćemo se potruditi.

KAKO JE IZBORILA OLIMPIJSKE IGRE?

Pozivnica FINA-e za dvije discipline

Ema Rajić stekla je pravo nastupa na OI ostvarenim B normama, rezultatom 1:08.17 na 100 metara prsno i 25.96 na 50 metara slobodno. Kako niti jedna hrvatska plivačica nema A normu, Rajić je dobila pozivnicu kao plivačica s najviše osvojenih FINA-inih bodova u ovoj sezoni.

Linker
25. travanj 2024 09:36